Jakie auto na przebiegi autostradowe?

04 Cze 2022, 12:16

Cześć wszystkim.

Powoli przymierzam się do wymiany auta. Aktualnie jeżdżę kia ceed kombi 1,4 tgdi 150 KM, automat. Rodzina 2 +2 (dzieci szkolne, narty, rowery, wycieczki krajoznawcze)

Wiem jaka jest sytuacja na rynku nowych samochodów dlatego zacząłem szukać wcześniej. Nie zależy mi na nowym aucie (do tej pory kupowałem roczniaki lub dwuletnie z małym przebiegiem, ale teraz roczniaki są droższe niż auta do produkcji).

Rocznie przejeżdżam 42-45 tys km z czego znacząca większość autostradą. Mam do pracy 70 km w jedną stronę - 55 km autostrada. Najczęściej tempomat 130-140 km/h (rzadko 150 km/h). Po typowym mieście na zimnym silniku jeżdze mało. Auto na ok 4 lata - 160-180 tys km

Z uwagi na to, że jednak trochę czasu w aucie spędzam chciałem kupić sobie FAJNE auto. Budżet? Dosyć płynny. Powiedzmy do 180 tys (mogę podnieść - niechętnie, mogę obniżyć - bardzo chętnie ;)) - leasing

Oczywiscie waham się pomiędzy sercem a rozumem. Spalanie vs przyjemność z jazdy. Tak więc szukam kompromisu. Na ogół jeżdżę przewidywalnie i lekko ale jak się śpieszę to niekoniecznie ;)

sedan odpada, SUV - nie chce (na autostradzie się nie sprawdzają). Kombi lub liftback.

Segment C lub D

Rozważam Octavie 4 lub skode superb - TSI 190 KM -oczywiście myślę też nad dieslem ale dopłata do silnika tdi czyni to mało opłacalne.

passat - w podobnej konfiguracji ponad 20 tys droższy niż superb

Mazda 6 - nie podoba mi się, jeździłem - nie dla mnie

Rozważam Insignie (ale nie mogę nic znaleźć do jazdy próbnej. W astrze jakoś nie umiem znaleźć miejsca za kierownicą.

Peugeot 508 - piękny, ale dziwnie ciasny w środku

Ford - mondeo nie produkują, Focus - byłem w dwóch salonach - przed liftingowe nie ma, po liftingowe - nie zaczeli produkcji :o

corolla - hybryda na autostradzie wydaje się bez sensu - co zresztą potwierdził Pan w salonie)

renault megane - nie bardzo mi się podoba.

kolejnej kii nie chce - przeglądy co 15 tys mnie dobijają (mam daleko do salonu, wrócić bez auta nie mam jak, a czekać 3 -4 godziny nie mam czasu). Najbliżej mam salon skody, opla, mazdy i forda

wiem że w 2023 będzie nowa astra (ale te silniki na papierze nie powalają), nowa insignia/passat/superb. Na pewno będą piękne - ale znając życie sporo droższe od poprzedników i boję się niedoróbek początkowych etapów produkcji (modele schodzące są jednak bardziej dopracowane)

Jakie auto i z jakim silnikiem byście mi poradzili

Wypasiony segment C czy uboższy ale D?
prosze o konstruktywne rady
andreedk
Nowicjusz

04 Cze 2022, 18:29

kolejnej kii nie chce - przeglądy co 15 tys mnie dobijają

Ciebie dobijają ale silnik jest za nie baaaardzo wdzięczny i ma szansę się przedwcześnie nie rozlecieć

Ford - mondeo nie produkują,

Ale jeszcze da się znaleźć, kumpel odbiera za jakiś miesiąc 2.0tdci bo ktoś zrezygnował

corolla - hybryda na autostradzie wydaje się bez sensu - co zresztą potwierdził Pan w salonie)

Sprawdzi się jeśli zamiast 130-140 zaczniesz jeździć 100-110

Jakie auto i z jakim silnikiem byście mi poradzili

Wydaje mi się, że volvo v60 może zamknąć temat

Pojawiło się również na rynku coś takiego jak cotroen c5x
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez franccc, 04 Cze 2022, 19:59, edytowano w sumie 1 raz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Cze 2022, 19:51

Nie narzekam, że tak często. Narzekam na lokalizację ASO. Bo ani wrocic do domu ani czekać tyle godzin.

100 km/h nie ma sensu jechać autostradą. Doganiasz tira i albo blokujesz ruch na lewym pasie, albo musisz przyspieszyc gubiąc płynność ruchu.

Zresztą 100 km/h nie potrzebuje hybrydy bo zwykla benzyna pali wtedy całkiem fajnie. Mój kolo 5.5

O Volvo zupełnie nie myślałem. Pomyślę, poczytam (poczytałem, cena przekracza budżet)
andreedk
Nowicjusz

04 Cze 2022, 21:34

andreedk napisał(a):Nie narzekam, że tak często. Narzekam na lokalizację ASO. Bo ani wrocic do domu ani czekać tyle godzin.

Dyrektywa GVO, możesz serwisować auto poza aso bez utraty gwarancji
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Cze 2022, 22:32

Dyrektywa dyrektywą, ale ile ludzi mając auto na gwarancji tak robi
andreedk
Nowicjusz

05 Cze 2022, 07:34

Na szczęście to ich problem :ok:
franccc
Stały forumowicz