Microvan Hyundai ix20 albo Kia Venga

27 Sie 2022, 11:43

Ciężko jest podjąć decyzję jakie kupić następne auto? Jeszcze gorzej jak również żona o tym decyduje. :( Obecnie jeżdżę 21letnim Scenicem I. Już wraz z żoną żeśmy się przyzwyczaili że siedzi się nieco wyżej. Myślałem o Fordzie C-Max z 2015r po lifcie. Ale raz że cena przekracza kwotę jaką zamierzam wydać na auto i żonie średnio to auto się podoba . Chodzi o to że jest nieco ciasno z przodu poprzez szeroki tunel. Myślałem również o innym aucie Hundai i30 kombi bądź Kia ceed kombi . W tych autach z kolei żonie siedzi się za nisko. :( Ciężko jej dogodzić! Zacząłem grzebać w necie i wygrzebałem microvana Hundaia ix20 i Kia Venga. Co Wy na to ?
Bejo
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
0

27 Sie 2022, 18:31

Najpierw ustal czy chcesz auto, w którym się siedzi nisko czy wysoko. Jaką kwotą dysponujesz?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

27 Sie 2022, 19:01

Wolałbym auto gdzie się siedzi wysoko ze względu na chory kręgosłup. Kwota jaką chcę przeznaczyć na zakup auta 37 maks 40tys zł.
Bejo
Nowicjusz

0

27 Sie 2022, 20:05

Zonie ma się dobrze siedzieć a nie podobać . Coś za coś . Inaczej będziesz się męczyć z zakupem. Poza tym kto ma chory kręgosłup ? Mam i ja jakieś tam dolegliwości kręgosłupa . Jeżdzę fabianą ale nie narzekam . Problem tylko z wsiadaniem / wysiadaniem . Heh....starość . Zaś córki zafira B to inna bajka . Relaks . Na tylnych fotelach luksus zwłaszcza że ona drobna to swój fotel przesuwa maksymalnie do przodu . Twoja żona nie musi podróżować na fotelu pasażera z przodu. Bo za wąsko czy tam inaczej . Nie dajmy się zwariować .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
0

28 Sie 2022, 03:07

Mam poważnie chory kręgosłup. Efekt ciężkiej pracy od dziecka na gospodarce a potem na kopalni pod ziemią. Dlatego dużo wygodniej jeździ mi się autami typu minivan gdzie się wyżej niż w innych autach. Natomiast co do żony. Jest niższego wzrostu i również by wolała siedzieć nieco wyżej. Obecnie jeździmy Scenicem I z 2001r. Właśnie żonie takie auto odpowiada. Siedzi się wygodnie zarówno z przodu jak i z tyłu. Nawet ja pomimo chorego kręgosłupa nie męczę się jadąc w dłuższą trasę. Myślałem o C-Maxie ale żonie nie za bardzo on odpowiada. Z przodu jest mniej miejsca jak w Scenicu ze względu na dość szeroki tunel pomiędzy siedzeniami. Dlatego rozglądam się jeszcze za innym jakimś mini albo mikrovanem. Nie chciałbym też aby to auto wyglądało jak z kołka ciosane.
Bejo
Nowicjusz

0

28 Sie 2022, 10:42

Co prawda nie na temat, ale kolego... Skoro masz chory kręgosłup to wybierasz auto w którym będzie Ci wygodnie, a zdanie żony czy się jej podoba schodzi na ósmy plan.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Land Rover Discovery - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Samochód zadebiutował w 2016 roku i jest pozycjonowany jako piąte wcielenie tego modelu. Producent zapowiadał, że stanowi on połączenie samochodu terenowego z zaletami SUV-a. Ceny tego modelu startują od 245 900 zł. ...

28 Sie 2022, 10:54

Kia Venga to prawie Mercedes A klasy. Chodzi oczywiście o wysokie siedzenie jak i miejsce. Miejsca jest dość dużo zarówno w środku jak i w bagażniku. Dopóki jedziesz spokojnie, to spalanie jest ok. Ale jak chcesz wcisnąć gaz, to niestety w baku robi się dość spory wir i niestety hałas. Do tego kiepskie zawieszenie - jazda po nierównościach nie jest niestety przyjemna, do tego przy większych prędkościach może dojść do destabilizacji toru jazdy. Klima podobno słaba - ciężko schłodzić wnętrze. Ale są też plusy - oprócz wygody i przestronności plusem są też silniki - nie słyszałem, żeby były z nimi jakieś problemy. są dość trwałe. Niestety auto jest wysokie i na otwartych przestrzeniach da się odczuć podmuchy wiatru, które niestety znoszą auto i trzeba dość mocno trzymać kierownice. No i jak to Kia wnętrze wykonane z plastików, które lubią sobie zgrzytać. No ale coś za coś.
ix20 - to praktycznie to samo co kia venga. Te same silniki, ta sama ilosć miejsca, ta sama płyta podłogowa i ta sama linia produkcyjna. Niestety nie ma za dużo plusów - wykonanie wnętrza z marnej jakości tworzyw sztucznych tak jak w Kia, zawieszenie też nie za dobre, skrzynia biegów, sprzęgło słabe. Jest natomiast ciut lepiej wyposażony.
Jednakże nie polecam ani tego ani tego auta.
Z minivanami jest jeden mały problem - kończą się. Wyparły je niestety suv-y.
Ford S-Max brałeś pod uwagę? Oprócz tego np. VW Golf Sportsvan ?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

28 Sie 2022, 15:10

S- Max to za duży. Myślałem o C-Maxie.
Bejo
Nowicjusz

0

29 Sie 2022, 08:38

Temat zamykam z powodu podwójnego tematu - daję również ostrzeżenie za pisanie podwójnych tematów, co jest niezgodne z regulaminem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0