Ja za instalacje zapłaciłem 3 200zł. Jestem z niej bardzo zadowolony, mam dobre komponenty i są ładnie pochowane pod maską. Wlew oczywiście tam gdzie benzyna. 4000zł to chyba przesada, chyba, że ktoś chce mieć naprawę bardzo dobre części.
Oczywiste jest to, że w aucie, które ma już swoje lata, będą pojawiać się problemu typu nie działające siłowniki od szyb itp, ale chyba nie są te awarię, które nadszarpną budżet?
Oczywiście, że nie nadszarpują budżetu, ale denerwują no i nie wypada ich mieć w aucie klasy premium.
Moje podejście jest takie, że najlepiej kupić to auto powiedzmy za te 11-12k założyć instalację +4k i na sam początek zrobić wszystko co jest do zrobienie w aucie.
Bardzo dobre podejście, myślę że jak porobisz co trzeba to na spokojnie rok przejeździsz bez awarii.
Jaszczurjeśli mógłbyś podzielić się informacjami ile mniej więcej kosztowało Ciebie roczne utrzymanie tego auta. To byłbym wdzięczny.
Użytkuje je 1.5 roku i napisze co przez ten czas zrobiłem.
-olej Valvoline Synpower 5w40 8l (wchodzi 6.5, więc jeszcze 1.5l mi zostało) 250zł
-filtr oleju Mann 23zł
-filtry kabinowe 70zł (tutaj kupiłem najtańszy zamiennik i powiem szczerze, że są do dupy)
-filtr paliwa Mann 80zł
-filtr powietrza Mann 40zł
-odma około 600zł - zawór oryginalny, a przewody Meyle.
-sonda lambda Bosch 200zł
-czujnik położenia wału korbowego (na ciepłym słabo palił) Siemens 250zł
-czujnik położenia wałka rozrządu (tutaj potwierdza się forumowa teoria, że jak padnie jeden to drugi też za jakiś czas poleci) Siemens 230zł
- nowe opony na lato 1800zł (235/45/R17)
-przekładanie opon + wyważanie + geometria (przez 1.5 roku to pewnie z 350zł)
-łożysko koła przedniego - 260zł Fag + 100zł za robocizne
-łączniki stabilizatora przód 2x70zł - Lemforder
-olej Valvoline Synpower 5w40 8l (znowu 8l zamówiłem, bo jakbym zamówił 4l to by mi zabrakło) 250zł
-filtr oleju Mann 23zł
-filtry kabinowe 95zł (tym razem Denso i jest spokój)
-filtr paliwa Mann 80zł
-filtr powietrza Mann 40zł
-świece BKR6EK 6x18zł - 108zł
-paski od sprężarki i od alternatora dokładnie nie pamiętam ile za co, ale razem z robocizną mechanik wziął 150zł.
To wszystko.