Jakie autko do 35 tys. ???

01 Wrz 2010, 09:29

Witam
Chciałabym kupić autko w cenie do 35 tys., najchętniej w benzynie (mało jeżdżę), silnik 1,4 - 1,8, mało awaryjne, z przyzwoitym spalaniem, najchętniej sedan. Intensywnio myślę o:
1. Toyota corolla
2. Honda civic
3. Mazda 3
Mam nadzieję kupić coś z 2005 r. lub wyżej
Co sądzicie o tych samochodach, a może macie jakiś lepszy pomysł?
A tak przy okazji gdzie mogę w miarę bezpiecznie kupić samochód, żeby nie wcisnęli mi złomu, korzystając z okazji że kupuje blondynka :wink: Czy książka serwisowa jest wiarygodna, (słyszałam że i to już można kupić)?
Zielonka3
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

01 Wrz 2010, 10:07

Książki serwisowe można jak najbardziej podrobić. Wiarygodne informacje możesz otrzymać w ASO - o ile samochód był tam serwisowany. Po wklepaniu numeru VIN pracownik ASO ma wgląd w historię pojazdu gdy u nich się stawiał co roku wpisywano tam przebiegi. Jeśli więc widzisz że ostatnia wizyta była w ASO w 2008, przebieg był wtedy 80tys. km, a dzisiaj stoi na allegro z przebiegiem 85tys. km to wiesz że coś już tu nie gra...

Co do samochodów to te 3 ciężko ci będzie znaleźć w sedanie (jedynie Corolla jest popularniejsza z tym typem nadwozia, reszta to głównie hatchbacki).

Pomyślałbym na twoim miejscu również nad takimi wozami:
KIA Cee'd (mało awaryjny samochód, silniki benzynowe np. 1.4 albo 1.6 ma znacznie lepsze - oszczędniejsze i bardziej dynamiczne niż Toyota albo Honda o tej samej pojemności) - kupisz 3-letnią w tej cenie, która jeszcze będzie miała 4 lata gwarancji (lub do 150tys. km więc szukaj z mniejszymi przebiegami)
Seat Leon (jeśli chcesz w sedanie to musisz się rozejrzeć za Skodą Octavią, to technicznie te same auta bo Octavia, Audi A3 i Leon są robione na płycie i silnikach VW Golfa)
FIAT Bravo
Hyundai i30, czyli brat bliźniak KII Cee'd, za 35tys. może uda ci się wyrwać jakiegoś z 2007 albo 2008 roku.

Miałem wcześniej Toyotę Corollę, złe auto to nie jest, ale taka np. KIA albo FIAT są lepsze, tylko że nie ma ich w sedanie. Mazda 3 też fajne autko, a Honda Civic w tej cenie to dylemat - nie znajdziesz VIII generacji w dobrym stanie za taką cenę, a na VII generację 35tys. to trochę za dużo.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

02 Wrz 2010, 06:46

Witam
Jeśli mam być szczera to liczyłam na większy odzew, nie wiem czy temat był nieciekawy czy już się przejadł? Gdyby ktoś jednak zechciał mi doradzić w tym temacie, będę wdzięczna...
Zielonka3
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

02 Wrz 2010, 08:52

Temat był już na tym forum w ostatnim czasie przerabiany wielokrotnie, wydaje mi się że wymieniłem większość sensownych propozycji z kompaktów w cenie do 35tys. zł, może ktoś jeszcze na coś wpadnie:) Jak poszperasz we wcześniejszych tematach powinnaś znaleźć informacje o tych samochodach :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej innowacyjne napędy samochodowe
    Jeszcze dwadzieścia kilka lat temu sprawa była prosta – na rynku były dostępne tylko samochody z silnikami spalinowymi. Wszyscy kierowcy robili to samo – wlewali do baku benzynę lub olej napędowy, które ...