Jakie samochód na wyjazd po europie

22 Lip 2017, 23:10

szybki my się chyba nie rozumiemy. Ja powiedziałem auto 5-6 tyś AUTO!! nie powiedziałem, że nie mam na jego naprawę po kupnie...
TBizi
Nowicjusz

Auto: BMW

22 Lip 2017, 23:15

Szybki zamiast tak bulgotać o wiadomych rzeczach to lepiej byś zrobił jak bys wniósł coś do postu i coś polecił.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lip 2017, 23:38

Amortyzatory NIVO w S210 można regenerować (około 400zł za sztukę).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Lip 2017, 01:22

Ossy napisał(a):Amortyzatory NIVO w S210 można regenerować (około 400zł za sztukę).

To policz 400zł x2 = 800zł + przewody 150zł + gruszki 600zł to już masz 1550zł. + robocizna do tego mówiłem o komplecie a więc przód amory jak dojdą to będzie + 400zł. A jak myślisz jak będą wyglądać w tak starym aucie wszelakie tuleje wahaczy ??? Do tego trzeba by też pofatygować się na zbieżność więc policz sobie nawet bez 400zł. za przód amory ile to wychodzi...

Kao napisał(a):Szybki zamiast tak bulgotać o wiadomych rzeczach to lepiej byś zrobił jak bys wniósł coś do postu i coś polecił.

Ale co tu polecać ... jest tak jak majki napisał różne auta które trzymają się kupy i jadą do przodu... i wiadomo jak to będzie miejski mikrus to bedzie łatwiej coś wyszukać a jak to będzie duże kombi to będzie trudniej...

A do tego jak to jest u Ciebie Kao ? W jednym temacie gryzł Cię passat b5 i jego alu zawias jako mało ekonomiczny a tu jesteś w skowronkach bo marka Ci się spodobała ??? :D

TBizi napisał(a):szybki my się chyba nie rozumiemy. Ja powiedziałem auto 5-6 tyś AUTO!! nie powiedziałem, że nie mam na jego naprawę po kupnie...

A no to spoko... było tak od razu pisać :ok:

Dobra wycofuje się jak masz kaskę na serwis... to gitara :ok:

Odszczekuje Vito, w210 z nivo itd. wszystko będzie ok. kwestia serwisu na start i podczas użytkowania :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Lip 2017, 08:55

no dobra z mb w210 sedan nakręciłem się na to auto + do tego szrota nie kupie bo pojadę z ludźmi co się znają na tym aucie. A macie może jakieś inne auta takie mało awaryjne w sedan np. w tej kwocie ? co by dało tyle kkm przejechać
TBizi
Nowicjusz

23 Lip 2017, 09:56

TBizi napisał(a):To policz 400zł x2 = 800zł + przewody 150zł + gruszki 600zł to już masz 1550zł. + robocizna do tego mówiłem o komplecie a więc przód amory jak dojdą to będzie + 400zł. A jak myślisz jak będą wyglądać w tak starym aucie wszelakie tuleje wahaczy ??? Do tego trzeba by też pofatygować się na zbieżność więc policz sobie nawet bez 400zł. za przód amory ile to wychodzi...

Ale tak samo w fatalnym stanie może być zawieszenie w innym 20-letnim aucie. Owszem w prostszym aucie wyjdzie taniej, ale jak będzie to np.Passat B5 z rozwalonymi wahaczami to ile wyjdzie?

Każde auto w tym budżecie trzeba sprawdzić i przekalkulować co jest do zrobienia (nie ma aut bez wkładu). Specjalnie wkleiłem ogłoszenia auta z forum, bo to jest egzemplarz od kogoś kto się zna na tych autach. W ogłoszeniach na Allegro/OLX jest pełno zaniedbanych egzemplarzy.

Z innych trwałych aut to np.:
Audi 100 C4 i A6C4
Volvo 850, S70, V70
Peugeot 406
Toyota Avensis I
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...

23 Lip 2017, 10:24

szybki napisał(a):A do tego jak to jest u Ciebie Kao ? W jednym temacie gryzł Cię passat b5 i jego alu zawias jako mało ekonomiczny a tu jesteś w skowronkach bo marka Ci się spodobała ???
nigdy mi sie nie podobalo i rzadko komus go polecam. Mozna by to na palcach jednej roki policzyc. Autor ma budzet taki a nie inny wiec w takim przypadku nic ciekaszego za bardzo nie ma do polecenia.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lip 2017, 10:29

W tym budżecie to za dobrego Passata nie dostanie, chyba że mówimy o jakieś biedzie z 1.6. Technicznie i blacharsko będzie przeciętnie...

Ode mnie Laguna I.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Lip 2017, 10:37

galakty napisał(a):W tym budżecie to za dobrego Passata nie dostanie,
jakbys dorzucil drugie tyle to szanse na znalezienie dobrego sa takie same. Rynek jest mocno nasycony vagami co za tym idzie sa mocniej wyeksplatowane. Wiekszosc jezdzi na wsiach a wiadomo ze tam ludzie za bardzo nie zbaja o auta.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lip 2017, 10:42

Kao napisał(a):nigdy mi sie nie podobalo i rzadko komus go polecam. Mozna by to na palcach jednej roki policzyc. Autor ma budzet taki a nie inny wiec w takim przypadku nic ciekaszego za bardzo nie ma do polecenia.

Spoko rozumiem zresztą autor tematu dopiero później dodał że ma kasę na naprawy a to zmienia postać rzeczy... to że woli taki typ obcowania z samochodem jest jego sprawą.
Mój kolega kupił starą ładę i w odszykowanie jej włożył już 5k... a droga jeszcze daleka więc rozumiem.

Ossy ok... zamieszanie powstało z mojej logiki i trochę innego podejścia do własnej kasy :D

TBizi napisał(a):no dobra z mb w210 sedan nakręciłem się na to auto .

Napisałeś w pierwszym poście że będziesz chciał spać w dwie osoby to gdzie to w sedanie uczynisz ? Tak żeby zrobić to w miarę wygodnie...
szybki
Moderator - Tuning

23 Lip 2017, 11:39

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
mecedes odpada bo rozmawiałem właśnie na temat jego i dowiedziałem się, że nie rozkłada się nawet z tyłu kanapa więc odpada. A co do laguny to powiem, że jestem na tak bo w rodzinie maja u mnie lagune 1 w gazie 1.8 i nie narzekają. Tylko jestem ciekaw waszej opinii na temat jej czy dała by rade w taką podróż bo u mnie to raczej po mieście jeżdżą to mi nie powiedzą zbytnio czy dała by radę.
TBizi
Nowicjusz

23 Lip 2017, 11:42

Skoro masz w rodzinie, to się przymierz, popatrz czy pasuje i tym podobne. Komfortem na pewno da radę, wiadomo że nie pływa jak MB ale i tak będzie dobrze (Passat się chowa). Co do silnika, ja bym szukał 2.0 16V, 1.8 będzie za słabe.
galakty
Forumowicz VIP

23 Lip 2017, 11:51

Skoro masz w rodzinie, to się przymierz, popatrz czy pasuje i tym podobne. Komfortem na pewno da radę, wiadomo że nie pływa jak MB ale i tak będzie dobrze (Passat się chowa). Co do silnika, ja bym szukał 2.0 16V, 1.8 będzie za słabe.

Właśnie jeździłem i podoba mi się. Tylko kwestia właśnie awaryjności.
TBizi
Nowicjusz

23 Lip 2017, 11:53

Laguna I nie jest awaryjna. Dwójka zepsuła opinię tego modelu.
galakty
Forumowicz VIP

23 Lip 2017, 11:54

TBizi napisał(a):A co do laguny to powiem, że jestem na tak bo w rodzinie maja u mnie lagune 1 w gazie 1.8 i nie narzekają.

I widzisz cała różnica z zadymy polega na tym że za pierwszy serwis MB w lagunie1 wymienisz pół auta i będziesz miał spokój na jakiś czas nawet po powrocie do PL.
szybki
Moderator - Tuning