Jakie nowe auto do 40 tyś. fiat, opel czy skoda?

22 Paź 2013, 00:34

Witam
Zastanawiamy się z żona nad zakupem samochodu nowego do ok. 40 tyś. zł
Do wyboru są:
a) Fiat punto silnik 1,2 lub 1,4 cena ok. 38 tyś. zł
b) Opel corsa silnik 1,2 cena ok. 40 tyś. zł
c) Skoda fabia silnik 1,2 cena ok. 39 tyś. zł
lub coś innego jeżeli są jakieś propozycje. Wymagania to klimatyzacja, centralny zamek, pełnowymiarowe koło zapasowe, bezawaryjność i spokój z naprawami na parę lat. Samochód kupujemy by wykorzystywać go do dojazdów do pracy (3 km), zakupy w większym mieście (10 km) i może raz w roku wczasy nad polskim morzem (ok. 460 km w jedną stronę od nas). Liczymy że będziemy się cieszy autem przez kilkanaście lat. Proszę o pomoc w wyborze, jakie są wady i zalety w/w pojazdów.

Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz31
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2004
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: fiat siena
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

22 Paź 2013, 09:10

Poszukaj sobie http://www.samar.pl/nowe-samochody/wyszukiwanie małolitrażowa benzynka bedzie mało problematyczna. Nie wiem czy jest sens brac nówke. Z tych co podałeś ja bym celował na Fabie 1.2MPI. Moja siostra ma taka fabie (nowa z firmy dostała) jezdzi drugi rok bez zadnej awari.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Paź 2013, 10:27

A co powiesz na Forda Focusa 2 z 09-10 roku chodzi mi o Focusa 2 z tych właśnie lat (nie FOCUS 3 2010-),całkiem przyjemny samochód do tego fajnie trzyma się drogi,ponoć bardzo fajnie jezdzi się Puntem ale za Fiata 40 tyś bym osobiście nie zapłacił :)

Corsa D 06-11? Bardzo duże zaintereoswanie wśród Handlarzy,którzy kupują rozbite Corsy i potem je składają więc kupno takiego samochodu może okazać się katastrofą lecz nie musi :)
Pozdrawiam.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1994

22 Paź 2013, 10:41

W tej kwocie nie szukałbym nowych a używanych aut gwarantowanych.
Tutaj przykładowo astra 3, roczna z gwarancją i niskim przebiegiem w cenie corsy :
http://www.g2.pl/samochod.php?idsamochodu=83311
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

22 Paź 2013, 10:42

kejran to prawda,dobra propozycja tyle,że wiesz,że nigdy niewiadomo czy ta gwarancjia okaże się realna,rozumiesz o co mi chodzi?
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Paź 2013, 10:58

W dzisiejszym świecie nic niewiadomo aczkolwiek jak gwarancja jest opla, a nie pośrednika wtedy niema czym się martwić.
kejran
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Subaru Crosstrek
    Crosstrek w wersji benzynowej również znalazł się w pierwszej dziesiątce rankingu Consumer Reports. Silnik 2,0 l typu bokser ma moc 153 KM. W testach największej organizacji konsumenckiej w USA samochód uzyskał ...

22 Paź 2013, 11:11

no to jest prawda,bo jak np sprzedają samochody na giełdach to handlarz jest pośrednikiem a umowa jest jakby np na Niemca,a on w razie czego umywa rączki bo jest tak jakby go po prosru nie było i jest pośrednikiem którego potem nic nie obchodzi,a ja jestem przeciwny czemuś takiemu ale niestety tak jest teraz.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Paź 2013, 18:42

Jeśli masz 40 tys, weź nowe.

Wielkim pieprzeniem jest strata wartości, kto się przejmuje stratą wartości? Tylko ten co sprzedaje używane po 5 latach. Tutaj jak się kupuje auto nowe, to w 85% Auto jeździ u jednego kierowcy przynajmniej 10 lat choć przeważnie więcej, lub przynajmniej 250 tys km. A potem się zostawia je w rodzinie, albo dzieciom, żeby nie musiały kupować powypadkowego złoma od handlarza.

Najlepsze z tego to Punto, najlepsze wyposażenie i najmniej awaryjne silniki. Części tanie i zawieszenie wytrzymałe na polskie drogi, porównując wnętrze skody do punto, to skoda wygląda jak auto z lat 90 plastikowo, w oplu jest lepiej.

Najgorszy silnik ma skoda 1.2 3 cylindrówka, pali sporo jak na osiągi, a do tego awaryjna, rozciąga się łańcuch rozrządu i może przeskoczyć, mówią że łańcucha się nie wymienia g...o prawda, wymienisz za to później ale za 5 razy większą kwotę.

Silnik Fiata 1.2 4 cylindry, bardzo dobry do gazu. konstrukcja oferowana od lat, sprawdzona przebiegi rzędu 400 tys chyba o czymś świadczą. Części tanie, każdy mechanik ogarnie.

