REKLAMA
Od pewnego czasu dojrzewa we mnie myśl kupna mojego pierwszego samochodu. Do tej pory nigdy nie byłem czynnym kierowcą (w rodzinie też nie miałem auta).
Do wydania mam 4-7k (może być więcej jeśli naprawdę warto).
Wymagania jakie mam odnośnie samochodu to:
- 1) Niskie koszty utrzymania zarówno jeśli chodzi o spalanie jak i koszty części i ew. napraw
2) Niezawodność (które modele są najbardziej udane?)
3) Bezpieczeństwo (dlatego malutkie samochody raczej odpadają)
Wygląd nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Samochód ma być dla mnie narzędziem i służyć do poruszania się z punktu A do B. Żadnego tuningu czy bajerowania blachar.
Do czego konkretnie ma służyć auto?
- 1) Dojazd do pracy codziennie około ~8 km w jedną stronę
2) Jazda po mieście (uczelnia -> praca itp.)
3) Raz na miesiąc trasa dłuższa (2 x 120 km)
Generalnie skłaniam się ku silnikowi diesla (mniejsze koszty niż benzyna?), jednak jest to moja subiektywna opinia, z racji tego, że jestem żółtodziobem prosiłbym Was o komentarz w tej sprawie - tj. jakie są zalety/wady diesla?
Jak wygląda sprawa podatku ekologicznego? Zostanie wprowadzony? (pie....ne urzędasy) Czy w takim razie kupno auta <2000 r. nie będzie ozbaczać konieczności płacenia jakiegos haraczu?
No dobra a teraz co do samego auta to moje typy wyłonione na podstawie przeglądniętych ofert (lanosa odrzucam - nie chce Daewoo ):
- 1) Fiat Brava 1.9 JTD lub 1.9TD - hmm z tego co patrzyłem za ~8k można dostać fiata Bravę z JTD. Co sądzicie o tym modelu? Ma/miał go ktoś?
2) Fiat Punto 1.9 JTD z 2000r. za około 10k - wiadomo autko nowsze, design całkiem niezły, ale jak z awaryjnością?
3) Opel Astra/Vectra - Vectrę B chyba będzie ciężko kupić za taką kasę?
4) Japończyk np. Nissan Almera , a może Toyota Corolla?
5) Audi B4 - cynkowane blachy,solidny silnik (?) jednak w tej cenie chyba będzie ciężko? No i będzie delikatnie stary:/