Jakie auto wybrać

22 Lut 2010, 14:18

Witam, poszukuję auta używanego najlepiej sedana w dieslu. Cena plus minus 90 tys. Zależy mi na wysokim komforcie, atrakcyjnym wyglądzie i małej awaryjności. Silnik w miarę mocny mniej więcej między 130 a 200 KM. Większy niepotrzebny, auto będzie głównie jeździło po mieście. Chciałbym też żeby auto było dość młode, tak od 2005 roku. Narazie zastanawiam się nad:
volvo s40/s80
audi a4/a6
bmw 3/5
honda accord
lexus is
byłbym wdzięczny jakbyście doradzili mi które z tych aut jest w tej cenie najlepsze, ewentualnie podrzucili jakąś inną ciekawą propozycję.
ens
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Auto: Audi TT 1.8T 259KM

22 Lut 2010, 14:40

Myślałeś nad nowym PASSATEM CC ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2010, 15:27

Audi A6 jest ciekawym autem, to co już kolega powiedział Passat CC , a ja zwróce uwage na Passata B6 (z salonu) , a codo CC jest troszke droższy od B6.

[link do autogielda.pl wygasł]
[link do autogielda.pl wygasł]
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

22 Lut 2010, 17:12

passat cc calkiem fajnie wygląda. ogólnie dużo jest dobrych aut za tą cene i troche cieżko mi się zdecydować.
ens
Początkujący

22 Lut 2010, 18:08

ens napisał(a):passat cc calkiem fajnie wygląda. ogólnie dużo jest dobrych aut za tą cene i troche cieżko mi się zdecydować.

Za tą kaskę to raczej się kupuje co mi się podoba a nie co mi ktoś doradzi :shock:
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

22 Lut 2010, 18:35

podobają mi się praktycznie wszystkie wymienione, za tą kasę wybór musi bardzo dokładnie przemyślany, więc szukam informacji i porad wszędzie.
ens
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Manufaktura Car Show 2013
    W miniony weekend w Ch Manufaktura można było zobaczyć wydarzenia pod nazwą "Manufaktura Car Show 2013". To propozycja dla miłośników czterech kółek w najróżniejszych odsłonach. W tym roku była to największa ...

22 Lut 2010, 18:58

Nie przesadzaj jak się kupuje autko za 90tyś. trudno żeby się psuło co tydzień bo oto ci chodzi. A jeśli będzie coś trzeba wymieć np. część za 1000-2000 zł to za raczej byłby problem dla tego co kupuje auto za 10 tyś niż dlatego co kupuje za 90tyś , a nawet więcej :cool:
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Lut 2010, 19:26

[link do oferty na Allegro wygasł]
arteksaxo
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

22 Lut 2010, 19:47

Tylko Lexus IS!!! Od wszystkich wymienionych aut zdaje się być o klasę wyżej, po prostu je deklasuje. Najsłabszy benzyniak ma 210 koni, najsłabszy diesel 180, napęd na tył tak jak w BMW, wyciszenie, komfort ma lepsze niż BMW serii 5 czy Audi A6 które niekiedy mają słabsze silniki niż podstawowe dostępne w IS ale teoretycznie są pozycjonowane o klasę wyżej. Przecież IS to cenowy konkurent dla BMW 3, Audi A4 czy Mercedesa C... A między taką C-klasą czy A4 a Lexusem IS jest przepaść (na korzyść Lexusa naturalnie). Tyle przynajmniej jeśli chodzi o moje wrażenia z jazdy :) Przy 160 było ciszej niż w każdym innym aucie w którym tyle jechałem, fajne uczucie :razz: Ponadto IS-kę cechuje stosunkowo mała awaryjność, no i nie jest tak chętnie kradziony na części jak Passat czy A4/A6, łatwiej też o w miarę pewny egzemplarz z małym przebiegiem w naprawdę dobrym stanie (gdyż na Lexusy nie ma takiego ciśnienia w społeczeństwie jak na BMW czy Volvo i dobre egzemplarze nie schodzą tak szybko na aukcjach, stąd też łatwiej trafić na fajną ofertę)...

