Jakie auto z salonu r. 2010 do 45tyś

15 Lut 2011, 21:32

Witam,
Proszę o poradę.
Szukam auta mocnego, dynamicznego w cenie około 45tyś
Do wyboru:
Kia Soul, Hyundai i30, Opel Corsa, Opel Astra Classic, Nowe Swift, Toyota Yaris (2011!!!)
Kia ma super silnik i jest wysokie (dla mnie bardzo ważne) i jest duże
Prosze o poradę.
Pozdrawiam
Grzegorz
greg606
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001

15 Lut 2011, 23:56

i30 i Astra to raczej będą z silnikami podstawowymi za takie pieniądze :).
Za 45 000 zł jest jeszcze Octavia. Będziesz musiał raczej wybrać mniejsze i mocniejsze, lub słabsze, a większe i bardziej komfortowe.
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: pl

16 Lut 2011, 12:26

OD razu odradzę ci 2 Ople: Corsę i Astrę.

Corsę dlatego że jest niesamowicie tandetna (moja dziewczyna ma właśnie Corsę D) - wykonanie, awaryjność, komfort podróżowania są na mocno przeciętnym poziomie. Elementy kabiny i karoserii są źle spasowane, odstaje np. schowek, rusza się klamka, auto na nierównościach skrzypi, nie domyka się schowek na apteczkę w bagażniku, powyżej 120km/h jest głośno. Jest też dosyć awaryjne. I była kupiona jako nowa, więc nie jest to niedbale naprawiona Corsa po dachowaniu.

Astra jest pod tym względem lepsza, ale ma taką wadę, że jest już schodzącym z rynku modelem, w związku z tym traci sporo na wartości. Jej konstrukcja też liczy sobie parę ładnych lat, i tak naprawdę za cenę nowego samochodu dostaniesz podstarzały technologicznie produkt - od momentu wypuszczenia na rynek Astry III motoryzacja poszła do przodu, co widać np. w silnikach, układzie jezdnym, materiałach i stylizacji wnętrza.

Swift nikt nie wie jaki jest ten nowy, bo to nowość :)

i30 sam mam (wygrał m.in. z KIĄ Soul) i jest godny polecenia, szczególnie po lifcie. W przeciwieństwie do swojej "siostry" czyli KII Cee'd podstawowy silnik benzynowy 1.4 ma 110KM, nie został wykastrowany do 90KM jak w Cee'dzie - ma to swoje zalety (jest szybszy) ale i wady (więcej pali). Do jazdy po mieście wystarczy 90KM, ale jeśli zamierzasz jeździć w trasach to 110KM będzie lepsze, jest odczuwalne szczególnie w wyższym zakresie obrotów (do 3tys. w zasadzie nie czuć różnicy).

Nie wiem jak teraz wyglądają ceny Soula i i30, ale powiem tak: unikaj podstawowych wersji wyposażenowych np. bez klimy czy elektrycznych luterek. Raz że są mniej wygodne, dwa że ciężej potem sprzedać takiego golasa, a trzy że np. klimatyzacja czy sterowanie radiem z kierownicy zwiększają bezpieczeństwo podróży (np. klima szybciej osusza zaparowane szyby bo dmucha suchym powietrzem).

Soul faktycznie ma konkretny silnik :) Ale przejedź się takim Swiftem, i30, Soulem i Yarisem i już będziesz wiedział co ci najbardziej pasuje.

Warto zastanowić się też nad Ibizą 1.6 i Clio z silnikiem 1.1 TCE - w miarę żwawe i też dobre autka w cenie około 45 patyków :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

16 Lut 2011, 14:09

Ibizę ma mój kuzyn i totalna padaka. Plastiki prawie jak w Ibizie sprzed 10 lat, a po 2 miesiącach od zakupu padł komputer (wymieniony na gwarancji). Auto kupione oczywiście w salonie.
Co do Astry to nie byłbym tak źle nastawiony bo po 1 jest to sprawdzona konstrukcja, tania w utrzymaniu (bardzo bogata oferta dobrych zamienników) i tam się praktycznie nic drogiego nie psuje.
Corsy w mojej rodzinie jeżdżą 2 (jedna z salonu, jedna sprowadzona) i nie ma z nimi problemów. Może Twoja dziewczyna trafiła na felerny egzemplarz. A jak mówisz, że są takie niedoróbki to od czego jest gwarancja? Jak może być źle spasowana karoseria? Odbierasz samochód to chyba go oglądasz i ewentualnie odmawiasz odbioru.
Ja Opla polecam :).
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: pl

16 Lut 2011, 14:13

Renault Clio 1.2 TCE oraz Skoda Fabia 1.2 TSI.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2011, 14:22

Złe spasowanie karoserii zaczęło wychodzić po 3 latach, np. maska coraz bardziej się przekrzywia.

Gwarancja owszem i jest - kilka rzeczy było już w jej ramach wymienianych (2 razy skóra na fotelach bo się przedarła, padło wspomaganie kierownicy, ręczny), ale jest kilka detali które wyszły po gwarancji (oderwał się mieszek od lewarka biegów) albo w serwisie Opla nie wiedzieli jak to naprawić (silnik czasem gaśnie przy dojeżdżaniu na luzie ale z puszczonym sprzęgłem do świateł) i nie wiedzą do tej pory co jest przyczyną...

Astra nie mówię że jest zła - jej zaletą jest długa obecność na rynku, co ma swoje zalety m.in. takie jak wymieniłAndree, jest to sprawdzony i znany model, ale z drugiej strony sprzedając samochód za kilka lat Astra III najwięcej straci na wartości bo każdy woli kupić coś "świeższego".

Równie dobrze twój kuzyn może mieć pechową Ibizę, więc faktycznie ja nie sugerowałbym się aż tak bardzo opiniami że dziewczyna ma Corsę, a kuzyn Ibizę i się psują - co innego pojedynczy egzemplarz, co innego ogólna statystyka. Niemniej Corsy nie poleciłbym z innych względów (oprócz marnej jakości wykonania dochodzi masakryczna obsługa, np. nie widzisz włącznika świateł, co jest niewygodne gdy na trasie pojawia się mgła i po omacku musisz zapalać przeciwmgłowe, podobnie wajchy od kierunkowskazów i wycieraczek - nie czujesz pod palcem czy i na jaki stopień są wbite bo zawsze są w tej samej pozycji, włączanie i wyłączanie klimy to skomplikowana operacja która wymaga czytania wyświelteń komputera pokładowego oraz wciskania, kręcenia, znów wciskania, znów kręcenia i ostatecznego wciśnięcia pokrętła - istne szaleństwo).
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.

24 Lut 2011, 13:16

Z tą dynamiką to będzie trudno. Możesz kupić Peugeota 207 R 1.4 75KM za niecałe 40tys, Corsa 1.2 70KM podobnie, Hyundaia i20 1.2 75Km za 38 tys (z alarmem i czujnikami cofania. Bardzo fajna oferta to i30 Base Plus za 46300 (tez z alarmem i czujnikami).
Focusy mają dobre ceny. Amber x 1.6 100Km to 48500.
Ostatnio edytowany przez harwick, 25 Lut 2011, 00:24, edytowano w sumie 1 raz
Boski Miszcz
harwick
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

02 Mar 2011, 22:44

Serdecznie dziekuję za porady
greg606
Nowicjusz

03 Mar 2011, 15:14

Może za te pieniądze może warto by było pomyśleć nad dacią duster, np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

03 Mar 2011, 17:20

Stanęło jednak na trochę droższym Suzuki SX4 2010. Gdyby ktoś z Państwa miał namiar na dobrą cenę to będę wdzięczny.
greg606
Nowicjusz

03 Mar 2011, 19:46

Pomyśl nad nowym Citroenen C3, sąsiad kupił w listopadzie salonowego, w najbiedniejszej wersji za 34 000zł bodajże, z silnikiem 1.1, fakt nie zapewnia super osiągów, ale jeździłem nim i to naprawdę wygodne i całkiem przestronne... nie wiem jak wypada przy tych pozostałych ale moim zdaniem jest godny uwagi... Nie wiem jak jest w końcu z zawieszeniem w Citroenach, bo różne opinie słychać, ale nie ma się co na początku martwić skoro jest gwarancja, chyba 2 letnia. Przykładowa aukcja:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko