Samochód do szkoły, ekonomiczny, max 4-5 tys.

18 Gru 2013, 17:29

Witam. Zapewne było już tutaj dużo tematów jednak postanowiłem zrobić nowy. Niedawno skończyłem prawko i zastanawiam się nad samochodem. Budżet 3-4 tys, może 5.
Samochód potrzebny byłby do dojeżdżania 25 km do szkoły i w 2 stronę czyli ok 50km dziennie. Nie ukrywam, że interesuje mnie ekonomia owego auta. Mam swoje typy :
Bmw e36 - Podoba mi się, fajnie się prowadzi i wygląda agresywnie ale dużym minusem jest spalanie
Opel Vectra Sedan
WV Golf (Jakieś starze wersje)
Możecie coś poradzić? Jakieś własne propozycje i komentarz do tych moich samochodów ?Z góry dzięki i pozdrawiam.
kulka123451
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Gru 2013, 17:33

kulka123451 napisał(a):Opel Vectra Sedan
Z Vectrą B za 4 tysiace bedzie problem. Vectra A jak najbardziej. Może Astra F 1.6 8v?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Gru 2013, 17:35

Każdą propozycję rozważę, nie chodzi mi tutaj akurat o rocznik, jeśli jest solidny i zadbany to oczywiście może być. Mógłbyś/ście, napisać coś więcej o tym modelu? Tzn. jak mniej więcej jest ze spalaniem itd ?
kulka123451
Nowicjusz

18 Gru 2013, 17:46

kulka123451 napisał(a):Bmw e36 - Podoba mi się, fajnie się prowadzi i wygląda agresywnie ale dużym minusem jest spalanie

A jakie Twoim zdaniem jest spalanie w e36... I w jakim silniku (jaki Cię interesuje) bo to oczywiście zależne. Jakoś konkurencja którą podałeś nie wydaje mi się dużo bardziej ekonomiczna. LPG wchodzi w grę??? Ile chciałbyś aby palił taki samochód??? I przede wszystkim ile i w jakich warunkach (ruch miejski, korki, światła czy bardziej ruch jak po trasie)??? Czekam na odpowiedź :yes:.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

18 Gru 2013, 17:47

Astra F 1.6 8v spalanie w trasie max 7 litrów a w mieście przy umiarkowanej jeździe w 8 się mieściłem. Silnik nadaje się do gazu wiec można go zagazowac. Za 5k będzie klima i el . szyby. Samochod trwały, tanie części. Uwaga na rdze.
Koniu
Forumowicz VIP

18 Gru 2013, 17:52

Jak ekonomia i jako typowy dupowóz do szkoły to może jakieś seicento ? Spalanie relatywnie niskie, tanie części. Moim zdaniem idealny wózek na dojazdy do szkoły. Albo felicia 1.6, bodajże ten sam 75 konny silnik, który był montowany w golfach (mogę się mylić). Spalanie jako takie i skoda nadrabia dostępnością części i ich śmiesznymi wręcz cenami.

Z dalszych propozycji nic więcej mi do głowy nie przychodzi, wspomniany po części golf 3 1.6 no i astra f, którą koledzy wyżej proponowali z 1.6 8 zaworowym, może nawet z gazem coś się trafi.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

18 Gru 2013, 17:55

A jakie Twoim zdaniem jest spalanie w e36... I w jakim silniku (jaki Cię interesuje) bo to oczywiście zależne. Jakoś konkurencja którą podałeś nie wydaje mi się dużo bardziej ekonomiczna. LPG wchodzi w grę??? Ile chciałbyś aby palił taki samochód??? I przede wszystkim ile i w jakich warunkach (ruch miejski, korki, światła czy bardziej ruch jak po trasie)?

Wydaję mi się, że ok 9-10 litrów w benzynie w trasie, gdyż szwagier ma i rozmawiałem z nim. Silnik 1.6, 1.8, nie chcę demona prędkości ale nieraz fajnie byłoby przyspieszyć. LPG jak najbardziej mile widzaine. Ile bym chciał żeby auto paliło ? Jak najmniej, ale jeśli dużej różnicy nie będzie pomiędzy np. (Tylko przykład) e36 a vectra B sedan, to brałbym e36, bo strasznie mi siępodoba :). Jest to raczej ruch po trasie, mieszkam na wylocie z Dzierżoniowa, a dojeżdżam do Świdnicy, 2-3 x światła.

