Jakie opony letnie kupić?

21 Kwi 2013, 12:19

Hej!

Problemem jest to, że Dębica ma mały zasób produktów i posiada tylko ekonomiczne oponki, a nic dla samochodów o wysokich osiągach z wyjątkiem jednej zimówki. Opony te są bardzo przeciętne i jest w tej cenie wiele opon w zależności od modelu o lepszych osiągach.
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

23 Maj 2013, 11:13

Ja ostatnio zakupiłem w firmie swiat-opon.eu oponki Dayton D320 195/60R15 w dobrej cenie 220zl za szt , wysłali mi za darmo 4 szt tak jak oferują na stronie.Szukałem też innych po zakupie innych i napisałem do nich maila, zrobili wycenę i dodali produkt na stronę . Firma bardzo przyjemna ;)
Komersik
Obserwowany

Auto: Audi 80 Avant

13 Cze 2013, 09:55

Miał ktoś styczność z tymi oponami "Pirelli Cinturato P6 195/65 R15 91H nowe Ecoimpact" i może powiedzieć coś na ich temat ?
lukasdd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Silnik: 1.9 Tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Cze 2013, 14:29

Jeżdżę na P4 w hyundaiu i20 i sobie chwalę.
Bardzo dobrze trzymają się na suchym i mokrym, mają krótką drogę hamowania, a jazda w zakrętach to sama bajka.
Myślę, że P6 nie będą gorsze.

Mogę ci komplet nowych 4 szt. sprzedać za 850 zł. Rok produkcji 2012.
Ostatnio edytowany przez 33opony, 14 Cze 2013, 12:27, edytowano w sumie 1 raz
33opony
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 12 1991
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Hyundai i20
Silnik: 1.2 78 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2011

26 Cze 2013, 19:27

lukasdd napisał(a):Pirelli Cinturato P6

Witaj,

Bardzo kiepskie ma wyniki w testach w zakresie bezpieczeństwa, czyli przyczepności i hamowania na różnych nawierzchniach. Lepiej dopłacić 10-20zł i wziąć jakiegoś Michelina. :D
Pozdro!
slickrz
Aktywny

27 Cze 2013, 08:42

Szczerze powiedziawszy, to testy opon można o kant d.py potłuc.

Od jakiegoś czasu widać, że regularnie w czołówce znajdują się ciągle te same firmy oponiarskie, a cała reszta to szajs i inne takie tam.

Lepiej się opierać na opiniach użytkowników.

Jeździłem już na Kleberach, Fuldach, Pirelli, Continentalach, Goodyerach, Marangoni i Michelinach.

Klebery- na suchym rewelacja, na mokrym mogiła.
Fuldy- czy na suchym, czy na mokrym- jadą jak przyklejone.
Continentale- jak Fuldy, tyle że zimówki są lepsze u Fuldy.
Goodyer - jak Continental, zimowe też.
Marangoni- na letnich nie jeździłem, ale zimówki- na śniegu bardzo dobre.
Micheliny- jak Continentale.
Pirelli - jeździłem tylko na letnich i nie mam im nic do zarzucenia.

Patrząc na powyższą listę i moje doświadczenie z oponami, nie widzę powodu, żeby przepłacać za półkę premium, jak wystarczą np. Fuldy.

Ostatnio kupiłem Yokohamy Blue Earth i będę je testował, zwłaszcza na mokrym, bo na suchym to żadna sztuka.

Jak trochę potestuję, to się podzielę wrażeniami.

