Zakaz zatrzymywania się i postoju a zatrzymanie na chodniku

03 Lip 2009, 16:27

Czy jeżeli ustawiony jest znak "zakaz zatrzymywania się i postoju" i nie ma poniżej tablicy informacyjnej, że dotyczy również chodnika a ja stanę całym samochodem na chodniku, przy czym zostawię conajmniej metr odstępu dla pieszych to mogę dostać mandat?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
ozix56
Nowicjusz

03 Lip 2009, 22:16

Dostaniesz mandat za to,że dla pieszych pozostawiłeś tylko 1 metr,ponieważ musi być 1,5m :wink:
A jak zostawisz 1,5 m,to możesz stać całym pojazdem na chodniku,mimo,że jest zakaz zatrzymywania się i postoju - art. 47 pkt 2 ustway.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2009, 21:06

Z tego co ja pamietam to mozesz stac tylko jak jest tabliczka "nie dotyczy chodnika".
DUCATI
Początkujący

23 Sie 2009, 12:23

Dz.U. 170 z 2002r
"§28.2 Znak B-36 "zakaz zatrzymywania się"oznacza zakaz zatrzymania pojazdu.
3. Zakaz wyrażony znakiem B-35 lub B-36:
1) dotyczy tej strony drogi, po której znak się znajduje, z wyjątkiem miejsc, gdzie za pomocą znaku dopuszcza się postój lub zatrzymanie,"

"Prawo o ruchu drogowym" czyli Dz.U. z 2005 Nr 108 poz. 908 z późniejszymi nowelizacjami.
Art. 2
1) droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;"

Czyli jak widać zakaz dotyczy tej strony drogi po której jest ustawiony, jak widać z definicji drogi chodnik jest częścią drogi czyli zakaz dotyczy również chodnika.
GolSam
Nowicjusz

Miejscowość: Grodzisk Maz.
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Yellow boxy" na drogach - co to takiego?
    W Szczecinie pojawiły się tzw. "Yellow boxy" mają one na celu poprawę przepustowości ruchu w godzinach szczytu. U nas projekt pilotażowy ma pokazać czy takie rozwiązanie sprawdza się. Jeżeli okaże się że tak, a ...