Ponadto prezentuje się bardzo ładnie, elegancko, sportowo, lecz nie ostentacyjnie (nie ma w sobie tej zadziorności BMW, nie jest dziwny jak Accord, nie ma dyskotekowych bóg-wie-czemu-służących diodek-elektrodek w przednich lampach znanych z A4 itp), tylko Alfa 159 może mu dorównać wyglądem (chociaż o gustach się nie powinno dyskutować więc potraktuj tą część jako luźne skojarzenia niekoniecznie sprawdzające się w 100% :wink: )

Tak czy inaczej przejedź się tymi autkami, z aut których nazwy tu padły ja miałem okazję jechać Passatem 2.0 TDI ze skrzynią DSG (nim w sumie najdłużej), Lexusem IS z 2.5-litrowym benzyniakiem, Mercem C klasą C200 kompresor (też sporo ale nie prowadziłem) oraz Audi A4 2.0TDI i z tego zestawienia ZDECYDOWANIE najlepszy wydał mi się Lexus.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

22 Lut 2010, 19:50

po prostu pierwszy raz kupuje auto za taką kwotę i się trochę spinam :)
Przyglądne się lepiej temu lexusowi, właśnie o taką rade mi chodziło.
ens
Początkujący

23 Lut 2010, 15:12

W Leksusie masz do wyboru 5 silników a w Passacie około 20. Nie ma co się dziwić że jest cichy jak silniki to V6, V8 czyli mniej dynamiczne (na ogół auta maja V16) dlatego też te silniki maja po 2-5L bo jak by miały mniej trudno im było by się ruszyć. Ja bym się zastanowił zanim wybrał bym takie auto
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Lut 2010, 17:21

A8 napisał(a):W Leksusie masz do wyboru 5 silników a w Passacie około 20. Nie ma co się dziwić że jest cichy jak silniki to V6, V8 czyli mniej dynamiczne (na ogół auta maja V16) dlatego też te silniki maja po 2-5L bo jak by miały mniej trudno im było by się ruszyć. Ja bym się zastanowił zanim wybrał bym takie auto

V16? Szesnastocylindrowiec? Miałeś na myśli chyba czterocylindrowy szensastozaworowy, chociaż i tak niewiele rozumiem z twojej wypowiedzi. Ten Lexus którym jechałem miał 2.5 litra V6, ale cisza dobiegająca z silnika to jedno, dodatkowo miał bardzo dobrze wyciszone podwozie, okna, uszczelki także żadne świsty-gwizdy-stuki-puki nie były słyszalne aż do bardzo dużych prędkości, silnika na biegu jałowym nie było w ogóle słychać, a dopiero przy 4-5tys. obrotów zaczynał być na tyle słyszalny że może nie przeszkadzał, ale zwracał na siebie uwagę.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

23 Lut 2010, 19:11

Pisałem że cisza jest z powodu tego że silniki są dosyć delikatne ale pojemne (nie każde auto ma po 3-5L ). Może coś dla wyjaśnienia V2 V4 silniki stosowane do motocykli, V6,V8,...V16 do aut.Dlatego duża moc tych samochodów wynika właśnie z tego,np. Taki Leksus silnik V6.1,4-1,8L nie byłby królem szybkości.

ps.Może gupio nie wyraźnie pisze, to zapytaj tego czego nie rozumisz.
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Lut 2010, 19:54

w ogóle w takich samochodach silniki poniżej 2 litrów to pomyłka :mrgreen:
co prawda ostatnio widziałem A8 z 1,9TDI :evil: porażka, tak zbezcześcić dobre auto :evil:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Lut 2010, 21:09

A8 napisał(a):ps.Może gupio nie wyraźnie pisze, to zapytaj tego czego nie rozumisz.

chodzi o to że TY nie "rozumisz" jaka jest różnica między V6 a 16V i faktycznie "gupio" piszesz

dla wyjaśnienia moc moc auta bardziej zależna jest od pojemności niż od liczby cylindrów
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia