Tylko Lexus IS!!! Od wszystkich wymienionych aut zdaje się być o klasę wyżej, po prostu je deklasuje. Najsłabszy benzyniak ma 210 koni, najsłabszy diesel 180, napęd na tył tak jak w BMW, wyciszenie, komfort ma lepsze niż BMW serii 5 czy Audi A6 które niekiedy mają słabsze silniki niż podstawowe dostępne w IS ale teoretycznie są pozycjonowane o klasę wyżej. Przecież IS to cenowy konkurent dla BMW 3, Audi A4 czy Mercedesa C... A między taką C-klasą czy A4 a Lexusem IS jest przepaść (na korzyść Lexusa naturalnie). Tyle przynajmniej jeśli chodzi o moje wrażenia z jazdy
![Smile :)]()
Przy 160 było ciszej niż w każdym innym aucie w którym tyle jechałem, fajne uczucie
![Razz :razz:]()
Ponadto IS-kę cechuje stosunkowo mała awaryjność, no i nie jest tak chętnie kradziony na części jak Passat czy A4/A6, łatwiej też o w miarę pewny egzemplarz z małym przebiegiem w naprawdę dobrym stanie (gdyż na Lexusy nie ma takiego ciśnienia w społeczeństwie jak na BMW czy Volvo i dobre egzemplarze nie schodzą tak szybko na aukcjach, stąd też łatwiej trafić na fajną ofertę)...
Ponadto prezentuje się bardzo ładnie, elegancko, sportowo, lecz nie ostentacyjnie (nie ma w sobie tej zadziorności BMW, nie jest dziwny jak Accord, nie ma dyskotekowych bóg-wie-czemu-służących diodek-elektrodek w przednich lampach znanych z A4 itp), tylko Alfa 159 może mu dorównać wyglądem (chociaż o gustach się nie powinno dyskutować więc potraktuj tą część jako luźne skojarzenia niekoniecznie sprawdzające się w 100%
![Wink :wink:]()
)
Tak czy inaczej przejedź się tymi autkami, z aut których nazwy tu padły ja miałem okazję jechać Passatem 2.0 TDI ze skrzynią DSG (nim w sumie najdłużej), Lexusem IS z 2.5-litrowym benzyniakiem, Mercem C klasą C200 kompresor (też sporo ale nie prowadziłem) oraz Audi A4 2.0TDI i z tego zestawienia ZDECYDOWANIE najlepszy wydał mi się Lexus.