Co do Astry F, w ostateczności bym wziął, ale mile widziane auto bardziej agresywniejsze :)
Co do seicento to bez urazy ale dla dużego chłopa jak Ja trochę wstyd takim przyjechać ;). Może wy dorośli inaczej zwracacie na to uwagę ;)
Pozdrawiam.
kulka123451
Nowicjusz

18 Gru 2013, 18:00

Może Mondeo Mk1?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

18 Gru 2013, 18:09

kulka123451 napisał(a):(Tylko przykład) e36 a vectra B sedan, to brałbym e36, bo strasznie mi siępodoba :). Jest to raczej ruch po trasie, mieszkam na wylocie z Dzierżoniowa, a dojeżdżam do Świdnicy, 2-3 x światła.

Nie będzie dużej różnicy między Vectrą, a E36. W trasie oszczędniejszy będzie samochód z większym silnikiem, właściwie dłuższym przełożeniem ale to idzie w parze (wyjątkiem jest tylko diesel, który z racji dużego momentu obrotowego ma długie przełożenia za to ma 1,5-2 razy mniej obrotów silnika). E36 to na bank najbardziej "agresywny" samochód z wszystkich wymienionych ale jeśli chodzi o dynamikę to nie oczekuj cudów od 4 cylindrowych malców. Wszystkie silniki e36 lubią gaz. Ewentualnie możesz się rozejrzeć za 6-garem... Ale tutaj radziłbym dozbierać kasy i kupić porządne 6-garów, na bank nie będziesz żałował, kupisz samochód który jest bardzo dobry i w dodatku Ci się bardzo podoba. A spalanie nawet 2.8 w lpg będzie na trasie po prostu śmieszne. Jeśli chodzi o jazdę w trasie to spalanie 1.6 będzie nie dużo niższe od spalania 2.8. W zależności oczywiście od prędkości bo 2.8 może być nawet oszczędniejsze. Generalnie puenta - W trasie różnica spalania 1.6 i 2.8 będzie na prawdę znikoma, jeszcze z instalacją LPG tego nawet nie poczujesz.

Moja rada - Dozbieraj kasy i kup samochód, który Ci się podoba. Kup po prostu porządne E36 z 6-garem, po czym sam załóż dobry gaz.

Vermin
Stały forumowicz

18 Gru 2013, 18:34

Do 5k poszukałbym Colta 1,3 albo Hondy Civic 5 generacji również 1,3. Silniki są trwałe, dynamiczne, minusem może być rdza, ale za 5 tyś powinieneś znaleźć zadbany model, Spalanie w mieście przy spokojnej jeździe poniżej 8l.

Pozdrawiam
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam
Typ: Hatchback

18 Gru 2013, 19:06

Na auta do tej kwoty, zawsze daję tylko jedną odpowiedź. Mianowicie audi 80 b3/b4 samochody nie dozajechania dość fajne osiągi, w gazie 2.0 spali około 10 litrów jak jest dobrze wyregulowany.
Pozdro ;)
Artur093
Początkujący

Prawo jazdy: 10 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

18 Gru 2013, 21:49

Moje propozycje:
linki pierwsze lepsze więc igły to nie są :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Gru 2013, 01:07

Artur093 napisał(a):Na auta do tej kwoty, zawsze daję tylko jedną odpowiedź. Mianowicie audi 80 b3/b4 samochody nie dozajechania dość fajne osiągi, w gazie 2.0 spali około 10 litrów jak jest dobrze wyregulowany.
Pozdro ;)

Również bardzo dobra propozycja, już bardziej zbliżona do E36. Ale autorowi się E36 bardzo podoba, więc pewnie Audi odchodzi na drugi plan. Ale samochodzik super. Bardzo dobra jakoś, zwłaszcza blachy :ok:.

airton napisał(a):Do 5k poszukałbym Colta 1,3 albo Hondy Civic 5 generacji również 1,3. Silniki są trwałe, dynamiczne, minusem może być rdza, ale za 5 tyś powinieneś znaleźć zadbany model, Spalanie w mieście przy spokojnej jeździe poniżej 8l.

1.3??? Może w mieście to będzie oszczędne... Ale w trasie??? Błagam... Może będzie oszczędny ale przy 60 km/h...

Vermin
Stały forumowicz

19 Gru 2013, 01:17

Ciekawy, porządny samochód. :ok:
Spalanie w mieście gazu 9 - 10l, w trasie niecałe 8.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

19 Gru 2013, 02:27

KonradMB napisał(a):Ciekawy, porządny samochód. :ok:
[link do Otomoto wygasł] ... 53323.html
Spalanie w mieście gazu 9 - 10l, w trasie niecałe 8.

Z tym budżetem omijałbym ten wynalazek z daleka :no: (nie chodzi o cenę zakupu samochodu tylko o inne rzeczy z nim później związane)... Radzę kupić coś popularniejszego i bardziej sprawdzonego jak np. poprzednie propozycje z tematu...

Vermin
Stały forumowicz