Jakie auto na LPG?

27 Sie 2009, 15:24

Hej, szukalem auta w Dieslu ale... jak widze te przebiegi... ew. wydatki na koła dwumasowe (*których chyba niema w benzynie?) , wtryski, turbiny itd.. to aż mam ciarki... a jako student fundusze niezawysokie...

Więc padło na LPG- szukam czegoś z założonym lub żeby założyć. ( chyba i tak nawet z opłatami bardziej opłaca się LPG niż Diesel obecnie...?) Dziennie ok 40 KM + -

Szukam powiedzmy- Astra II, Golf IV, Audi a3, ITP. ogólnie coś co jest tanie w utrzymaniu i niezawodne. Może znacie inne auta (max 10 letnie) które warto rozważyć...

I teraz kto czym jeździ i co poleca;) Chce na LPG minimum 100KM pod nogą. Przy spalaniu średnim LPG max 10l.
Jakie silniki w tych autach brać po d uwagę pod wzgl. niezawodności na LPG ?

*jeśli temat jest w złym miejscu prosze o zmiane..
infor7
Nowicjusz

06 Wrz 2009, 09:12

Mam nadzieję,że zastanowiłeś się dobrze i świadomie chcesz kupić auto z założoną instalacją i masz świadomość,że ta instalka już chodziła przez kilka lat... Lepiej kupić i samemu założyć sekwencję ...masz wtedy gwarancję.
A wracając do sedna ...Jeśli auto ma dobrze dobraną i założoną już wcześniej sekwencję,to z podanych przez ciebie modeli aut z żadnym nie powinno być problemów.Warunkiem musi być to,że silnik jest nadal pełnosprawny i bez oznak zużycia.Ze swej strony do gazu polecam z czystym sumieniem silniki oplowskie. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Wrz 2009, 22:55

Hmm. może zacznę od tego, że w benzyniakach mamy także koła dwumasowe, wtryski i niejednokrotnie turbiny. Nie żebym doradzał diesla. Daleki jestem od tego, bo za klekotami nie przepadam. Instalację gazową zamontować się da do każdego samochodu z silnikiem benzynowym na wtrysku pośrednim. W mojej ocenie naj mniej trwałe silniki należą do forda i fiata.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994