REKLAMA
Witam wszystkich i proszę o pomoc przy wyborze nowego autka dla rodziny 2+2.
Aktualnie jeszcze próbujemy jeździć Corsą B 1.4 z gazem, ale jest bardzo ciasno, bo musimy upchać wózek dla juniorka. Poza tym Corsiawkę dopadła rdza
Czas na nowsze autko w cenie ok. 20000 - 25000 zł. Rocznie przejeżdżamy ok. 10000 km, więc niezbyt wiele, ale pomimo to rozważam autko do zagazowania lub z silnikiem diesla. Skłaniam się raczej ku LPG ponieważ wiem jak trudno znaleźć diesla z niskim przebiegiem.
Najważniejsze wymagania:
- tani w eksploatacji (niskie zużycie paliwa, mało awaryjny, tanie części)
- bagażnik min. ~360 l
- niezbyt długi (żona też będzie parkować
- kilmatyzacja
- nie starsze niż 5-6 lat.
Mam oczywiście kilka typów:
1. Opel Meriva (silnik 1.4 16v lub 1.6 16v + sekwencyjny gaz).
2. Seat Cordoba III sedan (benzyna + sekwencyjny gaz).
3. Skoda Fabia I kombi (benzyna + sekwencyjny gaz).
4. Renault Scenic II.
5. Opel Astra II kombi.
Pozwolę sobie opisać poszczególne autka i proszę o komentarze/uwagi/sugestie:
Ad. 1. Plusy: Ładny, krótki!, wygodny, bagażnik ok, system FlexSpace (czy jakoś tak), w miarę tanie części. Minusy: ciężki, duże spalanie.
Ad. 2. Plusy: Ładny, duuuzy bagażnik, lekki, dobre silniki (jak z ich zagazowaniem?).
Minusy: wyższa cena.
Ad. 3. Kiedyś mój faworyt ale z czasem przestała mi się podobać
Ad. 4. Plusy: ładny, bezpieczny, 3 niezależne fotele z tyłu, dobry diesel dCi (czy to prawda???). Minusy: francuski, droższe części.
Ad. 5. Plusy: pakowny, pancerne podwozie, tanie części. Minusy: kanciasty (nie podoba się żonie ), archaiczne wnętrze.
Pozdrawiam i proszę o pomoc. Może jakieś inne typy?
[ Dodano: 3 Wrzesień 2010, 12:23 ]
Nikt nie pomoże
Ostatnio zastanawiam się nad kupnem diesela ale tylko 1.9 SDI.
Wiem że to muł (dla mnie wystarczy), ale podobno nie ma się co w nim popsuć. Silnik ten montowany był w Fabii kombi i w Cordobie.
Będę wdzięczny na opinie o nim.
[ Dodano: 4 Wrzesień 2010, 21:12 ]
Podbijam.
Może ktoś coś poleci/odradzi