Jakiego dostawczaka wybrać Berlingo, Doblo, Kangoo, Courier

03 Sie 2014, 15:55

Witam, niedługo planuję rozpocząć własną działalność i w związku z tym będę potrzebował niezawodne auto dostawcze za małe pieniądze. Chciałbym się od Was dowiedzieć, które auta mają najmniejsze spalanie, które są najtrwalsze, a których modeli należy unikać? Na autko mogę przeznaczyć max 5500zł(wiem, wiem mało). Rocznik celuję 1997-2003 (cenowo), silniki Diesel lub ew. benzyna+LPG. Nie wiem na co się zdecydować...: Berlingo, Kangoo, Partner, Doblo, Courier, Caddy, Inca, czy może jeszcze coś innego? Biorę też pod uwagę autka typu Peugeot 806, Citroen Evasion, Fiat Ulysse itp Vany. Proszę o opinie, cechy charakterystyczne dla modeli, o których macie jakieś informacje. Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi. :)
szewczyksb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 1990
Auto: Volkswagen
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Sie 2014, 11:44

Citroen Evasion z benzynowym 2.0 16v + lpg bedzie OK sa tez blizniaki od Puga i Fiacika to sa takie same auta.
Jak dasz rade dozbieraj do Hyundai Trajet.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Sie 2014, 12:50

Courier jest jak najbardziej okej, diesel 1.8 to bardzo dobra jednostka, gazu nie polecam.
[link do Otomoto wygasł] (bardzo ładny)
[link do Otomoto wygasł] (tył za wysoko siedzi, trzeba coś z tym zrobić)
Można jeszcze poszukac Forda Express, większy.
[link do oferty na Olx wygasł] (ten bardzo fajny, szukaj tego silnika, nie słabszego)
[link do oferty na Olx wygasł]

Ode mnie jeszcze Scudo.
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Sie 2014, 14:49

Super, dziękuję bardzo za odpowiedzi !! Odnośnie tego Evasiona-jak wyglada kwestia z awaryjnoscia i cenami czesci? Zapraszam do kolejnych wypowiedzi. Szczerze mi najbardziej przypada do gustu Citroen Berlingo i Ford Courier. Wypowiedzcie sie rowniez na temat spalania, które silniki najoszczedniejsze w jakich autkach. Dzięki
szewczyksb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 1990
Auto: Volkswagen
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Sie 2014, 19:54

Pasowało by miec więcej niz 2 miejsca i opcje wyboru osobowy/firmowy mając jedno auto. Jeżeli nie masz firmy budowlanej to to przejdzie. Jak ja zaczynałem miałem 2 osobowego Poloneza Trucka po roku zmieniłem auto na 5 osobowego Opla Combo było ciężko wszystko pogodzić.
Kiedyś na elektrodzie czytałem o Evasionie bardzo zachwalali to auto z silnikiem 2.0 16v Pb+lpg.
Dobry kompromis cena zakupu/bezawaryjność/osiągi/spalanie/utrzymanie auta/przestrzeń.
Da sie tez znalezc nawet zadbane egzemplarze. Spalanie średnie 11litrów lpg trzeba liczyc.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sie 2014, 20:16

Scudo bywało nawet 9 osobowe więc nie problem kupić i fotele wymontowć, Courier też bywał 5 osobowy, miał fajny patent z kanapą.
[link do mobile.de wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

05 Sie 2014, 10:03

Tak, ale te auta i tak nie maja startu do Evasiona. Scudo jak juz to przestrzenią i ładownością, ale za ta kase to bedzie ciężko. Te auta nie należą do zbyt trwałych.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sie 2014, 10:06

Courier jest bardzo trwały, z dieslem 1.8 tym bardziej. Pilnować tylko blachy. Scudo miał jakiś czas znajomy, wersja 9 osobowa i tłukł go na budowie, nie miał probkemów, wcześniej miał T4 w którym rozsypała sie skrzynia.
Koniu
Forumowicz VIP