Jazda lewym pasem

27 Kwi 2011, 14:46

Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy ostrzą zęby na maniakach z lewego pasa! Policja rusza z nową akcją, która ma za zadanie wyplenić takie nawyki. Inicjatywa rozpoczyna się już niedługo. Na podstawie artykułu 16 Prawa o ruchu drogowym które mówi, że poruszamy się możliwie najbliżej prawej strony, policjanci mają zgarniać „lewicowców”.
normalnajazda
Nowicjusz

Miejscowość: polska

27 Kwi 2011, 15:00

Taka akcja już trwa w okolicach Katowic ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

28 Kwi 2011, 14:55

Poza zabudowany super, ale mam nadzieje, że w miastach nikt sie tego nie bedzie trzepiał. Juz widze jak wszyscy jadą prawym po miescie :lol:
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

03 Maj 2011, 10:36

Nareszcie....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Maj 2011, 21:39

MajkPZM napisał(a):mam nadzieje, że w miastach nikt sie tego nie bedzie trzepiał

Ja mam nadzieję, że właśnie w miastach będą się czepiać. Dość mam pajaców co jadą 15 km lewym pasem 40 km/h bo za 3 ronda i 8 skrzyżowań będą skręcać w lewo...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

04 Maj 2011, 23:44

Kubuch napisał(a):Ja mam nadzieję, że właśnie w miastach będą się czepiać. Dość mam pajaców co jadą 15 km lewym pasem 40 km/h bo za 3 ronda i 8 skrzyżowań będą skręcać w lewo...

Ważna uwaga o której kierowcy zapominają. W terenie zabudowanym można wyprzedzać z prawej strony na drodze jednojezdniowej, z dwoma pasami w jednym kierunku. Tymczasem bardzo często obserwuję "nauczycieli", którzy jadą za takim "lewopasmowcem", wiszą mu na zderzaku, ale nie wyprzedzają z prawej, chociaż mają miejsce.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak używać nawigacji google? Jakie są dostępne opcje?
    Google Maps to popularna aplikacja nawigacyjna, która umożliwia wyznaczanie tras i śledzenie drogi do wyznaczonego celu. Oto kilka podstawowych opcji dostępnych w Google Maps: Wyznaczanie trasy: Aby wyznaczyć trasę, ...

05 Maj 2011, 12:06

A czy sądzicie ze tak akcja w ogóle cokolwiek da? Bo wydaje mi się,że będzie skuteczna dopóki policja będzie jeździła lub patrolowała okolice,potem wszystko wróci do normy.
Bopss
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

05 Maj 2011, 15:33

Dishman napisał(a):bardzo często obserwuję "nauczycieli", którzy jadą za takim "lewopasmowcem", wiszą mu na zderzaku, ale nie wyprzedzają z prawej, chociaż mają miejsce.

... hmmm, wiesz czemu tak się dzieje ??? ani jeden, ani drugi nie znają przepisów, a nawet je znając nie umieją zastosować w praktyce ... dlatego mamy korki i karambole ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Maj 2011, 14:28

Jak prawy jest w dobrym stanie to jade prawym, jak jest gorszy od lewego to jade lewym, czasem nawet przepisowe 50-60km/h, jak Ci sie spieszy to spadaj na dziury. A na miłosników jazdy na zderzaku mam jeden skuteczny sposob jak jade STI, redukcja i but, jak dostanie taką ognistą "marchewą" to juz nie podjedzie na zderzak.

Filmik z marchewą :lol:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

07 Maj 2011, 14:37

MajkPZM napisał(a):jak Ci sie spieszy to spadaj na dziury.

... dla policji to żadne wytłumaczenie - jedynie logiczne jest gdy nikt za Tobą nie jedzie ...
... też jeżdżę pasem ,,lepszym'' i niekoniecznie jest to lewy pas ... zdarza się, że prawy po remoncie jest równiejszy ...
:lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Maj 2011, 14:45

a niech mnie zatrzymaja za takie cos, ja sie wytłumacze na pewno. Przepis mówi, ze nalezy jechac najblizej jak to możliwe prawej strony, dla mojego samochodu najbardziej mozliwe jest jechanie tam gdzie jest bardziej równo, jesli nie to sąd i zaden policjant nie wygra takiej sprawy:)
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

07 Maj 2011, 15:01

MajkPZM napisał(a): jesli nie to sąd

... zawsze jest taka możliwość, ale sąd nie może Cię uniewinnić, bo wszyscy by tak robili...
... podobnie jest z punktami - gdyby sąd karał tylko mandatem/grzywną(bez przypisania punktów jak niektórzy sądzą) - nikt by mandatu nie przyjmował, bo kara by i tak była, ale punkty nie ... rozumiesz mnie ??? :lol: :lol: pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Maj 2011, 15:09

co do punktów nie mam wątpliwosci. Dlatego uwazam, ze nikt za cos takiego mnie nie zatrzyma, a nawet jesli to skonczy sie na upomnieniu bo zagrozenia nie stwarzam, ruchu nie blokuje w zabudowanym mozna wyprzedzac prawym. Oczywiscie pozazabudowanym nie latam lewym, duzo jezdzilem swego czasu po Szwajcarii i tam mozna sie szybko nauczyc kultury jazdy, zreszta prawie w calej europie na autostradzie widzi sie kulture, a w polsce jedzie gosciu 160km/h i leci sobie caly czas prawym bo mysli ze jest najszybszy
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

07 Maj 2011, 15:25

MajkPZM napisał(a):dla mojego samochodu najbardziej mozliwe jest jechanie tam gdzie jest bardziej równo

Kiepskie tłumaczenie. A już jakbyś jechał STI to całkiem do bani.
Odpowiedź policjanta może być bezczelna: tłucze Panu? To niesprawne ma Pan amortyzatory. Auto nie zdatne do dalszej jazdy.

Mało to niebieskich mend jeździ po drogach? Dlatego ode mnie policjant nigdy szacunku nie zazna.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Maj 2011, 16:02

Nic mi sie nie tłucze, ale dbam o swoj samochod i mam prawo jechac tak zeby sobie nie szkodzic. A nawet jesli dostane mandat, to bardzo chetnie pojade do domu, zaloze sobie krzywą felge podjade na pierwsza lepsza dziure i sobie niby tą felge rozwala, zarządza drogi bedzie musiał mi oddac kase a policjant straci czas na pisanie protokołu.
Tlumaczen jest wiele, moge mówic ze chcialem skrecic na skrzyzowaniu najblizszym, nie jest w przepisach nigdzie okreslone kiedy mam zmienic ten pas, moge powiedziec ze jestem slabym kierowcą i wole wskoczyc na lewy 2km wczesniej zeby potem sie nie stresowac i nie powodowac zagrozenia. To jest martwy przepis w miescie. Równiez jazde po dziurach ( prawy pas) mozna tłumaczyc tym, ze nie chce sie powodowac zagrozenia w ruchu, malo to bylo takich wypadków ze po najechaniu na kolejine malo doswiadczony szofer stawał bokiem na ulicy?
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany