Nowe opony zimowe

09 Gru 2013, 10:22

Witam, mam zamiar wymieniać opony w samochodzie opel vectra b na nowe. I mam problem z wyborem otóż u mnie na drodze są raczej straszne warunki, i wszystkie rodzaje śniegu znaczy kopny, zajeżdżony, śliski i oczywiście lód. Poszperałem w internecie i wybrałem kilka opon między innymi: Nokian WR D3, Kleber Krisalp HP2, Firestone Winterhawk, Rockstone S110, Kormoran Snowpro B2, Marangori Mateo HP, Barum Polaris 3 i Yokohama W.Drive V902. Które z tych opon polecacie na wymienione warunki drogowe, możecie też dopisać swoje w granicach do 200zł.
marcus1939
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 02 2013
Auto: Opel Vectra
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Gru 2013, 15:52

Witam,
mogę polecić z własnego doświadczenia Nokian WR D3. Są to opony które mają bardzo dobrą przyczepność na każdym rodzaju śniegu. Mieszkam w terenie gdzie można spodziewać się wszystkiego. Cena i jakość naprawde w dobrej relacji. :idea:
Michalina
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 1954
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A4
Rok produkcji: 2008

10 Gru 2013, 14:17

Wow!
A jakie to przyjąłeś kryteria, że w miejscu, gdzie występują duże opady śniegu, chciałbyś montować aż tyle różnych, a w większości bardzo kiepskich, opon?
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

11 Gru 2013, 20:21

Gama produktów jak liczba ludzi w galeriach przed świętami.
Generalnie oprócz Nokiana nic niekawego nie widzę, ale musisz sprawdzić ze swoim rozmiarem czy w 200 zł się zmnieścisz.... bo nie wiedzę tego...
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

13 Gru 2013, 01:22

marcus1939 napisał(a):Kleber Krisalp HP2

Jeżdżę na takich trzeci sezon zimowy i mogę je z czystym sumieniem polecić. Kilka razy była sytuacja trudna do wyjechania ale oponki dawały radę. Całkiem nieźle się spisują na ośnieżonych drogach i ubitym śniegu.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

02 Sty 2014, 10:07

Zmienialiście teraz koła na zimówki? Mam dylemat bo widzę po swoich, że szybko się wycierają a śniegu, a nawet mrozu u mnie nie ma, czarny asfalt
Misial22
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 1988
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: BMW
Silnik: dobry
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kabriolet
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...
    Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...

02 Sty 2014, 21:35

Misial22 napisał(a):Zmienialiście teraz koła na zimówki? Mam dylemat bo widzę po swoich, że szybko się wycierają a śniegu, a nawet mrozu u mnie nie ma, czarny asfalt
'

Hejka,

No i właśnie to jest stereotypowe myślenie. Opony zimowe nie służą tylko po jeździe na śniegu i lodzie - wtedy nazywałyby się pewnie śniegowe :) Opony należy zmieniać jeżeli temperatura spadnie poniżej 7 st. C w większości dni, a tak jest teraz i w nocy mamy przymrozki. Opony letnie poniżej w/w temp. tracą swoje właściwości przez co hamowanie - zwłascza awaryjne staje się dużo dłuższe. Co więcej samochód jest mniej stabilny w zakrętach i w ogóle przyczepność siada. Pomijam, że opony letnie trzymane na mrozie tracą nieodwracalnie swoje właściwości - tyle się mówi o prawidłowym przechowowyaniu opon - > jak ważna jest temperatura bo guma parcieje. Potem wszyscy się dziwią jak to jest, że opona jest popękana itd. Radzę wymienić :) Bezpieczniej bo jak zima nas odwiedzi nagle to będziesz chodził na piechotkę :D lub autobusikiem :)
I na serio ja był wymienił! :D Chodzi o bezpieczeństwo także innych 8)
slickrz
Aktywny

04 Lut 2014, 15:51

Zgadzam się,jeżeli mamy sezon na opony zimowe to warto,a nawet trzeba je założyć,jeśli nie mamy- to czym prędzej kupić,najbardziej opłacalne jest to w sklepach internetowych gdzie wybór opon będzie szeroki a przy tym niższa cena.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna