Przepraszam za posta pod postem, ale kompletnie nie kumam gdzie tu się edytuje posty. No ale do rzeczy.
Objeździłem kolejnych kilka aut także chciałbym się podzielić wrażeniami oraz nowo powstałymi rozterkami.
Kia Carens 1.7 CRDi - auto bardzo wygodne, w sumie jak na ten silnik wydaje się całkiem zrywne wydaje mi się, że lepiej się zbiera od Ced'a SW. Bardzo dobrze mi się nim jechało. Lubię słuchać musyki w drodze i tu mała wada tegoż samochodu - dziwna akustyka, ale podejrzewam, że przy wszystkich minivanach jest to odczuwalne.
Hyundai Elantra - bardzo ale to bardzo wygodne, bardzo ale to bardzo przymulone. Samochód jak dla mnie na niedzielne wypady do kościoła.
Hyundai ix35 GDI 115km - zrywność auta podobnie jak powyżej, zawieszenie chyba ciut inaczej zestrojone niż w bliźniaczym Sportage'u.
Kia Cee'd GT 204KM - pierwszym miłym zaskoczeniem było wnętrze auta - wszystko czarne łącznie z podsufitką - daje to bardzo "przyjemny" efekt "osaczenia"
Fotele bardzo wygodne, jedyna ich wada to kąt siedziska - tyłek ma się zdecydowanie niżej niż kolana i mnie jako kurduplowi troszeczkę to przeszkadzało. Samochód ma naprawdę bardzo przujemnego kopa - wiadomo RS6 to to nie jest, ale idzie bardzo milutko i tu kolejne pozytywne zaskoczenie - spodziewałem się, że nawet po kilkunastu kilometrach będę odczuwał skutki polskich drób ale jednak nie jest aż tak twardo. Gdybym miał się zastanawiac nad 2 samochodem, brałbym w ciemno.
Mazda 3 2.0 120KM - zizualnie bajka, ale to już chyba wiedzą wszyscy. Bardzo dobrze się prowadzi, silnik trzeba kręcić do wyższych obrotów do dobrego przyspieszenia, ale jak już się wkręci to śmiga aż miło. W sobotę porównam sobie jeszcze z wersją 165konną czy jest duża różnica między tymi silnikami. Z tyłu miejsca w sumie wystarczająco, ale krótkie drzwi utrudniają trochę wsiadanie zarówno osobom długim jak i szerokim - w 99% będę siedział z przodu, ale jednak trochę traci to na funkcjonalności.
W sumie po obecnych próbach i przed ostatnim zaplanowanym treningu z Mazdą w wersji 165konną na placu boju pozostały:
Kia Cee'd 1.6 CRDi 128KM w wersji L + Limited - demonstracyjny za 75tys.
Kia Cee'd 1.6 CRDi 128KM w wersji L + Limited - za 82tys.
Kia Carens 1.7 CRDi 136KM w wersji L + pakiet zimowy + 3 rząd siedzeń - demonstracyjny za 85tys.
Mazda 3 2.0 120KM w wersji SkyEnergy + pakiet xenon i zimówki Nokian - 82tys.
Kia Cee'd GT 204KM w wersji L - demonstracyjny za 82tys.
Którą z tych 5 ofert wybralibyście na długie trasy z przebiegiem ~50tys. km rocznie?