Jakie auto z napędem 4x4?

15 Lis 2010, 18:25

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się do zakupu auta
Moimi kryteriami dla niego są:
-Wysokie zawieszenie (krawężniki,i duże dziury w jedynej polnej drodze dojazdowej do mejsca w którym mieszkam)
-Napęd na cztery koła (w zimę jest prawie niemożliwe pokonanie tej drogi zwykła osobówką )
-W miare możliwości ekonomiczne (najlepiej na olej napędowy do 2,5L)
-Planowana kwota do wydania to 20-25tys zł
-Rocznikowo od 2001 w góre
-z napędem 4x4

Potrzebuję auta raczej miejskiego które byłoby w stanie dowieść mie w okresach ziowych do mego domu. Gmina planuje budowe drogi juz od paru lat i pewnie parę jeszcze to potrwa.
Narazie jest polna miejscami kamienista.
Auto to miało by być do użytku codziennego dlatego ekonomia i spalaniemają swoje znaczenie.Wygoda i wygląd też dla mnie gra dużą rolę.Fajnie by było by miało pojemny bagażnik.

Proszę o wasze rady i opinie
Ostatnio edytowany przez l454, 06 Sty 2011, 22:30, edytowano w sumie 1 raz
l454
Nowicjusz

Miejscowość: Castlebar

15 Lis 2010, 21:34

Nie napisałeś w tym dziale, co trzeba.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Lis 2010, 22:01

pinio124 napisał(a):[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Anglik... ;) Łatwo się naciąć na takiego :P
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

15 Lis 2010, 22:04

Witam ja planowałem kupić frelka ale po wnikliwej lekturze forum zrezygnowałem ,awaryjny,wedłuk mnie mało atrakcyjny wygląd i mały bagażnik.Kupiłem hyundai santa fe jestem bardzo zadowolony daje radę po błocie i po dziurach bagażnik przepastny w środku moim zdaniem fajny części tanie [jakby co] i nie przekładka z anglika, poczytaj forum .
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

17 Lis 2010, 15:23

Dziękuje wszystkim za dyskusje.

Pajero w linku to benzynowiec.
Co do FL to ja także od momentu umieszczenia postu na forum zacząłem czytać o
F-Landerach i pomimo ,iż kuszą ceną ,przez ich awaryjność będe się skłaniać ku innej marce .
Hundai SantaFe <- naprawde ciekawa propozycja

Macie jeszcze jakieś propozycje?

Dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
l454
Nowicjusz

Miejscowość: Castlebar

17 Lis 2010, 17:36

Honda CR-V i HR-V, Subaru Forester, Toyota Rav4.... nie ma lepszych.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

18 Lis 2010, 11:56

Czemu skreślasz od razu benzynę?
To nie aż taka wielka różnica czy auto będzie paliło 10l benzyny czy ropy (bo chyba nie spodziewasz się,że będzie paliło jak osobówka ;)). A zdecydowanie wśród SUV-ów w lepszym stanie i z bardziej prawdziwym przebiegiem znajdziesz benzynówkę. Diesle nie dosyć że droższe, to jeszcze te nowoczesne strasznie drogie w serwisie (który i tak przecież po kupnie trzeba zrobić). Ja osobiście wybrałbym (bo mam :)) Pinina w wersji MPI (czyli taki jak z ogłoszenia bez reduktora ze stałym napędem) i założył do niego gaz (jak nie potrzebujesz bagażnika) bo akurat w odróżnieniu od GDI ta wersja doskonale znosi gaz (zresztą popatrz w carismach) a samochód pomimo montażu we Włoszech jest bardzo dobrze wykonany i naprawdę dzielny i zwinny. Hondy większe, ale gaz do tego... niektórzy mają ale to Honda, aż żal. Jeżeli koniecznie diesel to poszukałbym GrandVitary z francuskim dieslem, ale tu jak zawsze ryzyko większe (no i w tej wersji jakość materiałów w środku to Japonia z lat 80 - ascetyzm). RAV4 jest potwornie droga - niewarta swojej ceny (a diesle są dość awaryjne). Żadnej większej prawdziwej terenówki (bo piszesz o 2,5 litra) za tę cenę z tych lat nie dostaniesz - jeżeli będzie to skatowana.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

19 Lis 2010, 11:39

może dlatego że benzyna w SUVie to pomyłka (jeśli ma być oszczędny) ?
kolega ma Grand Vitarę 2l benzyna i....samochód ledwo przyśpiesza i pali jak smok :)
dla porównania Outlander z 2.0TDI według mnie przyśpiesza lepiej i pali znacznie mniej.
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka

20 Lis 2010, 14:05

No tylko że kolega chce dać co najwyżej 25 tyś, a za to Outlandera nie kupisz. Za tyle to co najwyżej w dieslu zużytą GV. Bo pamiętajcie, że Outlander I był tylko w benzynie (2,0 i 2,4).
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

20 Lis 2010, 18:33

to był tylko przykład ze spalaniem.
może jakiś starszy terenowy nissan ?
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka

06 Sty 2011, 21:55

A może coś małego i taniego:
http://www.autazchin.motohobby.net/auto/chery/x1.php
Chińczycy udowodnili, że nawet z Matiza (gwoli ścisłości jego następcy) można zrobić SUV'a
heemir
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żory
Prawo jazdy: 0- 0-1984
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 TD 75KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

10 Sty 2011, 15:40

może dlatego że benzyna w SUVie to pomyłka (jeśli ma być oszczędny) ?

A co benzyna mniej oszczędna od diesla? W tym tygodniu sprzedałem auto które od nowosci było w rodzinie. Do konca serwisowane w Aso. Po 5 latach padła mi turbinka. Koszt kilku tysięcy. Zaczął strasznie dymićdlatego bałem się o wtryski bo był by wydatek kilku tysiecy znowu. Dodatkowo dwumasowe koła, problem z odpaleniem zimą itd. Ja wolę co miesiąc troche wiecej wydać na benzynę czy benzynę + LPG ale ostatecznie zaoszczędzic niż kupić diesla który co miesiąc może i taniej ale w ogólnym rozrachunku może wyjść dużo dużo drożej.
A co do Suvów polecam Forestera. Szczególne z reduktorem sobie dobrze radzi poza asfaltem, choc i bez reduktora tez dobrze sobie radzi.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

11 Lut 2011, 18:38

Sporo czytałem o foresterku ponoć bardzo mało awaryjne i te z reduktorem to na pewno sporo mogą choć to sów
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki