Cypis89 napisał(a):nie wymieniałem jeszcze oleju w skrzyni po prostu w serwisie Powiedziano mi że lepiej jak nic się nie dzieje Nie ruszać nic w skrzyni ponieważ XC90 jest to ciężki temat
Olej w automacie powinno się wymieniać co 40 - 70 tyś. km w zależności od tego gdzie i jak się jeździ. Wymianą oleju nie popsujesz skrzyni możesz jej tylko pomóc taka jest prawda. To że ciężki temat hm… to może warto pojechać gdzieś dalej do warsztatu który zajmuje się typowo automatami. Wymiana oleju z filtrem nie będzie trwała długo jak się wcześniej umówisz.
Nie pamiętam jaki tam jest model skrzyni ale wiem że Volvo z jakąś skrzynią miało problemy. Byłem kiedyś u jednego z mechaników od automatów i powiedział mi że XC70 jest trzeci raz w roku na serwisie ze skrzynią ale co tam się działo nie wiem dokładnie.
Problem z biegami może powodować płytka sterująca z solenoidami. One są bardzo wrażliwe na jakość oleju i tak naprawdę wymiana może pomóc ale jak są już uszkodzone to pozostaje regeneracja lub wymiana płytki sterującej.
W twoim przypadku może być tak że wymiana plus adaptacja ponowna skrzyni sprawi że problem zniknie ale z takimi rzeczami nie jeździ się do zwykłych mechaników tylko do takich który na co dzień siedzą w automatach. Tylko wtedy będziesz w 100% pewny że wszystko dobrze naprawią.