Po Drugie, interesującą ofertą może być dla Ciebie, Lancia Ylipson, jakość wykonania wyższa, marka premium, znajdziesz na wyprzedaży rocznika z dobrym wyposażeniem dobrym, zbudowana na podzespołach Punto.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Możesz wziąść z mniejszym wyposażeniem za 38, lub poczekać do listopada, grudnia to jak po negocjujesz to za 40 tys ją wyrwiesz, wykonanie fajne, miłą tapicerka.
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

22 Paź 2013, 20:05

Używane gwarantowane to swietna sprawa. Skorzystałem z tego 7lat temu kupujac Opla Combo z salonu. Autko dostałem 5letnie z dobrym przebiegiem do tej pory jest w rodzinie ma je teść.
A ma na budziku ponad 300tys. Ogólnie lepiej kupić wyższy segment ponieważ:
- bezpieczeństwo
- komfort
-osiagi
Za 40tys można mieć fajna furke używana.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Paź 2013, 20:56

Ludzie się zmieniają i takie zakładanie, że będzie się jeździć autem 15 lat jest bez sensu, wkońcu będzie się chciało coś większego, szybszego, bardziej komfortowego.
Raz kupiłem auto w salonie i drugi raz tego samego błedu nie popełnie.
kejran
Początkujący

22 Paź 2013, 21:14

Bezpieczeństwo też brane pod jest pewnie pod uwagę, punto jest bezpieczne 5/5 gwiazdek.

kejran napisał(a):Ludzie się zmieniają i takie zakładanie, że będzie się jeździć autem 15 lat jest bez sensu, wkońcu będzie się chciało coś większego, szybszego, bardziej komfortowego.
Raz kupiłem auto w salonie i drugi raz tego samego błedu nie popełnie.

Może młoda rodzina ma inne priorytety, nie czuje pogoni za zmianą bo sąsiad zmienił, ja miałem z salonu samochód, 15 lat od nowości Fiat Brava, po 15 latach zadbane oddałem dziecku, wiedziałem że nie było z dwóch składane, wiedziałem że się nie zepsuje za rogiem, po prostu dobry samochód. Kupiłem znów w salonie Alfe Romeo, i prawie jak drugie dziecko za kilka lat osiągnie pełnoletniość, dostanie ode mnie ten samochód. Może tak samo planują autorzy wątku? mieć auto kilka kilkanaście lat, dziecko dorośnie, to pierwsze auto jak znalazł, a rodzice sobie kupią nowe? Większe? Po co w mieście większe? Bo raz do roku na wakacje? Uwierz takie punto ma dość duży bagażnik na wakacje. Szybsze? W mieście bić rekordy prędkości? Na autostradzie takie 1.2 spokojne osiągnie 170, komfort w Punto jest dobry, kręgosłup nie boli po długiej podróży, zawieszenie jest wytrzymałe ale nie za twarde.

Tak jak mówię każdy ma inne priorytety i potrzeby.

@

I rada Bartosz dla Ciebie, jak idziesz do salonu weź sobie kartkę z adresami salonów z pobliskich miast, np. idziesz do Fiata weź idź do pierwszego i powiedz jakie chcesz i co ci proponują, czy dorzucają zimówki i ubezpieczenie gratis, i zapisz na kartce cenę, i powiedz że idziesz do kolejnego salonu Fiata zobaczyć czy mogą to przebić. Uwierz, ja tak wynegocjowałem 3000 zł i zimówki i ubezpieczenie.
IPman
Początkujący

22 Paź 2013, 22:56

Dokładnie. Mój ojciec kupił 14lat temu nowego Hyundaia z salonu i teraz ja użytkuję go bezawaryjnie, a sobie kupił kolejną nówkę więc zależy od upodobań.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2013, 00:56

Witam

Dziękuję za wszystkie rady. Samochód rzeczywiście kupujemy dla siebie na lata bo nie ciągniemy za modą i nie mamy ciśnienia na coraz to nowsze gadżety. Ostatnio przez sentyment spojrzałem na ofertę VW i okazało się że polo również jest w okolicach 40 tyś. zł. Teraz to już zupełny mętlik w głowie bo zależy nam na aucie tanim w utrzymaniu i bezawaryjnym, a wybór dosyć spory w tej cenie.

Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz31
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2004
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: fiat siena
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 1998

01 Lis 2013, 11:16

Tu już musisz sobie wybrać, Polo 40 tys w podstawie z 3 cylindrowym silnikiem, czasami dorzucają klimie czy za 40 tys punto w bogatszej opcji z lepszym silnikiem.

Najlepiej jedź do salonów usiądź w każdym z nich i zobaczysz :) weź na jazdę próbną, dają przeważnie na parę dni i którym ci się będzie lepiej jeździć.
IPman
Początkujący

01 Lis 2013, 11:19

A i jeszcze ten Peugot 208
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ciekawa oferta, choć nowa konstrukcja i nie wiem jak będzie się sprawowała za kilka lat.
IPman
Początkujący