Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris I?

24 Lut 2023, 12:56

Po tym jak trafił na rynek był samochodem chętnie wybieranym przez kierowców ze względu na ponad przeciętną niezawodność. Zastąpił on wcześniej produkowany model Starlet. Yaris P1 pierwszej generacji był produkowany w latach 1998 do 2005 roku kiedy to na rynek weszła jego kolejna druga generacja. Samochód ten należy do segmentu B i pomimo małych rozmiarów przestrzeń z przodu we wnętrzu wydaje się całkiem spora.
Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris I?

Dostępne silniki

Na początku produkcji do roku 2002 były dostępne tylko dwa silniki benzynowe 1.0 VVT-i i 1.3 VVT-i, następnie dołączyły do nich jednostki 1.5 VVT-i TS (spotykana w wersji TS) i diesel 1.4 D-4D.

Silnik 1.0 VVT-i (1SZ-FE) – jednostka benzynowa o mocach 65KM i 68KM, silnik czterocylindrowy z rozrządem opartym na łańcuchu.

Silnik 1.3 VVT-i – jednostka benzynowa o mocach 86KM (2NZ-FE) i 87KM (2SZ-FE), silnik czterocylindrowy z rozrządem opartym na łańcuchu.

Silnik 1.5 VVT-i (1NZ-FE) – jednostka benzynowa o mocach 105KM i 106KM, silnik czterocylindrowy z rozrządem opartym na łańcuchu.

Silnik 1.4 D-4D (1ND-TV) – jednostka wysokoprężna (diesel) o mocy 75KM, silnik czterocylindrowy z rozrządem opartym na łańcuchu.

POLECAMY Gdzie jest numer VIN? Toyota Yaris I (P1)

Jak widać wszystkie silniki w tym modelu Toyoty posiadają łańcuch rozrządu który był trwały co przekładało się na dosyć niezawodną eksploatację. Każdy z wymienionych silników jest dobrym wyborem, a diesel to chyba najbardziej niezawodna jednostka oferowana w tym segmencie samochodów która może i nie była dynamiczna ale miała za to bardzo umiarkowany apetyt na paliwo.

POLECAMY Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris II (P9)?

Który silnik będzie najlepszym wyborem?

W przypadku Yarisa pierwszej generacji wszystkie silniki można brać pod uwagę ale trzeba pamiętać że z benzynowych 1.5 będzie dostępny tylko w wersji usportowionej TS. Jak komuś zależy na niskim spalaniu i silniku benzynowym to najlepiej celować w najmniejszy silnik 1.0 VVT-i choć tu chyba lepiej by było pomyśleć o 1.3 VVT-i bo spalanie niewiele większe ale różnicę w dynamice da się już odczuć. Silnik diesla to była jeszcze prosta konstrukcja nie sprawiająca problemów nawet przy eksploatacji na krótszych dystansach w mieście i tu spokojnie można było zejść do wyniku 4l/100km, a czasem nawet poniżej tej wartości :)
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

24 Lut 2023, 13:50

Ja bym tu dodał jeszcze plusy i minusy w ujęciu ogólnym wszystkich tych wymienionych silników :)

Plusy:
- wysoka bezawaryjność,
- dobra dostępność części zamiennych,
- niskie koszty eksploatacji,
- proste konstrukcje silników,
- naprawdę niskie spalanie w jednostce wysokoprężnej

Minusy:
- słabe osiągi,
- droga regulacja zaworów w przypadku eksploatacji na LPG

W sumie to nie wiem co więcej w tych minusach wpisać patrząc na całokształt tych silników :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lut 2023, 21:34

Brakuje 1,5 turbo limitowana opcja 400szt. :ok:

Do minusów trzeba dopisać jednak rdzę .

Teraz mi się przypomniało automat jest tylko z silnikiem 1,3. Jest to prawdziwy automat.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Lut 2023, 09:40

szybki napisał(a):Brakuje 1,5 turbo limitowana opcja 400szt.
Tego jakoś nie kojarzę ale to może z racji tak limitowanej wersji.
szybki napisał(a):Do minusów trzeba dopisać jednak rdzę .
Miałem to napisać :) bo nic mi nie przychodziło do głowy jeżeli chodzi o minusy i silniki ale stwierdziłem, że nie dotyczy silnika i zostało to co wyżej. Z drugiej strony może się to komuś przydać jak już trafi na ten temat :wink: bo samym silnikiem się nie jeździ :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...