Jaki silnik do Mercedes w203 LPG

17 Lut 2020, 23:20

Witam wszystkich.
Planuje kupić Mercedesa w203 po lifcie rok około 2005. Jestem przy wyborze silnika i nie wiem jaki będzie najlepszy pod gaz? Zastanawiałem się nad silnikiem 1.8 163 KM. Tylko że ten silnik ma kompresor? Jak to z nim jest czy jest awaryjny jeśli tak to czy jego naprawa jest droga? A jeśli nie silnik 1.8 to jaki będzie najlepszy pod gaz?
Jestem też ogólnie ciekaw czy samochód ma jakieś bolączki, czemu się przyjrzeć dokładnie przy oględzinach?
Oczywiście interesuje mnie tylko automat jak jest z jego awaryjnością? I jak sprawdzić czy nie okaże się że po kupnie zaraz będzie trzeba wymienić cała skrzynie? Jakie tam wgl były montowane te automaty? Chyba tyle moich pytań liczę na pomoc wierzę że tu ja otrzymam
Mefajso
Obserwowany

18 Lut 2020, 10:51

Automat był chyba tylko jeden tj.722.6, ogólnie to powinien płynnie zmieniać biegi, może zamulać, ale powinno być zero szarpnięć i falowania obrotów. Żeby zajechać tę skrzynię to trzeba mocno się postarać tj.upalać auto lub nigdy nie zmieniać w niej oleju.
Silniki 1.8K są ok, mają w zasadzie jedną dość kosztowną wadę - łańcuch rozrządu. Zrobienie tego na dobrych podzespołach (łańcuch, koła, ślizgi) może wyjść około 2-4 tys.zł, ale jak to zrobisz po zakupie auta i będziesz zmieniał olej co 10tys.to masz spokój na jakieś 200tys.km. poza tym nie są to jakieś specjalnie problematyczne silniki, pamiętaj tylko że kompresor rozwija moc liniowo i nie poczujesz tutaj takiego kopa jak w turbo. Spalanie też mogłoby być niższe, w zależności od wersji trzeba liczyć średnio w cyklu mieszanym te 8-10l. Ale zawsze można dołożyć LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Lut 2020, 12:30

Przeglądając aukcje najwięcej jest silników 1.8 o mocy 143 KM nie będzie on zbyt mulowaty? Nie chciałby się zaskoczyć gdy podczas wyprzedzania brakuje mocy
Mefajso
Obserwowany

22 Lut 2020, 09:13

Miałem ten motor (1.8k 163ps) w slk 2005r, (manual) i wcale nie było jskoś mega dynamicznie, a to dość mały samochodzik. Owszem, dojzd do pracy itd, spokojnie wystarcza, lecz osobiście było dla mnie pomyłką, kupno teoretycznie sportowego samochodu o takiej mocy i po 3 mc został sprzedany.
Także wydaje mi się, że jak na tą moc "słabo jechał", dodam że auto było od pierwszego właściciela z przebiegiem 170kkm, serwisowany regularnie.
e2rduo
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 04 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW 325xi
Silnik: 3.0 218km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Silnik F20C - Honda
    Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...