Jakie opony zimowe? Seat Ibiza

15 Sie 2013, 19:22

Witam!
Jakie oponki polecicie do Seata Ibizy z silnikiem 1.9 TDI 100KM? Musze kupic komplet wiec prosze o podawanie opon z w miare przystepnymi cenami.
Gdzie najlepiej kupic opony?
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

16 Sie 2013, 16:31

Dobry stosunek jakość/cena - Dębica frigo2, nokian, barum.. Przejrzyj sobie testy opon choćby na Autoświecie - powinieneś coś dobrać.. Nawet nie wiemy jaki rozmiar potrzebujesz..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

17 Sie 2013, 09:53

Rozmiar 185/60R14. Mieszkam w górach. Odśnieżają raczej na bieżąco, ale zdarza się, że trzeba wyjechać pod ośnieżoną górkę.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

17 Sie 2013, 12:31

ggmarszal napisał(a):trzeba wyjechać pod ośnieżoną górkę.

To nawet zimówki mogą nie dać rady.. Albo łańcuchy, albo inne podobne wynalazki - wszystko jest na forum opisane..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2013, 07:26

Cześć.
Odpowiedź z pominięciem bzdur typu łańcuchy czy inne wynalazki (pytający mieszka prawdopodobnie w Polsce, gdzie łańcuchy i podobne wynalazki są zabronione).
Dębica, Nokian, Barum - bardzo zła rada, bo olbrzymia rozpiętość jakościowa.
Nie sprawdzałem, czy w tym rozmiarach istnieją, ale najlepsze opony śniegowe to:
- Nokian, szczególnie bieżnik W+ (inaczej WR), inne raczej odradzam na bardzo trudne warunki (ewentualnie WR G2, ale już nie jest produkowany),
- Pirelli Winter Carving,
- ewentualnie Goodyear Ultra Grip 7.
Reszta opon nie poradzi sobie w śniegu, to będą znakomite zimówki, ale żadna z nich nie da rady wyjechać z głębokiego śniegu czy wyciągnąć samochód pod zaśnieżoną górkę.
Może ktoś poradzi Gislaveda albo Vikinga. Nie ustosunkuję się do tego, mało znam te marki.
Powyższe to pewniaki.
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

19 Sie 2013, 16:54

Gumiarz napisał(a):Dębica, Nokian, Barum - bardzo zła rada

Tak uważasz ?? Twoja rada jest super - górna półka !! Gratki kolego..
Gumiarz napisał(a):olbrzymia rozpiętość jakościowa.

Autor musi sobie sam wybrać - propozycja to jeszcze nie zakup..
Gumiarz napisał(a): w Polsce, gdzie łańcuchy i podobne wynalazki są zabronione

A to może mi podeślesz jakiś akt prawny, bo do wczoraj były dozwolone - tylko elementy antypoślizgowe umieszczone na stałe w oponie są na razie zabronione..
Znasz ten znak - Zdjęcie ???
Zanim następną bzdurę wysmarujesz na forum - dobrze sprawdź..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    MINI Clubman Bond Street - jakość klasy premium
    MINI prezentuje specjalną edycję modelu Clubman z bogatym wyposażeniem i ekskluzywną kolorystyką. Światowa premiera odbędzie się w marcu 2013 roku na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie. Kolejne nowości to MINI ...

20 Sie 2013, 17:22

No ale jaki rozmiar tej opony do ibizy 6l polecacie??
Albo jaki rozmiar opony i producenta opony proponuje/poleca seat do ibizy 6l ??
bartus07
Obserwowany

Auto: Seat Ibiza 1.9 TDI 2003r.

20 Sie 2013, 17:28

bartus07 napisał(a):jaki rozmiar opony (...)poleca seat

Ja rozumiem, że forum jest przeznaczone do dyskusji i zadawania pytań.. Ale jasnowidzami nie jesteśmy - te dane masz w instrukcji obsługi.. Tam jest napisane co poleca SEAT !!!
Zapraszam do poczytania, a potem podpowiemy producenta..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sie 2013, 11:55

No proszę, moderator próbuje wypowiadać się o oponach.
Moja propozycja jest taka, abyś zapomniał na chwilę o tym, że jesteś moderatorem, bo to nie upoważnia Cię do pisania tak tragicznych rzeczy.

Gumiarz napisał(a):Dębica, Nokian, Barum - bardzo zła rada
"Tak uważasz ?? Twoja rada jest super - górna półka !! Gratki kolego.."

Co złego jest w tym, że poleciłem opony z górnej półki, a więc najlepsze? Naprawdę nie rozumiem mentalności kogoś, kto daje rady typu: kup badziewie i zabij się na nich. A tak interpretuję Twoje oburzenie. Dobrze, że nie Ty radzisz mi w sprawie opon. Strach.

"Autor musi sobie sam wybrać - propozycja to jeszcze nie zakup.."
W temacie jest "Jakie oponki polecicie", prawda? Autor wątku prosi o radę, więc mu ją daję. Nie kupuję dla niego opon, nie reklamuję niczego. A o czym Ty piszesz? Piszesz, bo nie miałeś nic lepszego do roboty? Co za stwierdzenie!

"w Polsce, gdzie łańcuchy i podobne wynalazki są zabronione"
Łańcuchy są dozwolone (warunkowo). Kolce wciąż są niedozwolone.

