Jakie auto z salonu do 80tys. PLN?

13 Sty 2015, 19:42

Jak CI zależy na trwałości samochodu to odpuść Passata, Tiguana, Leona, Golfa, Jettę i Superba - w skrócie całą rodzinę VAG, z tego powodu, że nie ma tam silnika, który można polecić z czystym sumieniem.

Jeśli chodzi o SUVy czyli Sportage, ix35 i Qashqaia (nigdy nie wiem jak to się pisze) to będą to jakieś podstawowe wersje za 70tys. dlatego w tym przypadku musiałbyś się zbliżyć do ceny 80tys aby kupić coś z fajnym wyposażeniem. Nissan ma nowe eksperymentalne silniki turbo-benzynowe więc odpuściłbym.
Podobna sprawa ma się z klasą średnią czyli i40.

Jak cenisz dobre wyposażenie to łatwo będzie o tańszego kompakta takiego Cee'd, Focus czy Astra. Mazda 3 albo Alfa są wyraźnie droższe ale za to powalają wyglądem.

Co ja bym wybrał? Kompakta, bo ma tyle miejsca co SUV i kosztuje znacznie mniej więc dostaniesz o wiele lepsze wyposażenie i silnik w tej cenie. Na fajnie wyposażone auto klasy średniej z dobrym silnikiem 80tys. to trochę mało. Dla cztero-osobowej rodziny najlepiej kombi więc mój typ to Cee'd kombi 1,6GDi XL (w full wersji) lub jako zwykły hatchback Mazda 3 2,0 :yes:

Do propozycji dorzucam Hondę Civic 1,8
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

13 Sty 2015, 22:51

Właśnie Mazda 3 i Kia Sportage są "na czele" dla mnie. Ale mądrzejszy będę po oględzinach salonowych.
Żałuję tylko, że ta suma nie starczy na takie auta, jak Audi A3, BMW 1, Mazda 6 lub Peugeot 508, chociaż na pewno zajrzę do każdego salonu, może się coś trafi ciekawego z tej listy.
Nad Hondą również będę myślał :)
A co powiecie o Lancerze X?
polonia2000
Nowicjusz

Auto: Peugeot Partner
0

13 Sty 2015, 23:00

polonia2000 napisał(a):A co powiecie o Lancerze X?

Solidne mechanicznie i ogólnie ładne auto, ale:
- jedyny moim zdaniem sensowny benzyniak (1.8 ) jest bardzo paliwożerny,
- ceny części i serwisu jak w przypadku marek premium,
- jak to z japończykami bywa - fatalna jakość lakieru i cieniutkie blachy + kiepskie plastiki wewnątrz auta.
Za 80 tys. zł można kupić dużo lepszy samochód.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
0

13 Sty 2015, 23:34

Jak chcesz lepsze auto i nie przeplacac za rocznik to kup uzywke.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0

13 Sty 2015, 23:39

jiGsaw napisał(a):Jak chcesz lepsze auto i nie przeplacac za rocznik to kup uzywke.

Najlepiej BMW :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
0

14 Sty 2015, 09:08

polonia2000 napisał(a):Żałuję tylko, że ta suma nie starczy na takie auta, jak Audi A3,
Tu nie ma co płakać bo tam nie ma ani jednego godnego polecenia silnika..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...

14 Sty 2015, 14:56

Samochody, które są na czele Twojej listy były również na czele mojej - ja zdecydowałem się jednak na Carens'a (odbieram w sobotę :D podzielę się wrażeniami) ale pisałeś, że MPV Cię nie interesuje, także o tym później ;)

O Sportage i Mazdzie możesz poczytać w moich poprzednich postach. Kwota 70-80tys. wystarczy na Mazdę w wersji SkyEnergy z mocniejszym silnikiem (165KM) albo ze słabszym (120KM) + Xenony (to jest jeden i ten sam silnik, także po gwarancji można go "dopieścić").

Sportage w Twoim budżecie możesz spokojnie wziąć z silnikiem benzynowym 166KM w wersji wyposażenia L
ew. podemonstracyjny diesel ale tu max wyłapiesz wersję 115konną np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tak jak piszesz, najlepiej pochodź po salonach i pojeździj. Ja Carensa w ogóle nie brałem pierwotnie pod uwagę, a tu proszę.

I przejedź się koniecznie Ceed'em GT - po jazdach to było moje ex aequo number one. Nie wziąłem ze względu na planowany przebieg (około 50k km), gdybym jeździł mniej brałbym.
Shaviel
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Kia Carens
Silnik: 1.7CRDi 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014
0

14 Sty 2015, 15:41

A ja bym się skupił na nowym focusie. Za 80 dostaniesz już fajną wersję. Kombi ma bardzo dużo miejsca i na dodatek świetnie wygląda. Poza tym naprawdę dobrze wykonany. Podchodziłem do tego auta z dystansem ale okazało się że oprócz downsizingu klient ma do wyboru również normalne motory benzynowe. Na dodatek to pierwszy rocznik więc przy sprzedaży wyjdziesz na korzyść bo te najnowsze najwolniej tanieją
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
0

15 Sty 2015, 13:38

polonia2000 napisał(a):Nad Hondą również będę myślał :)

Jest do sprzedania forumowy Civic Tourer 1.8 + LPG - wersja Sport, LPG zakładane w ASO (utrzymana gwarancja), całkiem ciekawa moim zdaniem opcja, biorąc pod uwagę, że auto praktycznie nowe - [link do oferty na Allegro wygasł]
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
0

15 Sty 2015, 16:41

Idealna będzie Honda np Accord Sedan teraz z rabatem 17 000 zł do kupienia od 84 700 zł, pakiet ubezpieczenia AC/OC/NNW 2900 zł, z takim samym rabatem model Accord Tourer, w okolicach tej kwoty również model CR-V a także spory wybór daje Civic 5D od 59 990 zł. Można także zapisać sie na bezpłatna jazdę próbna wybranym modelem.
ЕКSРERTНσnda
Nowicjusz

Auto: Honda
0

13 Maj 2015, 13:39

A moze jakas mazda?? Piękne są te samochody, ale niestety mnie na razie na nie nie stąć.. aczkolwiek marzy mi sie:)
matti909
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 2008
Auto: skoda octavia
0