Jakie auto do 7500zł?

09 Gru 2015, 10:47

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post na tym forum. Wszedłem tutaj, bo potrzebuję pomocy przy wyborze auta.

Budżet - tak jak w temacie 7500zł, jeśli znajdzie się jakaś okazja, to mogę trochę dołożyć. Potrzebuję auta w miarę dużego (do przewozu 4-5 osób). Jeżdżę na trasie Włocławek - Poznań i odwrotnie 2 razy w tygodniu. Do tego pracuję też jako dostawca pizzy z własnym samochodem. Daje mi to rocznie ok 27 tys. kilometrów. Zależy mi na niewielkich kosztach utrzymania, więc chętnie kupię auto zasilane benzyną z gazem, ewentualnie diesla (sama benzyna odpada). Chciałbym nim trochę pojeździć, więc stan powinien być co najmniej dobry. Rozglądałem się za Skoda Octavia i Opel Astra II.

Czy przy moich kryteriach poszukiwań jestem w stanie znaleźć coś sensownego? Czy warto rozglądać się za np VW Passatem? Jeśli macie jakieś propozycje to napiszcie mi, proszę. Jeśli możecie, to wskażcie których silników unikać w wyżej wymienionych autach.

Mam teraz Fiata Seicento, ale jest w nim niewiele miejsca i wydaje mi się, że za dużo trzeba w nim robić (co chwilę jakaś inna usterka). Czy to wynika z trwałości tych samochodów, czy z ilości pokonywanych przeze mnie kilometrów?

Pozdrawiam.
pietras125
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 05 2011
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Fiat Seicento
Silnik: 1.1
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

09 Gru 2015, 12:41

odpowiednim dla ciebie autem będzie Opel Astra II z lpg z silnikiem starszej generacji ale robiącym duże przebiegi i dobrze pracującym na najprostszej instalacji gazowej II generacji z jednopunktowym wtryskiem. Ten silnik to 1,6- 75 KM. za kwotę która chcesz wydać ,kupisz takie auto w dobrym stanie ,a z tym silnikiem można przejechać spokojnie przebieg 500 tys .km. bez remontu. Warto tylko oszacować auto ,czy aby mimo stanu licznika ,nie ma więcej nakulane. O Passacie raczej w tej kwocie nie myśl.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Gru 2015, 22:07

Akurat Passat jest do znalezienia w tym budżecie bez problemu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012