Jakie autko do 10 tys?

21 Wrz 2008, 17:30

Witam
Chce kupic samochód (bedzie to mój pierwszy) do 10 tys (albo tansze zeby ewentualnie starczylo na oplaty, rejestracje) ale zupelnie niewiem jaki, hmm dla kobiety, rodzinny, z benzyna i gazem - bo podobno takie najlepsze, 5 drzwiowy, auto do 10 lat, zeby jego oplaty nie byly bardzo wysokie,
zastanawialam sie nad Hyundai Atos Van niewiem czy moge podac link ale zaryzykuje [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo jakies kombi? [link do Gratka wygasł]
ktore lepsze? ktore tansze w utrzymaniu? a moze zykle osobowe? pomozcie bo tyle sie naogladalam ze juz mi sie nic nie podoba
doradzcie mi cos prosze bo nie znam sie na samochodach
mycha
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

21 Wrz 2008, 18:52

Co do gabarytów auta to już musisz sama zdecydować, bo wiesz najlepiej jakie masz potrzeby. Z tych dwóch lepszy byłby hyundai, bo raz, że silniki są dobre, a dwa, że byłby na pewno ekonomiczniejszy.

Co do paliwa, to zależy ile będziesz tym autem jeździć, jeśli mało (w granicach kilku tysięcy kilometrów rocznie) to zwykła benzynka starczy, jeśli natomiast dużo, to znacznie lepszym rozwiązaniem jest instalacja LPG.

Poleciłbym rozważyć także inne auta, takie jak opel astra I z końca produkcji i nissan almera.
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

21 Wrz 2008, 20:44

co do hyundaja to warto za ta cene z takim wyposazeniem itp?
almere znalazlam taka [link do oferty na Allegro wygasł] warto? zaniepokoilo mnie to ze napisal o naprawach no i troszke daleko
najgorsze jest ze nie znam sie na tym i nawet jak zadzwonie i zapytam to i tak nie bede wiedziec co i jak

czyli kombi sa nieekonomiczne?
i co to znaczy homologacja na ciezarowe? i jakie sa oplaty?
mycha
Nowicjusz

21 Wrz 2008, 23:33

Jeżeli pod pojęciem rodzinny kryjesz się Ty i mały piesek to atos na pewno wystarczy... Druga sprawa - nie baw się w gaz przy tak małych samochodach, poza tym, z tym budżetem dorwiesz już rozsądny samochód z TDI albo innym niezłym dieselem (np. JTD).
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Wrz 2008, 08:48

Najlepiej załatwiaj wszystkie sprawy z autem razem z osobą, która się na autach zna, np. mechanik.

Cena hyundaia wysoka nie jest, ale jakoś specjalnie niska też nie.
Almera bardzo dobra, dość bogate wyposażenie i mniej więcej po tyle one teraz chodzą.

Jeśli faktycznie potrzebujesz duży samochód ze sporym bagażnikiem to kup kombi, ale na razie tak doradzamy Ci trochę w ciemno, bo nadal nie wiemy jak duży ma być ten samochód.

Homologacja na ciężarowe jest dobra, jeśli samochód jest firmowy i służy do przewożenia jakichś towarów, bo wtedy można sobie odliczyć podatek za benzynę itd.

Jakie opłaty? Co dokładnie masz na myśli?
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Wrz 2008, 13:08

Może Fiat Punto 1?
Woj3k
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...

22 Wrz 2008, 14:42

według mnie za 10k to hyundai lantra z silnikiem 2.0 - to ten sam silnik który był montowany w lancerze - super ekonomiczne, trwałe i do tego bardzo dynamiczne - jedyna wada strasznie miękkie zawieszenie - ale niektórzy wolą komfort...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

22 Wrz 2008, 18:11

hmm auto bedzie czesto uzywane gdyz miedzy innymi bede nim dojezdzac do pracy, i czasami bede odwozic tate to pracy, zakupy, szkola.

wszyscy mi mowia ze najlepiej auto na gaz a Wy jak sadzicie?

mowiac samochod dla rodziny mam na mysli siebie rodzicow i siostre (przynajmniej narazie) w planach mam tez zalozenie firmy za jakis rok do 2 lat.

Teraz jak tak mysle to Atos rzeczywiscie troche maly ale nowoczesne wnetrze deska itp.

wiec pozostaje albo kombi albo zwykly jakis osobowy

fiata punto tez bralam pod uwage opla corse rowniez ale slyszalam ze fiaty sie czesto psuja

szukam ofert w komisach i na necie ale w moich okolicach nie ma nic ciekawego, okolice te to myslowice katowice sosnowiec chrzanow gdzies w tych rejonach chcialabym cos znalezc bo blizej i chyba mniej problemu z dojazdem

[link do Gratka wygasł] co myslicie o tym lantra chyba fajny ale ten przod jakis taki sie dlugi wydaje musialabym na zywo zobaczyc jak to wyglada
mycha
Nowicjusz

22 Wrz 2008, 19:04

hmm doradzcie mi jaka marka i modelem mam sie zainteresowac i jakie paliwo najlepiej bo w koncu nie wiem...

zawsze bylam za gazem bo jakby mi sie skonczyl gaz to mialabym benzyne no i tanio wychodzi a o diesel nic nie wiem

tak wogole to dzieki za zainteresowanie tematem :)
mycha
Nowicjusz

22 Wrz 2008, 19:11

zawsze bylam za gazem bo jakby mi sie skonczyl gaz to mialabym benzyne
[/quote]

TDI - Samochody VW, SEAT, SKODA, AUDI, bardzo rzadko występują w innych markach i tego bym nie rozpatrywał.

JTD - Fiat głównie.

Konkretne modele? Golf3, Seat Cordoba, Seat Toledo, Seat Ibiza, Audi 80 B4, VW Passat, Fiat Bravo/Brava itd. Musisz w końcu sprecyzować jaka wielkość auta konkretnie Cię interesuje. Albo chcesz rodzinny, czyli duży albo pudełko czyli Atos.

Poleciłbym również jakąś oszczędną benzynkę (tu głównie japońce), Hyundai Accent roczniki po FL silnik 1.5 najlepiej, 1.3 też się sprawdzi, Honda Civic 1.5.

PS. Jeżeli masz zamiar robić głównie dystanse poniżej 5km to diesel nie jest wskazany, ale gaz wtedy tym bardziej, więc pozostanie oszczędna benzynka.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Wrz 2008, 19:20

Ja polecam mitsubishi carisme, hyundaia lantre, badz mniejsza almere
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Wrz 2008, 21:45

Martoro napisał(a):Ja polecam mitsubishi carisme, hyundaia lantre, badz mniejsza almere

dokładnie carisma zwłaszcza z silniczkiem 1.8 gdi
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

28 Wrz 2008, 17:49

dzieki wszystkim
kupilam dzis autko granatowa toyota corolla za 9.100 no i mam nadzieje ze nie bede zalowac jest bez gazu tylko na benzyne ale zadbany przeglad byl robiony na poczatku wrzesnia wiec mam to z glowy jedyne to ubezpieczenie jest wazne do pazdziernika ale ogolnie mi sie podoba
Dzieki
mycha
Nowicjusz