Jakie auto do 12k zł?

14 Maj 2010, 23:20

Tylko że do SDI trzeba mieć cierpliwość. Ja np nie mógłbym takim mułem jeździć bo bym go męczył strasznie.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

15 Maj 2010, 16:03

Alfa Romeo jak najbardziej tak. Każdy mówi że się psują, ale tylko ten kto jej nie miał. Bo w normalnym świecie to te Alfy jeżdżą, osiągają przyzwoity wiek i jeżdżą nadal. Firmie zdażyło się kilka wpadek, ale każdej się zdaża. 156 jest o klasę wyżej niż A3/Golf więc będziesz miał w niej więcej miejsca, lepsze wyposażenie, wyciszenie itp. Polecałbym ci Alfę w dieslu bo FIAT robi bardzo dobre, ale 12tys. może być trochę za mało na diesla, więc szukaj benzyny.

Jeśli będziesz o nią dbał, wszystko regularnie serwisował itp to nie powinno być problemów. Alfy nie lubią oszczędzania, to fakt, A3/Golf są bardziej wytrzymałe na nasze polskie warunki (kiepskie paliwo, kiepskie drogi, właściciele skąpiący na dobry serwis, zamienniki ze szrotu itp)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

15 Maj 2010, 16:15

ACSznycel napisał(a):Alfa Romeo jak najbardziej tak. Każdy mówi że się psują, ale tylko ten kto jej nie miał. Bo w normalnym świecie to te Alfy jeżdżą, osiągają przyzwoity wiek i jeżdżą nadal. Firmie zdażyło się kilka wpadek, ale każdej się zdaża. 156 jest o klasę wyżej niż A3/Golf więc będziesz miał w niej więcej miejsca, lepsze wyposażenie, wyciszenie itp. Polecałbym ci Alfę w dieslu bo FIAT robi bardzo dobre, ale 12tys. może być trochę za mało na diesla, więc szukaj benzyny.

Jeśli będziesz o nią dbał, wszystko regularnie serwisował itp to nie powinno być problemów. Alfy nie lubią oszczędzania, to fakt, A3/Golf są bardziej wytrzymałe na nasze polskie warunki (kiepskie paliwo, kiepskie drogi, właściciele skąpiący na dobry serwis, zamienniki ze szrotu itp)

Ale właśnie jak jest z tym serwisowaniem? Alfy są dużo droższe w utrzymaniu niż Fiaty?

Silniki JTD to silniki Fiatowskie a wiec kiepskie paliwo aż ma takie znaczenie w porównaniu np. do VW?
daw!d
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 B3
Silnik: 2,0E 113KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

16 Maj 2010, 14:00

Może nie tyle paliwa ma bardzo duże znaczenie w przypadku JTD, co nie ma znaczenia dla np. 1.9TDI albo starych, wolnossących diesli który podobno pojedzie prawie że i na oleju kuchennym :P
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

16 Maj 2010, 20:33

Wiem że ciężko będzie kupić samochód i więcej kasy w niego nie wkładać ale planuję jak najtańszym kosztem eksploatować auto, więc Alfa chyba raczej jednak odpada.

Też widzę, że Octavie są w tej cenie, ale kurcze mimo, że to koncern VW skoda mnie jakoś nie przekonuje :cool:
daw!d
Nowicjusz

16 Maj 2010, 20:35

To może Astra II,Vectra B??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Octavia Scout 2.0 FSI - dane techniczne
    Skoda Octavia Scout powstała na bazie modelu Octavia kombi ktora wyposaźona była w napęd 4x4. Wersja Scout miała inny styl i większe umiejętności do jazdy w terenie. Odpowiednio przygotowane nadwozie pozwoliło na uzyskanie ...

16 Maj 2010, 20:47

barol91 napisał(a):To może Astra II,Vectra B??

Nie, wiem wymagający jestem :smile: Te Vectry mi się podobają ale sąsiad ma :grin: i chciałbym coś innego :wink: A Astry II nie podobają mi się.

A co jeszcze z japońców taniego w utrzymaniu oprócz Primery? Honda Civic?
daw!d
Nowicjusz