Jakie pierwsze auto?2500 zl max. Punto I? Golf II? Inne?

01 Maj 2013, 21:57

Witam!To moj pierwszy post. Zdalem prawo jazdy wiec trzeba sobie cos kupic. Chce auto tanie w utrzymani–tanie czesci. Wiem ze za 2500 igly nie kupie. :-) . Co polecacie? Nie chodzi mi o osiagi. Mam na uwadze Punto I 1.1/1.2. Na co patrzec przy zakupie? Moze inne model?
fudzi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 04 2013
Auto: nie mam

02 Maj 2013, 06:36

2500zł wystarczy na ładne CC 900/1100.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Maj 2013, 09:22

Nie chce CC ani Seicento. Wszystkie inne auta wchodza w gre tj. Uno, Corsa, Clio, Golf II, Punto itp..

Czy oplaca sie kupowac Punto z gazem? Jak to jest z gazem w tym aucie? Jak to znosi silnik?
Na co patrzec jakbym kupowal punto powiedzmy za max 2800 no te 300zl to tata dolozy. Chodzi o auto ktorego OC mnie nie zje .....

Jak myslicie ile zaplace OC za Punto 1.1/1.2, gdy moj brat bedzie wspolwlascicielem (on ma pelne znizki 60%)

@robinhor10 - ja w wakacje dopiero ide do pracy :) Nie moge Ci pw wyslac. A teraz chce sie zorientowac na co zbierac.
fudzi
Nowicjusz

02 Maj 2013, 14:27

Dlaczego nie chcesz CC czy SC? Jeśli Punto to minimum 1.2 75KM,słabsze sie nie nadają do tego auta a silniki dobrze współpracują z lpg.
Pamiętam jak kolega kupował w 2010 swoje Punto 1.2,rejestrował na dziadka który miał wówczas 60% zniżek a on jako współwłaściciel (świeże prawko,brak znizek) to w PZU za OC mu wyszło bodajże 450zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Maj 2013, 18:10

Barol napisał(a):Pamiętam jak kolega kupował w 2010 swoje Punto 1.2,rejestrował na dziadka

Od tego czasu stawka OC zmieniła się co najmniej kilka razy, więc to raczej mało pomocne informacje :ok:
Nie prościej podejść do ubezpieczalni i w 10 minut przeprowadzić sobie symulację polisy? Będziesz wszystko wiedział.
Za 2.5 tyś znajdziesz Astrę I z niezajebliwym 1.6 8V który bardzo dobrze współpracuje z LPG.
Golfa II czy Audi 80 też powinieneś dostać, tyle, że tu musisz poświęcić sporo czasu żeby znaleźć coś w ogarniętym stanie. Z resztą za te pieniądze kup to co będzie w najlepszym stanie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

02 Maj 2013, 18:45

Stare Golfy były dobre. można zaobserwować ile tego jeździ do dzisiaj. z częściami na pewno nie będziesz miał problemu.
endriukrk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf MK2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

02 Maj 2013, 20:14

endriukrk napisał(a):Stare Golfy były dobre

Kiedyś, w latach swojej świetności były, owszem, dziś ich stan jest jaki jest, trzeba poszukać żeby trafić coś naprawdę fajnego, a jeśli takowy się trafi a jest pewny to się zazwyczaj ceni.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Maj 2013, 22:23

Prawda że drogie, dlatego warto troszkę dołożyć i mieć auto do jazdy niż mniej i jeździć do mechanika co chwilę. Warto też jechać na przegląd przed kupnem auta. Zapłacić 100-200 zł za przegląd i wiesz co kupujesz.
endriukrk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf MK2

03 Maj 2013, 08:54

stasiowski to zależy chyba od ubezpieczalni,my od 2lat za malucha płacimy 290zł rocznie bez zmiany.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Maj 2013, 09:01

Barol napisał(a):stasiowski to zależy chyba od ubezpieczalni

Podejrzewam że raczej od przedziału pojemności - tak jak mówisz, za 650 ccm mogła stawka się nie podnieść w tej Waszej ubezpieczalni, natomiast za większe pojemności nie wierzę, że od trzech lat nie podnieśli cen. Po prostu nie uwierzę.

BTW - 290 za malucha? Sporo, ja płacę 275 zł za silnik 1.2.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Maj 2013, 09:04

Tak ponieważ maluch jest na mame która ma 30% zniżek.
Barol
Awatar użytkownika

03 Maj 2013, 22:23

Czy za 2500 kupie jakies Punto w dobrym stanie czy bedzie ciezko?
fudzi
Nowicjusz

04 Maj 2013, 07:42

Myśle że spokojnie coś kupisz. Przy oględzinach zwracaj uwage na podłoge i progi bo to lubi rdzewieć.
Barol
Awatar użytkownika

06 Maj 2013, 11:31

A co myslicie o Suzuki Swift MK3? Mitsubishi Colt CA0? Honda Civic (chociaz jej w tej cenie nie kupie ;/ chyba)?

Chce miec wiele alternatyw gdyz nie wiem jak rynek bedzie wygladal po wakacjach
fudzi
Nowicjusz

06 Maj 2013, 16:48

Sprawa przedstawia się następująco. Przy kupnie auta w takiej cenie nie patrzysz na markę ani model, tylko na stan, w sporym uogólnieniu. Często zdarza się, że auto nierekomendowanej marki, z niepolecanym silnikiem będzie chodziło lepiej i dłużej niż auto które dawniej miało opinię "niezawodnego".
Także nie licz na okazje, nie patrz na wygląd, markę, model czy opinie o danym silniku, tylko kupuj to co "furcy", ewentualnie gra i trąbi jak zespół Kombi.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009