Aha, Fuld nie kupiłem, bo nie było w moim rozmiarze opon.
33opony
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 12 1991
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Hyundai i20
Silnik: 1.2 78 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2011

01 Lip 2013, 14:21

Sava - przyczepne na suchym i na mokrym, jeździłem kiedyś zimą mając je na tyle ;P
SwiatOpon
Obserwowany

Auto: Audi A7 Quattro
Silnik: 3.0 TDI
Rok produkcji: 2012

18 Lip 2013, 15:52

Hejka,

No nie dziwne, że są te same marki bo jak się mówi w branży to są marki wiodące i oni wywalają kupę kasy na badania i na nowe mieszanki i mają najlepszych inżynierów. Ostatni się podciągnął Nokian i ma super wyniki w nowych gamach.
A poza tym jak testy mają być nie wiarygodne jak robi je wiele instytucji niezależnych i gazet motoryzacyjnych i one się powielają.
Popatrz lepiej jak się przeprowadza testy, jak się mierzy drogę hamowania i wszystko. Najlepiej powiedzieć sobie a mi się jeździło dobrze na kleberach albo na czymś tam. Chłopie nie ma co porównywać Dębicy do Michelin... Gdyby to było o wyborach miss to bym jeszcze się zastanawiał, ale to są normalne badania, a nie tylko subiektywne odczucia autora testu...
Pozdro :D
slickrz
Aktywny

28 Lut 2014, 14:16

A czy bierzesz pod uwagę takze takie firmy jak Toyo oraz Nokian? Ich opony cieszą się dużą popularnością i są wysokiej klasy,wiec myślę,że śmiało można sie nad nimi zastanowić.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM

28 Lut 2014, 15:57

Optymi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2006

03 Mar 2014, 18:00

Dębica to najniższa półka...
slickrz
Aktywny

05 Mar 2014, 10:19

Ja mam pytanie o tej pory zawsze opony kupowałem w salonie realnie można oglądnąć, dotknąć wiecie ale znalazłem parę miejsc na necie z całkiem dostępnymi cenami opon i teraz się zastanawiam czy kupując przez internet to pewny zakup? Mieliście doświadczenia z takimi transakcjami? i jakie marki polecacie muszę pilnie kupić 4 opony pewnie zdecyduje się na wielosezonówki.
lajk
Obserwowany

Auto: citroen xantia

06 Mar 2014, 12:40

Kupowaliście kiedyś opony przez Internet? Może jestem staromodny, ale do tej pory wszystko załatwiałem w salonie. Sam wybierałem, rozmawiałem ze sprzedawcą etc. Zainteresowała mnie niedawno pewna oferta. Jakie jest wasze zdanie w tej materii Dunlop SP 4 ALL SEASONS Czy ktoś kupował jakieś części w tym opony przez internet?
mikołaj11
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: renault laguna

12 Mar 2014, 19:20

Wydzwoniłem chyba milion firm już z internetu w końcu znalazłem więc informuje
całkiem ciekawe propozycje z dobrymi cenami są [link do oferty wygasł] a i informacja konkretna więc sie naprawdę opłaca i zamówiłem zobaczymy na razie zaoszczędziłem na tym zamówieniu jak przyjdą się pochwalę hehe gdyby ktos cos jesszcze w temacie wiedział czekam na info
lajk
Obserwowany

Auto: citroen xantia

12 Mar 2014, 23:31

Też kiedyś byłem staromodny, ale sklepy internetowe mają często lepsze towary bo im schodzi i mają prosto od producentów. W salonie samochodym się kompletnie nie opłaca, bo tam mają marże hoho, co do zwykłych raz mi się trafiło, że było taniej niż w necie jak kupowałem swojej dziewczynie, ale to jakaś promocja na wejście opony była.
teraz zawsze w rodzinie kupujemy przez net, sklepy piszą ładnie dot - datę produkcji i też mają pokazane jakie mają ładne profesjonalne magazyny, a czasami w zakładzie wulkanizacyjnym pan Mietek trzyma na zapleczu w mrozie opony rok i podem się dziwić, że pękają. w sklepach często też od razu wysyłają do zakładów i możesz od razu zamontować, a nie jeździć jak wielbłąd z oponami :D Ogólnie sprawdź sobie sklepy na porównywarkach cen jest nawet taka branżowa dla opon mają też testy tam, ale jak jest sklep na porównywarkach takich czy innych to pewny jesteś. w sumie kupuje dużo w necie rtv agd i nigdy nie miałem wtopy...
pozdro :ok:
slickrz
Aktywny