Wygoda za 40k PLN

16 Sie 2022, 15:42

Cześć, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu nowszego auta. Niestety im dłużej przeglądam rynek i czytam opinie o kolejnych modelach to tym mniej wiem na co się zdecydować :/

Auta używam głównie do wyjazdów, po mieście (Warszawa) jeżdżę sporadycznie. Natomiast w ciągu roku robię ok. 10k km, więc zdecydowałem się na silnik benzynowy (fajnie gdyby był sparowany z automatem).

Nie szukam demona szybkości, zależy mi na komforcie w podróży (dość miękkie zawieszenie i względnie dobre wyciszenie). Bagażnik o pojemności ok. 400 litrów powinien być wystarczający. Ilość miejsca na tylnej kanapie jest nieistotna.

Do tej pory rozważałem następujące auta:
- Skoda Octavia 3 - rozmyśliłem się, że względu na kiepskie zawieszenie
- Volvo S60 II/V60 I - raczej poza budżetem
- Honda Accord 8 - nie chcę ryzykować kradzieży, bo trzymam auto pod chmurką na ulicy.

Wiem, że znajdzie się jeszcze kilka większych aut, które pewnie spełnią moje wymagania (np. Mondeo), ale wydaje mi się, że to trochę przesada (zbyt duże gabaryty, Accord 8 to raczej taki max). Przynajmniej dopóki nie pojawią mi się dzieci.

Czy ktoś z was jest w stanie zaproponować mi jeszcze jakąś alternatywę?
Mati0603
Nowicjusz

16 Sie 2022, 18:04

Mati0603 napisał(a):Skoda Octavia 3 - rozmyśliłem się, że względu na kiepskie zawieszenie

A co jest kiepskiego w tym zawieszeniu ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Sie 2022, 18:05

Jak chcesz coś mniejszego od accorda to sobie zejdź do segmentu c bo chąda jest po prostu mała jak na swoje roczniki
Zacząłbym od focusa choć "komfort" przy tak śmiesznie małym przebiegu powinien być raczej mało istotną kwestią
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Sie 2022, 18:44

szybki napisał(a):
Mati0603 napisał(a):Skoda Octavia 3 - rozmyśliłem się, że względu na kiepskie zawieszenie

A co jest kiepskiego w tym zawieszeniu ?

Czytałem, że na nierównościach pracuje bardzo głośno, zaś przy większych prędkościach prowadzi się niepewnie (zwłaszcza podczas podmuchów wiatru).

franccc napisał(a):Jak chcesz coś mniejszego od accorda to sobie zejdź do segmentu c bo chąda jest po prostu mała jak na swoje roczniki
Zacząłbym od focusa choć "komfort" przy tak śmiesznie małym przebiegu powinien być raczej mało istotną kwestią

Bardzo chętnie dowiem się, która kwestia powinna być dla mnie istotna :unsure: Myślałem, że wybór samochodu (jak również innych rzeczy) jest koniec końców kwestią subiektywną, a już na pewno podyktowana indywidualnymi wymaganiami. Mnie osobiście nie "rajcuje" wyprzedzanie, sprint do setki czy latanie bokiem. Szukam auta, które pozwoli mi wygodnie dojechać do celu :)

Nie przekreślam segmentu C, po prostu wiem, że większość tych aut jest mimo wszystko skrojona do miasta. Zastanawiałem się nad Citroenem C4, ale silnik benzynowe w tym modelu to nieporozumienie.
Mati0603
Nowicjusz

16 Sie 2022, 19:08

Mati0603 napisał(a):Czytałem, że na nierównościach pracuje bardzo głośno, zaś przy większych prędkościach prowadzi się niepewnie (zwłaszcza podczas podmuchów wiatru).
koniec końców sam musisz sprawdzić, bo ja czytałem np o potworach z głębin pana Lovecrafta :ok: mocniejsze wersje O3 mają dwa rodzaje zawieszenia - w mocniejszych wersjach jest wielowahacz z tyłu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Sie 2022, 20:05

mike napisał(a):
Mati0603 napisał(a):Czytałem, że na nierównościach pracuje bardzo głośno, zaś przy większych prędkościach prowadzi się niepewnie (zwłaszcza podczas podmuchów wiatru).
koniec końców sam musisz sprawdzić, bo ja czytałem np o potworach z głębin pana Lovecrafta :ok: mocniejsze wersje O3 mają dwa rodzaje zawieszenia - w mocniejszych wersjach jest wielowahacz z tyłu.

Masz w 100% rację. Najpewniej wybiorę się na dniach obejrzeć na żywo i przejechać się, natomiast budżet raczej nie pozwala na nic ponad 1.4 TSI (czyli belka).
Mati0603
Nowicjusz

26 Sie 2022, 09:08

Może ktoś podzieli się jeszcze jakąś propozycją? :)

Zacząłem rozważać Renault Megane 3 1.4TCE, ale wygląda na to, że wcale nie jest jakoś miękko podczas jazdy (a wręcz przeciwnie).

Z kolei Peugeot 308 też nie miał udanych silników benzynowych...

Chyba jestem skazany na coś większego niż hatchback klasy C :?
Mati0603
Nowicjusz

26 Sie 2022, 10:34

Samochody segmentu C nie miały być komfortowe i miękkie, więc nic dziwnego.

Szukaj czegoś z wyższej półki.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007