Jakie auto ?

26 Kwi 2009, 10:18

Chwilę Matiz pali 8l nie wierze przy silniku o.8 to jest wprosy nie mozliwe mój tata a potem ja przejołem TICO po nim z silnikiem 0.8 i pali mi 5l no czasem 6l ale to było śmieszne spalanie, a że tobie pali 8l to sprawdź czy z ze zbiornikem paliwa coś nie jest w porządku. Mój tata miał ten sam problem i wymienił cały bak i sprawa się skończyła i spalł bardzo śmiesznie. Natomiast czy Matiz to mały samochód to ja nie wiem mojej siostry chłopka mierzył tak na moje ok. 190 z kawłeczkiem i jeździł Matizem i se go chwalił a szczególnie śilnik teraz ma Audi i mówi że Matiz to była przy Audi to był samochodzik jak marzenie. Ale ja polecam ci Matiza jeżeli chcesz troche pojeździć i tanio tak jest moja opinie najwyżej alternatywą może być TICO z silnikem 0.8 też mały samochód a w mieście jest bardzo oszczędnym samochodem dodam jeszcze za wczasu że mój tata ma 189 cm i i Ticem jeździł bez poroblemu.
loldawidek
Nowicjusz

26 Kwi 2009, 14:46

No mój dziadek ma też ok. 190cm i jeździ Matizem nawet w długie trasy, a jak już wspominałem nie jest on szczupłej postury.
Ja mam 195cm i jak z nim jadę to także nie narzekam, przynajmniej na brak miejsca nad głową. Ale myślę, że jak bym odsunął fotel do tyłu to też i za kierownicą miałbym miejsce.
Tylko to spalanie Kubuch chyba przesadzasz. Tak jak mówi loldawidek max 6l. Ale przeważnie w 5l się mieści.
No cóż widzę, że każdy ma inny pogląd na temat Matiza. Ale jeszcze się nie zdecydowałem, więc rozglądam się dalej.

A wrócę jeszcze do Corsy 1.4 i Peugeot 306 1.4, czy orientuje się może ktoś jak z ubezpieczeniem tego auta, tzn. ile mniej więcej może kosztować ?
Podkreślę, że mam 18 lat i to pierwsze auto. Przez to pewnie ubezpieczenie jest droższe tak ?
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Prawo jazdy: 0- 2-2010
Auto: Mazda Xedos 6
Silnik: 2.0 V6 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

26 Kwi 2009, 17:07

Niestety Kubuch nie przesadza. Tico pali malutko ale Matiz już nie... W Tico był gaznik elektroniczny a w Matizie wprowadzono wtrysk wielopunktowy i podniesiono moc o 10 KM.Okazało się,że Tico i tak lepiej się zbiera i pali 2 l mniej. Matiz spokojnie w normalnym miejskim toczeniu się łyka ósemkę. Poza tym jazda Matizem na łuku drogi z prędkością 110,to jak jazda rowerem bez trzymanki...a jak wjedzie się jeszcze w koleiny,to może byc niewesoło.A jak wygląda trakcja Matiza przy nagłym bocznym podmuchu wiatru,to nawet nie chcę wiedziec.
Lanos ...Wbrew opini o marce dosyc solidny i małoawaryjny samochód.Spalanie kwalifikuje go do przeróbki na LPG ale za to świetnie na tym gazie silnik pracuje.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

26 Kwi 2009, 17:44

Artur
jak zawsze fachowa wypowiedź ..

Ale może ominiemy temat Daewoo, bo Lanosa raczej nie kupię, ponieważ szukam hatchback'a. Chociaż Lanos też jest w hatchback'u, wiecie coś o nim ?

Ehh spory problem przy wyborze samochodu. No ale trzeba wszystko rozważyć.
Ostatecznie zostańmy przy Peugeot 306 1.4 i Corsa 1.4 .. te auta teraz najbardziej mnie interesują. Może ktoś więcej szczegółów napisać na ich temat ? Interesuje mnie kultura pracy silnika, awaryjność, spalanie.
Nie przywiązuję uwagi do wnętrza auta, a nawet bardziej mi się podobają wnętrza z lat 90-tych. Chodzi mi bardziej o warunki techniczne jakie spełniają te auta.

A jeszcze teraz wyszukałem Seat Ibiza, wersja z roku '91 tak ok. tego roku.
Co możecie o nim powiedzieć ?