Widzisz, "kolego"? Naprawdę nie zaszkodzi zastanowić się przez chwilę, czy na pewno masz jakąkolwiek wiedzę zanim zaczniesz radzić. Bo może się okazać, jak tu, że wprowadzasz zamieszanie.
A po co?
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

01 Wrz 2013, 06:20

Kolego, w 9. poście pouczać moda, to trzeba mieć fantazję lub ochotę pożegnać się z forum.. :yes:
A tak na poważnie..
Bardzo dobrze, że się odezwałeś.. Przyda się ekspert od opon, kół i innych tocznych elementów.. :ok:
Poza tym to nic złego nie ma w tym, że polecasz "górna półkę".. Ale zastanów się - do Ibizy za kilka tysięcy ktoś pójdzie za Twoją radą i kupi opony za 2 tys. ?? Nie podejrzewam..
A co masz do opon z Dębicy/Baruma/Nokiana/Klebera/ ?? Na nasze warunki potrzebujemy super fajnych Michelinów, GoodYearów ??
Nadal będę się trzymał tezy, że to opony o dobrym stosunku cena/jakość.. Do chinoli im jeszcze daleko a na naszych drogach spisują się nieźle.. Na pewno lepiej od wielosezonówek, które też niektórzy staraja się zachwalać..
silvo44 napisał(a):dozwolone - tylko elementy antypoślizgowe umieszczone na stałe w oponie są na razie zabronione..

Gumiarz napisał(a):"w Polsce, gdzie łańcuchy i podobne wynalazki są zabronione"
Łańcuchy są dozwolone (warunkowo). Kolce wciąż są niedozwolone.

Widzisz, "kolego"? Naprawdę nie zaszkodzi zastanowić się przez chwilę, czy na pewno masz jakąkolwiek wiedzę zanim zaczniesz radzić. Bo może się okazać, jak tu, że wprowadzasz zamieszanie.

Nie wiem do kogo piszesz, ale chyba nie do mnie.. Ja wiem co jest dozwolone - napisałem przecież..
A tutaj sam sobie przeczysz..
Gumiarz napisał(a):Dębica, Nokian, Barum - bardzo zła rada, bo olbrzymia rozpiętość jakościowa.
Nie sprawdzałem, czy w tym rozmiarach istnieją, ale najlepsze opony śniegowe to:
- Nokian, szczególnie bieżnik W+

P.S. Pisząc post nie jestem moderatorem, musisz to zrozumieć - moderowanie to obowiązki i kupa roboty nie mającej nic wspólnego z dyskutowaniem na forum..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Wrz 2013, 18:44

Hej,

Ale kłótnia :) Gumiarz ma być ekspertem? Wątpie bo cały czas piszę, że wszystko to bzdura :P Co do meritum to nie można rzeczywiście stawiać marki Dębica z marką Nokian. Ta ostatnia nalezy do marek wiodących, a ta przedostatnia to niskobudżetowych. Zostały polecone opony Goodyeara w wersji 7 jak już jest ósemka... Panowie tu nie ma się co kłócić i wyzywać tylko rozmawiać bo to jest forum, a nie salonik polityczny. Co do opon do Seacika to zależy wszystko od ceny... Można zapytać o jaki dokładnie model chodzi I czy II i dokładnie ile koni bo są wersje 105 lub po prostu jaki masz dokładny rozmiar opony wraz z indeksem prędkości i nośności?
Generalnie najlepsze marki to Nokian, Bridgestone, Michelin, Continental, Pirelli, Goodyear i można dorzucić Dunlop. Jak kupować opony to raczej w Internecie bo wychodzi najtaniej i można porównać sobie w porównywarkach typu ceneo czy specjalnie dla opon rezulteo-opony.pl Na polskim rynku jest sporo sklepów z afiliacjami z punktami montażu więc można znaleźć coś nawet niekoniecznie tylko w dużym mieście, ale generalnie Internet to dobre miejsce zakupu jak w przypadku elektroniki :P
Pozdrawiam i przesyłam troszkę luziku na rozluźnienie atmosferki :P
:)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

04 Wrz 2013, 11:12

slickrz napisał(a):Ale kłótnia

Eeee tam.. Żadna kłótnia.. Wymiana zdań tylko .. :yes: :yes:
Najgorsze jest to, że autor się nie odzywa..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Sty 2014, 13:09

Ja zawsze miałem zaufanie do naszej Dębicy, nigdy się nie zawiodłem. Oczywiście że Nokiany czy Barumy też są w porządku, ale stosunek jakości do ceny zawsze jest na korzyść Dębicy :)
http://dogwagen.de.com/artikel-i150910589958/4x-debica-frigo-2-18565-r14-86t-komplettr%C3%A4der-lochkreis-4x.html
Optymi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2006

17 Sty 2014, 11:01

Ja osobiście optuje za Nokianem obecnie mam WR D3 i się sprawdzają.
Co do cen to rozpiętkość jest spora w zależności do sklepu.
Najlepieje użyć porównywarki cenowej. Najwygodniej kupić przez internet.
Jest kilka sklepów na polskim rynku znane oponeo i sklepoponami.
Michalina
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 1954
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A4
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

17 Sty 2014, 20:29

Hejka,

No tak, ale nie można porównywać naszej polskiej Dębicy z Nokianami z najwyższej półki czy z Michelin i Pirelli.
Barum i Dębica są na najniższej półce i o tym też świadczą ceny - nie ma się co oszukiwać. Może to nie patriotyczne :D

Pozdrowienia!
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3