Jakie Opony do Patrol K260 2,8 TD ile cali?

08 Kwi 2012, 15:26

Witam,
posiadam Parola K260 z silnikiem 2,8TD
Proszę o poradę w wyborze opon w teren, jezdzę okazjonalnie po poligonie górkach, ogolnie w błocie, piach, chodz czasem przelece przez asfalt.
W tej chwili mam nalewki kopie SIEMEX 225/75R15 z glob-gum (z takimi kupiłem K260)
Patrol jest podniesiony na wieszakach chodz nie wiem ile - dopiero zaczynam swoja przygode:)
Silnk jest w bardzo dobrej kondycji.
Znajomi namawiaj mnie bym kupił 35" R15

Mam na oku co prawda używane, ale w fajnym stanie opony:
1. Silverstone MT-117 Xtreme 35x11.5R15
2. SIMEX Extreme Trekker 36x12.5-15

Proszę o poradę, czy kupować 35-36" (z powyższych) czy mniejsze.
Znajomy ma Interco Super Swamper TSL Bogger 37x13-15 i jest zadowolony tylko on ma GR 2,8
Filok260
Nowicjusz

Miejscowość: Teren PL :)
Auto: Patrol K260

08 Kwi 2012, 15:57

do 35 to trzeba dość dużego liftu :mrgreen:
jak nie wiesz ile masz to lipa zapodaj jakąś fote tego co masz
zwłaszcza że teraz masz opone 28 cali :mrgreen: przeskok na 35 albo 36 może byc masakrą :mrgreen:

to co wchodzi w oryginalne nadkole to max 32 cale

taaa i jeszcze powiedz że do tych SS ma seryjne mosty i nie wzmocniony silnik :mrgreen:
silnik w 260 i GR to ten sam silnik nie ma żadnej różnicy :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Kwi 2012, 16:07

Ok kolega to ide zrobić fotki i wrzucę je to może coś więcej bedziesz wiedział niż ja:D
Filok260
Nowicjusz

08 Kwi 2012, 17:12

Linki do fotek:
[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]
Filok260
Nowicjusz

08 Kwi 2012, 20:40

za chiny tam 35 nie zmieścisz max co wejdzie i nie będzie obcierać to 33 cale,
choć i tak proponował bym przymierzyć jakieś przy kupnie, bo jak to masz 28 cali to zawias wygląda na seryjny :wink:
a z drugiej strony po co Ci 35 cali :?: jeśli jak mówisz upalasz okazjonalnie :wink:
33 w zupełności starczają
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Kwi 2012, 00:16

Kolego prosze o jeszcze jedna podpowiedz:
Mianowicie padlo mi sprzegielko a k260 - po jednej stronie mialem automat, a drugiej manual.
Planuje kupic nowe z avm tylko widze ze sa dwa tzn jedno avm, a drugie avm hp.
No i tu dylemat, które wybrać? Oczywiscie mam zamiar dac opony 33-36" wiec prosze o podpowiedz.
Roznica w cenie to 100zl
Z gory dziekuje
Filok260
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy kierowca może używać świateł awaryjnych?
    W jakich okolicznościach kierowca może używać świateł awaryjnych: postój z powodu uszkodzenia pojazdu lub wypadku. Włączanie tych świateł, gdy chcemy zatrzymać się w miejscu niedozwolonym jest niezgodne z obowiązującymi ...
    Jak skalibrować alkomat, aby działał poprawnie?
    Alkomaty z czasem mogą się rozregulować i wskazywać mało precyzyjne pomiary. Dzieje się tak z różnych przyczyn. Może być efektem działania niekorzystnych warunków zewnętrznych, takich jak zbyt wysoka temperatura ...

12 Kwi 2012, 09:55

najmocniejsze są stałe zabieraki, i do 36 w ostrym bieżniku to takie bym polecał, aczkolwiek 260 będzie miała problemy na podjazdach z taką gumą z bieżnikiem typu somex, mało mocy/ za szybkie przełożenie
oryginalne manuale są bardzo wytrzymałe, tylko utrafić sprawne to problem, kiedyś chłopaki z Dobinsona mieli (MTMprofi), ale czy mają dalej musiał byś spytać, warto zainwestować w oryginały :wink:
do 33 spokojnie wystarczą AVM czy HP to już sobie musisz sam odpowiedzieć, ponoć wytrzymalsze
pocieszny
Forumowicz VIP