Jakie auto do 15tyś - prośba o poradę:)

23 Kwi 2021, 11:26

Witam serdecznie! :)

Poszukuję auta do 15tys.
Jest to mój pierwszy zakup samochodu i chciałem się poradzić.
Dotychczasz przez okres 5 lat jeździłem Oplem Vectrą B z 1998r. ale auto powoli nie nadaję się
do użytku dlatego muszę się już przesiąść.

Szukam auta dynamicznego do jazdy po mieście oraz na wypady poza miasto w nieco dalsze trasy natomiast tylko od czasu do czasu ( okres wakacji itd. )
Rozważałem zakup tych modeli :

- Audi A3 8P 1.9 TDI - tutaj z tego co czytałem wiem że trzeba uważać na niektóre oznaczenia silników. Ale chciałem zapytać na jakie roczniki mam zwrócić uwagę i jaki przebieg jest tutaj dopuszczalny oraz czy jest to możliwe żeby kupić to autko do 15tys. :)

-Ford Fiesta Mk7 na silniku 1.6 TDCI - podoba mi się to autko , podobnie pytanie jaki rocznik jest najlepiej kupić oraz jaki przebieg jest dopuszczalny. I czy to auto na tym silniku będzie wystarczająco dynamiczne? - nie do ścigania ;)

-Toyota Yaris II lub III ( ale cena raczej za wyoka ) - myślałem nad tym autem ze względu na niską awaryjność , wygląd jest w porządku - ale czy poza miastem da radę ?

- Opel Corsa D - o tym aucie wiem stosunkowo mało , nie wiem jaki rocznik jest przyzwoity oraz jaki przebieg jest tutaj dopuszczalny przy zakupie. Nie jeździłem nim , nie wiem również jak jest tutaj z dynamiką.

-Mini Cooper - podobnie , pytanie o rocznik , przebieg , wersję i czy poza właściwościami jezdnymi - można polecić ten samochód? Części ponoć drogie. Myślałem raczej o 1.6 nie o wersji S.

-Suzuki Swift - pytania tak jak wyżej.

To są moje strzały. Oczywiście nie chcę żeby ktoś z Państwa wskazał mi konkretne auto na aukcji - tylko chciałem się doradzić czy dobrze szukam. O czym myśleć a co odrzucić bo nie spełni moich wymagań ( dynamika , miasto i letnie wypady ).

Na koniec chciałem zapytać o jakieś alternatywy , volkswagen Polo , UP ? Mam również małą możliwośc zakupu auta z Niemiec. Także jeżeli warto tam szukać jakiegoś modelu to prosiłbym o wskazówki. Niestety jestem w tym zielony.

Dziękuję i pozdrawiam :)
mangoxray
Nowicjusz

23 Kwi 2021, 11:49

mangoxray, zastanów się jakiego auta szukasz bo przesiadasz się z klasy średniej do miejskich autek czy nawet małych (up)
Dodatkowo 1,9 tdi czy 1,6 TDCI to są diesle, jak będziesz ujeżdżał autem głównie po mieście to raczej benzyna.
W A3 można by pomyśleć nad 2,0/150, ale ogólnie Golf V jest bezpieczniejszym wyborem za tę kasę - a to w sumie ta sama płyta.
Ja bym osobiście nie schodził poniżej klasy kompakt czyli Astra, Focus/volvo s40, Golf/A3, Civic
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Kwi 2021, 12:10

Szukam auta który będzie poniekąd uniwersalny i sprawdzi się w zadowalającym stopniu w każdym zadaniu. Dlatego myślałem że ford fiesta MK7 będzie w porządku. Co do tych mniejszy autek to nie wiem jak one radzą sobie poza miastem i jak tam jest z dynamiką jazdy , nigdy w nich nie siedziałem . Jeździłem natomiast A3 - bardzo podoba mi się tam komfort jazdy. W moim Oplu - dynamika też nie zawodzi. Ale jeździłem też peugeotem - niby diesel ale brakowało mi już w nim tej dynamiki jaką czułem we wcześniej wymienionych.

Czyli rozumiem że coś takiego :
[link do oferty na Olx wygasł]

jest w porządku ? :)
mangoxray
Nowicjusz

23 Kwi 2021, 12:19

Tak o takie Audi A3 chodziło, ale ten egzemplarz podejrzany, wątpię żeby na zachodzie ktoś sprzedał za byle 2000€ takie A3 z 2006, także niska cena i handlarz.
Możesz też sprawdzić Fiata Bravo 1,4 t-jet np. 120 koni

Jeśli chodzi o małe auto to zależy od wersji silnikowej, 1,0 dynamiki nie zapewni ale już jakieś 1,4 czy 1,6 turbo jak najbardziej.
Klasa kompaktowa to jest to czego szukasz. Mniejsze auta są typowymi miejskimi wozidełkami a te malutkie to już w ogóle gdzieś na dojazdy tylko do sklepu, z resztą w tej kasie taki UP z początku produkcji z 1,0 mpi czy jakieś Aygo to będą auta 60 konne, które dostają zadyszki przy 120 km/h...
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna

23 Kwi 2021, 12:49

Mam tutaj obok siebie parę takich Fiatów i też je rozważałem. A z tymi benzyniakami to jaki jest dopuszczalny przebieg?

W takim razie z tych małych raczej zrezygnuję.
A masz może jakąś opinię o tej Fieście i Mini? :)
mangoxray
Nowicjusz

23 Kwi 2021, 14:28

Nie bardzo rozumiem co rozumiesz przez dopuszczalny przebieg? To są cyfry na blacie, nie skupiaj się na tym aż tak bardzo, bo może być auto ze 100tys. km przebiegu, ale w słabym stanie bo, nikt nie dbał, a może być takie z 250tys, w którym masz cały serwis udokumentowany i wszystkie naprawy robione na czas
Poza tym zawsze możesz trafić na auto, które miało cofnięty przebieg, bo oglądając ogłoszenia aut sprowadzonych, dziwnym trafem znakomita większość ma 160-180 tys km :D
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
    Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...

23 Kwi 2021, 15:12

Vag nie ma ciekawych silników benzynowych. 1.6 mpi to muł, jedynie pozostaje 2.0 fsi. Szukaj lepiej golfa 5 zamiast a3. Większość a3 8p to trupy po sebiksach.
Ew fiat bravo 1.4t, powinieneś coś znaleźć za 15 tyś, na rynku jest dużo krajowych, więc większa wiarygodność.
Ciekawe jeszcze jest polo 4 gti z 1.8t, ale ciężko znaleźć.
Gość114260

23 Kwi 2021, 18:01

durateche , no tak - wiem że takie praktyki są częstością. Tylko tak słyszałem że diesel 200tys to dopiero połowa jego przydatności i byłem ciekaw czy w kwestii benzyniaków też jest jakaś granica. Ogólnie jak już coś wybiorę to chcę przed zakupem sprawdzić na stacji diagnostycznej i zabrać takiego gościa co siedzi w autach całe życie i On za odpłatą oczywiście sprawdzi czy wszystko jest ok. Oczywiście jeżeli będzie sprowadzane z Niemiec to ta opcja odpada :)

Gość114260, co do Audi to też mam takie obawy. Nie jest niestety łatwo znaleźć jakieś wiarygodne ogłoszenie w dobrych pieniądzach. Fiat Bravo rozważam.

A jakie macie Panowie zdanie o Mini Cooperze np takim :
- [link do AutoScout24 wygasł]

I ponownie chciałem zapytać jakie macie zdanie o Ford Fiesta MK7 - na benzynie 1.6 ( jako że dzięki odpowiedzi wyżej odrzuciłem diesl'a ) :)
mangoxray
Nowicjusz

23 Kwi 2021, 18:25

mangoxray napisał(a):ylko tak słyszałem że diesel 200tys to dopiero połowa jego przydatności
raczej chodzi o to, że przy 200k najczęściej czekają Cię typowe dieslowe naprawy (nie jest to regułą), czyli regeneracja wtrysków i turbo, wymiana dwumasy.

mangoxray napisał(a):A jakie macie Panowie zdanie o Mini Cooperze np takim
badziewie z kiepskimi benzyniakami
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Kwi 2021, 18:27

Obawiam się, że mini cooper jest najgorszym autem jakie można kupić za taką kasę, bez podziałów na segmenty

Jakim cudem chcesz kupić dobrą fiestę z 1.6 za 15?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Kwi 2021, 18:42

to Cooper odpada. Kurczę rzeczywiście widzę że w tej cenie to przewaga 1.25 - auto ładne ale ten silnik .. ehh :?
mangoxray
Nowicjusz

23 Kwi 2021, 18:46

Poszukaj sobie grande punto 1.4tjet/120, za dużo ich na rynku nie ma ale kupisz spokojnie za 15
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Kwi 2021, 22:34

Bardziej skłaniałbym się ku Bravo.
Macie może jeszcze jakieś pomysły na jakiś zadziorny kompakt?
mangoxray
Nowicjusz

24 Kwi 2021, 03:38

Do głowy jeszcze przychodzi astra h gtc, koszty utrzymania nawet mniejsze niż bravo. Tylko 2 drzwi nwm czy Ci odpowiada. Benzyna 1.6/1.8 spoko, 2.0t to będzie raczej trup. Jakbyś się zdecydował na diesla to 1.9 cdti = fiatowski 1.9 jtdm, mam i polecam.
Gość114260

24 Kwi 2021, 14:55

Bardzo fajna ta Astra. Będę tego też szukał.
A co myślicie o Renault Megane III i Mazda 2 ?
Mazda chyba przyzwoita. Ale wiem że nowe Renault'y mają różne opinie.
mangoxray
Nowicjusz