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł] - ten mi się najbardziej podoba.
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Kwi 2009, 18:24

Te kanciaki Ibizy od razu sobie odpuśc...to zabytki.
Corsa lepsza od 306 pod względem długowieczności silnika itp. Jednak gdybyś znalazł 306-tkę w dobrym stanie,to śmiało możesz kupowac. Zwróc tylko uwagę na stan tylnej belki (zawieszenie),bo jej remont czy naprawa jest dosyc droga.Poza tym jest to auto dosyc "wdzięczne" i nie sprawia dużych kłopotów. Na rynku jest wiele części tzw.zamienników które mają przystępne ceny.Zaletą 306 jest to,że można kupic za rozsądne pieniądze w miarę dobry rocznik. :smile:
artur73
Awatar użytkownika

26 Kwi 2009, 18:36

Ok dzięki
No to będę kręcił się wokół Corsy i 306, bo jak widzę to te auta najbardziej polecasz.
A wiesz może jakie sztuczki stosują sprzedający tych aut ? Co próbują zakryć ?
Już wiem, że mam zwrócić uwagę na tylną belkę w 306, a możesz coś jeszcze napisać ?
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC 500 nietypowym samochodem bezpieczeństwa
    W ubiegły weekend po przerwie wróciła amerykańska seria wyścigowa IMSA WeatherTech SportsCar [...]. W czasie rundy na słynnym Daytona International Speedway oficjalnym samochodem bezpieczeństwa był Lexus LC 500 w niezwykłych, ...

26 Kwi 2009, 20:06

Największą wadą 306 jest właśnie ta tylna belka oraz to,że większośc tych aut ma ubogie wyposażenie.Silnik 1,4 to sprawdzona i udana konstrukcja.
[link do autocentrum.pl wygasł]
Tu sobie zobacz i zwróc uwagę na opinię użytkowników.Wejdz także w spalanie dla 1,4.
Pamiętaj,że silnik ten występuje w różnych mocach,od 70 do 95 KM.
Poniżej masz Corsę.
[link do autocentrum.pl wygasł]
Na co zwrócic uwagę przy kupnie.Po pierwsze radzę zadac pytanie sprzedającemu,czy zgadza się podjechac do wskazanego przez ciebie warsztatu na oględziny na twój koszt.Jeśli odmawia,to zapomnij o tym aucie,bo facet ma coś do ukrycia.Jeśli się zgadza to warto rzeczywiście pojechac do jakiegoś warsztatu i zobaczyc czy to nie złom.Najlepiej już teraz zapytac jakiegoś mechanika,czy ci obejrzy w razie czego auto.Przecież ktoś z twojej rodziny na pewno naprawia gdzieś swoje auto.
Trzeba zwrócic uwagę na zachowanie auta podczas jazdy próbnej (i nie dac sprzedającemu włączac radia w czasie tej jazdy ! ).Oczywiście najdroższym felerem w aucie w naprawie jest rdza.Jeśli auto ma pęcherze,to lepiej zrezygnowac z tego auta. Musisz miec także świadomośc,że auto używane nie będzie ideałem ale musi się trzymac kupy.Wytarcie kierownicy,drążka zmiany biegów,pedałów świadczy o dużym przebiegu auta.Liczniki w 90 procentach i tak są cofane...Ogólne zużycie auta jest po prostu widoczne gołym okiem.Dyskwalifikującym czynnikiem są także słyszalne dziwne dzwięki z podzespołow oraz nierówna praca silnika lub ściąganie auta podczas jazdy i przy hamowaniu.Najlepiej samemu pokierowac autem. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

27 Kwi 2009, 01:15

japoniec,mam colta95 1,3 wdzieczne autko .polecam nie bedziesz zalowac
wyspiarz99
Nowicjusz

Miejscowość: świnoujscie

27 Kwi 2009, 05:28

Zauważyłem, że Corsa sprawdza się najlepiej jeśli chodzi o silnik 1.4 z mocą 90KM.
Peugeot 306 ma podobne spalanie, ale przy mocy 75KM, więc Corsa wygrywa pod tym katem.

Artur
Dzięki za Twoje rady .. są bardzo fachowe. I dokładnie wszystko tłumaczysz.
Teraz już wiem na co mam zwracać uwagę. Na pewno łatwiej będzie mi wybrać.

Wyspiarz
Teraz na oku mam Corse i 306 .. Colt możliwe, że jest to dobre auto, ale za radą użytkowników wybiorę auto europejskie, ponieważ jest łatwiejszy dostęp do części.
Japońskie auto może i się rzadziej psuje, ale części są raczej droższe i trudniej je dostać.
JarzYnaKLZ
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Kwi 2009, 15:18

kuzyn jezdzil kilka lat 306, niedawno sprzedał.nie narzekał.miał go na gaz 90KM 1.6 silnik.mimo gazu leciał 190km/h.przyspieszenie moze nie mial rewelacyjnego ale mułem tez nie był.ogólnie dobre autko jeśli kupi sie w dobrym stanie.bo jesli jego stan pozostawia wiele do zyczenia to lepiej sobie darowac bo pozniejsze naprawy moga zdenerwowac wlasciciela.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk