Jakie papiery potrzebne do przepisania auta na mnie

28 Wrz 2015, 08:54

Witam, chciałem się upewnić,w urzędzie komunikacji do przepisania auta na mnie po zmarłym ojcu potrzebne mi będa :

wniosek o rejestrację
dowód właśności czyli dowód kupna i postanowienie spadkowe po ojcu
dowód, karta pojazdu, tablice
badanie techniczne
dowód osobisty
OC

coś jeszcze ?

Jeszcze mam pytanie o dowód i tablice, mogę jechać do wydziału komunikacji tym autem co będę zmieniał tablice ? bo w tym samym dniu co oddam stare to dostane nowe i miękki dowód ?
kerpalwroc
Początkujący

28 Wrz 2015, 18:25

Bez problemu możesz jechać tym autem, ponieważ tablice będą wymienione od ręki + otrzymasz dowód. Swoją drogą jeśli auto jest zarejestrowane w tym samym WK, gdzie mieszkasz to nie ma sensu zmieniać tablic, bo to tylko niepotrzebny koszt :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

28 Wrz 2015, 19:15

Hmmm tzn mieszkam w tym samym mieście co był wydawany dowód na ojca, to wtedy nie będą zmieniać tablic ? na pewno ?

tutaj chyba piszą co innego

http://mojafirma.infor.pl/moto/auto/zak ... jnego.html
kerpalwroc
Początkujący

29 Wrz 2015, 09:38

Jezeli sprawa będzie załatwiana w tym samym WK to tablice rej.nie musisz wymieniac..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Wrz 2015, 10:11

kerpalwroc napisał(a):Hmmm tzn mieszkam w tym samym mieście co był wydawany dowód na ojca, to wtedy nie będą zmieniać tablic ? na pewno ?

tutaj chyba piszą co innego

http://mojafirma.infor.pl/moto/auto/zak ... jnego.html

Na pewno :) W artykule, który podałeś jest mowa o zmianie naklejki legalizacyjnej, a nie całej tablicy.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

29 Wrz 2015, 13:06

W tym samym WK nie ale w tym samym mieście, tak też nie trzeba zmieniać ? a co z ubezpieczeniem najpierw iść przepisać na siebie a później przepisać samochód w WK ? czy odwrotnie ?
kerpalwroc
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Hybryda do ostrej jazdy - Lexus RC 300h F Sport
    Nadchodzą ciężkie czasy dla miłośników ostrej jazdy – coraz więcej krajów zapowiada wprowadzenie ograniczeń dla samochodów z napędem konwencjonalnym. Są jednak samochody, które łączą ekologiczny ...

29 Wrz 2015, 13:20

Nie każde miasto ma swoje WK :) Jeśli Twoje podlega pod ten sam (i tym samym masz takie same literki na początku rejestracji) to nie ma potrzeby zmiany tablic.
Najpierw załatwiasz wszystko w WK, a następnie dopiero idziesz do ubezpieczyciela. Poproś o rekalkulację pod Twoje dane, jeśli składka będzie za wysoka to możesz wypowiedzieć umowę OC i kupić w innej firmie np. korzystając z porównywarki i wybierając najtańszą ofertę).

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

29 Wrz 2015, 15:35

z Wrocławia jestem także ma 3 WK ;]

Czyli do WK ide ze wszystkimi dokumentami które wypisałem, oprócz tablic ?
kerpalwroc
Początkujący

11 Paź 2015, 18:08

??????????????
kerpalwroc
Początkujący

11 Paź 2015, 19:28

Nie dotarło powiadomienie o poście :( Tablice możesz ze sobą zabrać ponieważ z tego co pamiętam zmieniana jest naklejka legalizacyjna (tutaj nie dam sobie ręki uciąć) także nie zaszkodzi :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

13 Paź 2015, 07:31

mfind napisał(a): Tablice możesz ze sobą zabrać ponieważ z tego co pamiętam zmieniana jest naklejka legalizacyjna (tutaj nie dam sobie ręki uciąć)

Naklejka legalizacyjna na TR nie jest juz wymieniana jak sie nie mylę ok.3 lata..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Paź 2015, 13:27

Migi60 napisał(a):Naklejka legalizacyjna na TR nie jest juz wymieniana jak sie nie mylę ok.3 lata..

Dlatego nie dałem sobie ręki uciąć za to info 8)
mfind
Aktywny