Jaki wideorejestrator wybrać do 600 zł

29 Maj 2019, 09:02

Witam
Chciałbym kupić kamerkę samochodową do 600 zł. Czego oczekuję?
-kamerka ma mieć przyzwoity obraz
-ma nagrywać w dzień i w nocy
-ma posiadać tryb parkingowy
Co przy takich warunkach polecacie?
przemonk25
Nowicjusz

29 Maj 2019, 10:03

Jak byś mógł jeszcze dorzucić 50zł do budżetu to warto by było pomyśleć nad kamerką VIOFO A129-G. Ma ona bardzo dobre parametry i praktycznie w tym budżecie ciężko jest znaleźć coś innego. W kamerce wykorzystana jest matryca Sony IMX291 STARVIS.

Tu masz filmik na którym widać jakość nagrania, sam oceń :) czy jest to dla Ciebie wystarczające.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Inną kamerką na którą warto zwrócić uwagę jest MIO MiVue C570 i ewentualnie jeszcze XBLITZ P500. Jednak najlepszą optykę ma pierwsza którą podałem :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Maj 2019, 12:41

VIOFO póki co zbyt drogi. Ale jeszcze go nie skreślam. MIO MiVue C570 przypadł mi do gustu. Tylko pytanie. Czy jak kupie z pierwszego lepszego linku taka kamerkę to w zestawie są wszystkie potrzebne do montażu rzeczy czy lepiej się pytać? I jak możesz to napisz co trzeba do takiego montażu. Bo montował mi go będzie elektryk samochodowy i chce mieć wszystko przygotowane ;)
przemonk25
Nowicjusz

30 Maj 2019, 13:04

przemonk25 napisał(a):Czy jak kupie z pierwszego lepszego linku taka kamerkę to w zestawie są wszystkie potrzebne do montażu rzeczy czy lepiej się pytać?
Podstawowe rzeczy to wideorejestrator Mio MiVue C570, uchwyt przyssawka do szyby, ładowarka samochodowa i instrukcja obsługi. Do tego osobno trzeba dokupić kartę SD żebyś miał na co nagrywać :) Czasem w zestawie jest już karta ale dokładana osobno zawsze jest taka informacja w opisie.
Podstawowy zestaw zawsze będzie taki sam niezależnie gdzie go kupisz.

Jak będziesz sobie montował kamerkę (nie jest to trudne i elektryk jest zbędny ale jak już tak bardzo chcesz to możesz skorzystać z takiej pomocy) to warto pomyśleć czy nie dołożyć do zestawu jakiegoś power banku który zasili kamerę na parkingu zamiast to robić z akumulatora. Spotkałem się już z kilkoma przypadkami w których po kilku dniach (3-4) postoju kamera rozładowała akumulator.
Cichy77
Forumowicz VIP

30 Maj 2019, 19:02

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź ;) to może jeszcze poleć jakiś powerbank niedrogi do auta :D

Edit :
Poczytalem na necie i dopiero się domyśliłem że Tobie chodzi o zwykły powerbank :yes:
Pomysł dobry, w tym wypadku pieniądze to nie problem. Tylko taki powerbank w lecie na pełnym słońcu gdzie w aucie nieraz ponad 50 stopni to chyba nie najlepszy pomysł...
Widziałem adapter zasilania do kamer samochodowych, który ma teoretycznie uchronić akumulator przed całkowitym rozładowaniem, ale czy to uratuje przed nieodpaleniem to mam wątpliwości...
przemonk25
Nowicjusz

02 Cze 2019, 10:30

Najlepszym wyjściem jest kupienie adaptera trzyżyłowego ACC Hardwire Kit marki Viofo który wykrywa zapłon i automatycznie przechodzi w normalny tryb nagrywania a w drugą stronę jak wyłączasz zapłon przechodzi automatycznie w tryb parkingowy :) To jest tylko adapter i w przypadku jego użycia musisz podłączyć go pod akumulatora ma on kilkustopniowe zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora.

Jak byś chciał powerbank to musisz go podłączyć zwykłym przewodem USB (powerbank myślę że min. 10000mAh).
przemonk25 napisał(a):Tylko taki powerbank w lecie na pełnym słońcu gdzie w aucie nieraz ponad 50 stopni to chyba nie najlepszy pomysł...
Przecież nie kładziesz go na pełnym słońcu tylko chowasz do schowka lub przypinasz gdzieś pod deską w bezpiecznym miejscu. Nie będziesz potrzebował dostępu do niego.
Jak go podłączyć? Ładowanie powerbanku podłączs pod zapalniczkę która ma zasilanie po kluczyku, czyli zawsze jak masz uruchomiony silnik powerbank będzie ładowany, a jak wtłączysz silnik to kamerka będzie korzystała z niego zamiast z akumulatora. W tym przypadku masz akumulator całkowicie bezpieczny :)

Tryb parkingowy w przypadku tej kamerki nie mając powyższego kabla z wykrywaniem zapłonu uruchamia się po 5 min. bezczynności. Tak samo można z niego korzystać mając powerbank.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W obszarze niezabudowanym bardziej niebezpiecznie
    Pomimo tego, że do większości wypadków dochodzi w obszarze zabudowanym (70%), to kiedy mają miejsce poza tym terenem, traci w nich życie więcej osób. W co piątym ginie człowiek, podczas gdy w wypadku w strefie ...
    Firmowe hatchbacki klasy C – co oferują wersje bazowe?
    Według najnowszych danych Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego najpopularniejszym segmentem minionego roku okazała się klasa C. Od stycznia do grudnia zarejestrowano w sumie 139 tys. kompaktów. Jak podaje Samar, ...

02 Cze 2019, 14:54

Myślę że już rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości ;)
przemonk25
Nowicjusz

22 Cze 2019, 06:51

Kupiłem Viofo A129 i ten 3-zylowy adapter Hardwire ACC i pytanie czy dobrze rozumiem jego podpięcie.
Czarny - masa
Czerwony - do czegoś co ma cały czas zasilanie mimo wyłączonej stacyjki-np.swiatla awaryjne
Żółty - do czegoś co zasilanie dostaje dopiero po włączeniu stacyjki-np.swiatla mijania?
przemonk25
Nowicjusz

26 Cze 2019, 06:10

Ja zdecydowałem się na zakup kamery overmax camroad 6.2 po pierwsze dlatego, że urządzenie jest wyposażone w 2 kamery więc nagrywa obraz nie tylko z przodu, ale także z tyłu, a drugim czynnikiem który wpłynął na moją decyzję była jakość hd w 30 klatkach na sekundę. Warto mieć coś takiego i mieć pewność, że działa dobrze bo od zakupów na aliexpress to ja stronię i to bardzo:)
fanex
Nowicjusz

03 Lip 2019, 09:19

Też myślę, że w tej cenie camroad 6.2 od overmax to dobra opcja, jakość nagrywania jest bardzo dobra jak na tak tanią kamerę a i nagrywa ona z przodu i z tyłu
Makub
Nowicjusz

07 Lip 2019, 20:08

Ja w swoim aucie mam NAVITEL R1000 .Firmy raczej rekomendować nikomu nie trzeba bo każdy wie jakie ma produkty. Jest to rejestrator który ma doskonałe parametry i sprawdza się nie gorzej od tych za 600+ Specyfikacja tech.na stronie produktu lub producenta.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

09 Lip 2019, 16:06

przemonk25 napisał(a):Kupiłem Viofo A129 i ten 3-zylowy adapter Hardwire ACC i pytanie czy dobrze rozumiem jego podpięcie. Czarny - masa Czerwony - do czegoś co ma cały czas zasilanie mimo wyłączonej stacyjki-np.swiatla awaryjne Żółty - do czegoś co zasilanie dostaje dopiero po włączeniu stacyjki-np.swiatla mijania?
Dobrze, ale podpinanie pod światła mijania raczej nie jest dobrym wyjściem. Lepiej już znaleźć kabel ze stały (+) przy radiu i do niego się podpiąć.
Makub napisał(a):camroad 6.2 od overmax
Musiałbym ją przetestować ale jak widzę natrętną reklamę nie tylko na tym forum przez użytkowników którzy piszą tylko o tej kamerze to odechciewa się nawet próbować...
Cichy77
Forumowicz VIP