Jakie marki zamienników warto unikać?

09 Mar 2022, 11:54

Cześć, nauczona doświadczeniem wolę tym razem spytać:) Jeśli według Was pytanie jest bezsensu to przepraszam, ale przestałam już ufać we wszystko co mówi mechanik. Chciałabym a bardziej będę zmuszona wymienić kilka części w aucie i tu pojawia się moje pytanie. Są jakieś marki zamienników które warto zakładać a które unikać? Zdaję sobie sprawę,że pytanie jest bardzo ogólnikowe,ale naprawdę kompletnie się nie znam i nie chce za każdym razem pytać o każdą część która chce mi założyć mechanik. Może macie jakieś rady i opinie Panowie które pomogły by mi w zakupach? Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :*
PS. Tak wiem nie macie szklanej kuli itp. Sama nie wiem co będzie do końca do wymiany...
Bardziej chodzi mi,że jak mechanik powie mi firmę X czy Y to będę wiedzieć czy mogę zakładać czy chce mi wcisnąć najtańszy badziew
renbowska
Nowicjusz

09 Mar 2022, 12:10

Wszystko zależy też od tego jaką dana część spełnia funkcję i czy jej wymiana wiąże się ze sporym kosztem. Na pewno warto tu odrzucić większość najtańszych zamienników.
Przy wymianie takich rzeczy jak sprzęgło, klocki hamulcowe z tarczami itp. nie warto oszczędzać i tu najlepiej wziąć sprawdzonej marki części. Mechanik powinien być w stanie doradzić który z zamienników sprawdzi się najlepiej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Mar 2022, 12:42

Mechanik już raz ( fakt,że prosiłam o coś tańszego ) założył mi zawieszenie które w momencie było do wymian:( Wiem,że nie ma złotego środka ale może jakiekolwiek podpowiedzi,że nie zawracać ciągle tu wszystkim głowy :*
renbowska
Nowicjusz

10 Mar 2022, 13:41

Dużo zrobiło się ryżu na rynku i serio trzeba uważać. Wielu mechaników nie proponuje nawet tanich marek klientom, bo wiedzą z tym co się wiąże...Zamontuje coś a zaraz klient wraca bo nie działa. Więcej problemu niż pożytku...Ja nie uznaje żadnych Kamok NTY i innych podobnych tworów.Złap się jakiegoś mechanika z polecenia i słuchaj jego:) a w ostateczności pytaj nas czy warto
nowpio
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi museum mobile - mobilność jutra
    Audi museum mobile w Ingolstadt przedstawia wizję mobilności jutra. Na wystawie specjalnej "Audi future lab: mobilność ", od 6 grudnia 2012 r. do 17 marca 2013 r., można podziwiać inicjatywy producenta na temat silników ...