Jakie tablice wywozowe legalne do Norwegii????

20 Lip 2011, 23:37

Czesc. Kupilem auto w komisie w polsce. Auto przywiezione z niemiec. Tablice byly zolte wazne do 10.07.2011. Babka z komisu powiedziala ze jak kupie ubezpieczenie na miesiac to moge se smigac po polsce bez wiekszych problemow. Jednak czytam w necie ze policja moze sie przyczepic do niewaznych blach i nawet odholować auto na parking. Ale to nie problem bo autko narazie moze stac pod domem. Chodzi mi o to ze ja mieszkam w norwegii i chce jechac tym autem do domu i tam go zarejestrowac. I teraz mam dylemat jakie blachy kupic (zalatwic) zebym mogl legalnie jechac.
Myslalem zeby 5 dni przed wyjazdem do norwegii kupic zolte blachy niemieckie wraz z ubezpieczeniem i na nich jechac , albo czerwone. Prosze o porade............
nowson
Nowicjusz

20 Lip 2011, 23:48

nowson napisał(a):Babka z komisu powiedziala ze jak kupie ubezpieczenie na miesiac to moge se smigac po polsce bez wiekszych problemow.

Pod warunkiem ze masz wazny przegląd tech.tego pojazdu....
nowson napisał(a):Myslalem zeby 5 dni przed wyjazdem do norwegii kupic zolte blachy niemieckie wraz z ubezpieczeniem i na nich jechac , albo czerwone

Samochód w Niemczech juz sprzedany i wyrejestrowany a Ty chcesz kupić u nich na nowo tablice zjazdowe,wywozowe .... :?: :?: Pierwszy raz o takim czymś słysze....
nowson napisał(a):I teraz mam dylemat jakie blachy kupic (zalatwic) zebym mogl legalnie jechac.

Myśle ze najlepiej bedzie jezeli udasz się u nas do WK i porozmawiasz z odpowiednią osobą.Moze wtedy dowiesz się czegos konkretnego na ten temat....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Lip 2011, 00:01

babka w komisie powiedziala ze maja znajomych w niemczech i ze bez problemu mi blachy zalatwi. Tylko teraz pytanie jakie zolte czy czerwone?
ps. mam wazny przeglad niemiecki - moze byc?
nowson
Nowicjusz

21 Lip 2011, 22:47

nowson napisał(a):babka w komisie powiedziala ze maja znajomych w niemczech i ze bez problemu mi blachy zalatwi.

To nie widzę problemu.Bedziesz miał dokumenty na siebie i mozesz tak smigać do Krainy Fiordow..Tylko nie zapomnij wykupić u nich ubezpieczenia... :wink:
nowson napisał(a):ps. mam wazny przeglad niemiecki - moze byc?

Jezeli masz wzany przegląd tech.to wykupujesz OC i mozesz jezdzic po Polsce...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Lip 2011, 23:14

Jesteś pewny/a że mogę po polsce śmigać? Przecież data na tablicach jest stara i już są nie ważne ....
nowson
Nowicjusz

22 Lip 2011, 01:22

nowson napisał(a):Jesteś pewny/a że mogę po polsce śmigać?

Kolego,soryyyyyyy...Oczywiscie ze na tych TR nie mozesz jeżdzic bo:
1/Samochód w Niemczech jest wyrejestrowany
2/Samochód w Polsce jest nie zarejestrowany
Czyli mówiąc krotko jestes w sytuacji patowej.Owszem samochód ma wazne OBT ale nigdzie nie figuruje w ewidencji a więc krotko:nie mozesz w takiej sytuacji na tych TR się poruszac... :?
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP