REKLAMA
Jak CI zależy na trwałości samochodu to odpuść Passata, Tiguana, Leona, Golfa, Jettę i Superba - w skrócie całą rodzinę VAG, z tego powodu, że nie ma tam silnika, który można polecić z czystym sumieniem.
Jeśli chodzi o SUVy czyli Sportage, ix35 i Qashqaia (nigdy nie wiem jak to się pisze) to będą to jakieś podstawowe wersje za 70tys. dlatego w tym przypadku musiałbyś się zbliżyć do ceny 80tys aby kupić coś z fajnym wyposażeniem. Nissan ma nowe eksperymentalne silniki turbo-benzynowe więc odpuściłbym.
Podobna sprawa ma się z klasą średnią czyli i40.
Jak cenisz dobre wyposażenie to łatwo będzie o tańszego kompakta takiego Cee'd, Focus czy Astra. Mazda 3 albo Alfa są wyraźnie droższe ale za to powalają wyglądem.
Co ja bym wybrał? Kompakta, bo ma tyle miejsca co SUV i kosztuje znacznie mniej więc dostaniesz o wiele lepsze wyposażenie i silnik w tej cenie. Na fajnie wyposażone auto klasy średniej z dobrym silnikiem 80tys. to trochę mało. Dla cztero-osobowej rodziny najlepiej kombi więc mój typ to Cee'd kombi 1,6GDi XL (w full wersji) lub jako zwykły hatchback Mazda 3 2,0
Do propozycji dorzucam Hondę Civic 1,8