Jaki samochód wybrać do 15 tyś

22 Lip 2022, 08:38

Cześć, chce sobie kupić samochód o skromnych gabarytach i aby był w miarę ekonomiczny oraz miał dobrą blacharkę, celuje w coś ok 2008 roku. Ogólnie mój budżet nie jest duży, ale jakiś bajerów mi w samochodzie nie trzeba bo nie robię dużo km, może raz dwa razy w roku zrobię trasę dłuższą niż 200km w jedną stronę, a tak to raczej max 100km. Do tej pory śmigałem Civicem VI z roku 1996, ale chciałbym przesiąść się na coś nowszego bo jest zmęczony już wiekiem, chociaż nigdy mnie nie zawiódł, raczej zostanie na dojazdy do pracy. Zastanawiam się nad takimi modelami i chciałbym poznać waszą opinie na ich temat oraz prosiłbym o porady, który z nich kupić.

1. Peugeot 207 - (silnik 1.6 HDi 90km lub 1.6 109km benzyna z LPG) - słyszałem o nim głównie dobre opinie, rzadko ktoś narzekał raczej na 1.6 HDi narzekano bo jest droższy w eksploatacji niż jego słabszy 90km odpowiednik.
2. Citroen c4 - Jakaś benzynka w LPG najlepiej 2.0 lub ewentualnie 1.6 HDi, ogólnie jeździłem nim i trochę źle mi się nim jechało bo czułem się jakbym jakimś busem jechał a jestem przyzwyczajony do bardziej sportowych samochodów. Oraz sporo osób narzeka, że często mu elektryka pada.
3. Fiat Grande Punto 1.4T z LPG - Ogólnie kusi mnie ten silnik, ale jakoś mam złe skojarzenia z Fiatem oraz patrząc po parkingach i widując te Punciaki to często jakaś rdza na nich wisi a z tych francuzach rzadko się zdarza a jak już to widać, że ma jakieś obtarcia np na progach i tam coś powoli wychodzi. Raz jechałem fiatem Bravo i mimo, że w środku fajny to jakiś taki skrzypiący jest.

Trochę się waham nad Peugeotem 1.6 LPG bo wydaje mi się, że będzie dość ociężały szczególnie jak mu się włączy klimatyzację.
Pozdrawiam i liczę na jakieś wskazówki.
KaroPlus
Nowicjusz

22 Lip 2022, 08:50

KaroPlus napisał(a):Do tej pory śmigałem Civicem VI z roku 1996
Będzie ciężko mu dorównać jeżeli chodzi o trwałość i bezawaryjność eksploatacji.

KaroPlus napisał(a):nie robię dużo km, może raz dwa razy w roku zrobię trasę dłuższą niż 200km w jedną stronę, a tak to raczej max 100km.
No to ile robisz tak średnio miesięcznie km? Ile najczęściej jednorazowo?

Ja bym spojrzał jeszcze w stronę np. Hyundai i30 z silnikiem 1.4 MPI lub 1.6 MPI lepiej ten drugi bo trochę mocniejszy, a dobrze gaz znoszą oba. Tu masz przykładowe ogłoszenie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

KaroPlus napisał(a):chce sobie kupić samochód o skromnych gabarytach i aby był w miarę ekonomiczny oraz miał dobrą blacharkę, celuje w coś ok 2008 roku
Nie ograniczaj się tak mocno rokiem bo może się okazać że nic sensownego nie znajdziesz. W takim budżecie lepiej szukać czegoś co będzie w fajnym nienagannym stanie, a sam rok produkcji to już drugorzędna sprawa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Lip 2022, 11:12

Najpierw zdecyduj do czego ten samochód ma służyć.

Bo piszesz że masz dość Civica i chcesz coś na trasy, a potem wrzucasz 207 i Punto, które są autami miejskimi.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Lip 2022, 17:09

I30 raczej nieosiągalne w tym budżecie.
Ja polecę klasykiem czyli Focus MK2.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Lip 2022, 17:55

Średnio miesięcznie robię ok 1250km a najczęściej robię trasy +/- 15km w jedną stronę. Lub 15km w jedną np pod sklep na zakupy i wracam znowu 15km.

Nie pisałem, że chce coś na trasy bo trasy rzadko robię. Ogólnie jeżdżę Civicem już sporo, ma silnik 1.4 90km i po prostu jazda nim jest już trochę męcząca nie ze względu, że to auto miejskie tylko ma mały silnik jak na jazdę z klimą i pasażerami, rdzewieje w każdym możliwym miejscu co roku robię zaprawki i konserwację. Większość plastików już trzeszczy, audio jest słabe, przydałby mu się solidny remont, który pochłonie sporo czasu i pieniędzy a wartość auta za bardzo nie zwiększy. Oglądałem te i30 i mechanicznie fajne, ale drogie i rdza lubi ich zjadać jak na tak młode roczniki.
KaroPlus
Nowicjusz

22 Lip 2022, 18:57

No to jak Cię 1.4 męczy w Civicu, to w takim i30 lepiej nie będzie bo jest cięższy. Co najmniej 1.6 trzeba patrzeć.

i30 nie kupi do 15k, ale Focusa 2 już tak? I rdzewieć nie będzie? Ciekawe.

Nie wiem jakie egzemplarze widziałeś, mam Ceeda I i poza zawieszeniem oraz rantami tylnych drzwi nic nie rdzewieje. Jak coś było tłuczone to inna sprawa.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

22 Lip 2022, 20:16

Już sobie nie rób jaj porównując "komfort podróżowania" w starym civic'u z i30, niebo a ziemia. Totalnie wszystko co da się kupić za 15k będzie jak s-classe względem starej, wytłuczonej chądy.
Tym bardziej na "trasach" 15km
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Lip 2022, 20:17

Ale mi chodziło o moc i przyspieszenie :/

Napisał że jeździ z klimą i pasażerami i go to męczy, to 1.4 w i30 będzie podobnym poziomem. Czytajcie ze zrozumieniem bo się robi bałagan że nie kupi i30, jest szybkie i rdzewieje, ale Focus 2 już tych wad nie ma....
galakty
Forumowicz VIP

22 Lip 2022, 20:38

KaroPlus napisał(a):miał dobrą blacharkę

galakty sorry jakoś mi to umkło.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lip 2022, 23:22

Znajomi mają te Hyundaie z ok 2010/2016 roku i znam historię bo dwa były kupione w salonie a trzeci od pierwszego właściciela. Nie były bite tylko po prostu lubią rdzewieć mimo wszystko. A co do Focusa to znajomy ma Focusa, ogólnie fajny tylko jak się wjedzie na podnośnik to cały czerwony od dołu i to nie jedyny taki przypadek, który widziałem właśnie w Fordzie.
KaroPlus
Nowicjusz

23 Lip 2022, 06:50

Ale mi chodziło o moc i przyspieszenie

A mi o całokształt, włącznie z osiągami. Civic ma charakterystykę silnika powszechnie znaną, pedał regulacji głośności zamiast gazu a poza tym trudno wymagać fabrycznych parametrów po tylu latach
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Lip 2022, 08:49

Dziwne z tym rdzewieniem, bo sam mam Ceed'a 2007 rok i jak mówię, rdzewieje zawieszenie, tylne drzwi, ale od spodu jest bardzo ładnie, a konserwacją się zbytnio nikt nie przejmował. Salon Polska. Chyba że i30 jest gorszy pod tym kątem, nie znam.

Akurat przebieg momentu obrotowego 1.4 90 KM z Civic i 1.4 109 KM z i30 zbytnio się nie różni... Różnicą jest to że i30 wyżej kręci i dlatego ma wyższą moc. To nie VTEC ;)

Focusy rdzewieją, ale nie odrzucałbym całkowicie, może ładny egzemplarz znajdziesz. To stare auta, za kilka lat zmienisz i to że wyjdzie pod spodem jakaś ruda nie dyskwalifikuje auta. Byle był bezpieczny i nie zgnity... Masz 15k na auto, a nie 100k.

Można dorzucić Astrę, ale wolałbym sto razy Focusa.
galakty
Forumowicz VIP

23 Lip 2022, 10:11

Dwóch moich znajomych ma Focusy,jeden 2005rok drugi 2009.
Pierwszy spod ma ładny,drugi był konserwowany jakoś w zeszłym roku bo trochę pryszczy zaczęło wychodzić ale facet który to robił i tak stwierdził że jest ok i gorsze widział tak więc nie ma reguły na rdzewienie.
Barol
Awatar użytkownika

23 Lip 2022, 12:07

Te rdzewienie jest pokroju skrzyni M32. Ploty chodzą że złom i się sypie co kilometr, potem ludzie powielają... Wiadomo że Passat lepszy :ok:
galakty
Forumowicz VIP

23 Lip 2022, 12:29

To dorzucając do listy Focusa, zostaje jeszcze Peugeot 308 bo w sumie podobnych gabarytów, ale z tych dwóch chyba wybrałbym 308, chociaż tam nie ma w czym wybierać jeśli chodzi o silniki benzynowe. To albo Peugeot 1.6hdi i dobre zabezpieczenie antykorozyjne, ale droższe naprawy lub Focus w benzynie, ale na początek solidna konserwacja.
KaroPlus
Nowicjusz