Jakie auto w granicach 16-18 tys dla 2 osób + wybór paliwa

15 Lut 2011, 16:52

Witam

Szukam auta w granicach 16-18 tys (to już taki wyżyłowany maks).
Do tej pory najwięcej jeździłem głównie dieslami Ford Focus II (rocznik 2008 1.8@115KM), Peugeot Partner (rocznik 2006), Mazda 6 (rocznik 2005 [email widoczny po zalogowaniu] Jeśli chodzi o benzynę to miałem do czynienia tylko z żelazkiem tj Daewoo Tico oraz VW Polo II (rocznik 1992 [email widoczny po zalogowaniu] Stad pierwsza sprawa: benzyna vs diesel przy przebiegach rocznych rzędu 15 tys km; zima głównie dużo jeżdżę po mieście, latem miasto plus częste wypady głównie na jurę czy w góry (z Sosnowca). Wiem, że niby niskie przebiegi to PB ale jakoś lubię jeździć klekotami, pytanie czy się opłaca. Druga sprawa: co byście polecieli w tej kwocie, myślałem o czymś maks 10-letnim. Dodam, że maja dla mnie znaczenie w miarę niskie koszty eksploatacyjne jak spalanie, ubezpieczenie, koszty napraw.

Pozdrawiam

Edit:
moje wstępne typy to:
Honda Civic VII gen, Opel Astra II, Toyota Corolla E12, Mazda 323F, Seat Toledo II, Skoda, VW, Audi A3/A4...... rozważę każda inna propozycję ;D Nie mam za bardzo pomysłu (czytaj nie jestem na nic do końca zdecydowany).

Zapomniałem dodać, że najlepiej 5 drzwiowe, klima, oraz podstawowa elektryka-szyby, lusterka must have ;) Fajnie jakby był komputer, kontrola trakcji.
zxcvbnmqaz
Nowicjusz

Miejscowość: Radzionków

15 Lut 2011, 18:11

Ja na twoim miejscu szukał bym Passata B5 z 110konnym 1.9 AFN lub A4 z tym samym silnikiem. Octavia to samo co Passat tylko bryła trochę brzydsza :roll: Jeszcze tak od siebie zaproponował bym 307 za te pieniądze można znaleźć coś ciekawego.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

15 Lut 2011, 19:02

Ja na twoim miejscu szukał bym Passata B5 z 110konnym 1.9 AFN lub A4 z tym samym silnikiem. Octavia to samo co Passat tylko bryła trochę brzydsza

tak Octavia to to samo tylko inna bryła, płyta podłogowa od Golfa więc tez inna i większość podzespołów od Golfa także nie ma to jak fachowa porada.

Ja polecam Hondę lub Toyotę. Myślę że auta będą najmniej awaryjne i powinieneś byc z nich zadowolony.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

15 Lut 2011, 19:35

Faktycznie tak jest coś mi się rypło.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

15 Lut 2011, 19:54

Peugeot 307sw 1.6hdi bardzo żwawy silniczek.
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask

17 Lut 2011, 21:24

Weź pod uwage Honde Accord lub Toyote Avensis, za te pieniążki kupisz w egzemplarz w bardzo dobrym stanie.
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi Q5 hybrid quattro
    Q5 hybrid quattro, pierwszy model hybrydowy Audi, został skonstruowany jako wysokowydajna hybryda równoległa. Tak jak i w dwóch innych hybrydowych modelach Audi, pojazd napędzają: silnik 2.0 TFSI o mocy 155 ...