Jazda pożyczonym samochodem.

17 Sie 2011, 18:49

Witam. Mój toto kupił samochód i zapłacił OC. Właścicielem pojazdu jest tylko on. I związku z tym mam kilka pytań. Za niedługo odbiorę swoje pierwsze prawo jazdy i czy będę mógł swobodnie jeździć tym samochodem bez żadnych konsekwencji? Czy przy zatrzymaniu przez policję nie dostane żadnego mandatu? A co będzie przy stłuczce- mnie obciążą? Proszę o odpowiedzenie na te pytania, jak najszybciej. Dziękuję i pozdrawiam.
arbeiten92
Nowicjusz

17 Sie 2011, 19:30

Nie ma znaczenia na kogo jest samochód i kto będzie nim jeździł, ale ten kto jeździ musi posiadać tylko przy sobie wszystkie dokumenty tj. DR, OC a w razie stłuczki z twojej winy ty dostajesz mandat a samochód poszkodowanego jest naprawiany z OC właściciela pojazdu czyli twojego ojca.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

18 Sie 2011, 07:01

ok. Dzieki. A jak tato wezmie OC na samochod i firma ubezpieczeniowa nie zapyta sie czy auto bedzie uzytkowane przez mloda osobe, to rozumiem, ze moge spokojnie jezdzic? A jak sie zapyta i tato z tego nie skozysta i wezmie auto na mozliwosc jazdy ''doswiadczonym'' kierowca- to co wtedy? Tez moge jezdzic? Mysle ze rozumiecie o co mi chodzi. Pozdrawiam.
arbeiten92
Nowicjusz

18 Sie 2011, 07:01

ok. Dzieki. A jak tato wezmie OC na samochod i firma ubezpieczeniowa nie zapyta sie czy auto bedzie uzytkowane przez mloda osobe, to rozumiem, ze moge spokojnie jezdzic? A jak sie zapyta i tato z tego nie skozysta i wezmie auto na mozliwosc jazdy ''doswiadczonym'' kierowcom- to co wtedy? Tez moge jezdzic? Mysle ze rozumiecie o co mi chodzi. Pozdrawiam.
arbeiten92
Nowicjusz

18 Sie 2011, 07:28

Też możesz jezdzić i każdy kto dostanie od twojego ojca dokumenty.

Ps: Usuń drugi taki sam post.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sie 2011, 08:09

A musze to gdzies zglosic czy moge po prostu wsiasc, wziac dokuwenty i jechac?
arbeiten92
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mniej spalasz, więcej masz - kluczowa jest technika jazdy
    Stosując odpowiednie techniki jazdy, w zależności od obecnego stylu jazdy, kierowca może zredukować zużycie paliwa nawet o 25%. Kluczowa jest prędkość i płynność, ale na poprawę efektywności energetycznej wpływa jeszcze wiele ...
    Volkswagen Crafter 4MOTION z napędem firmy Achleitner
    Volkswagen Samochody Użytkowe wyposażył w tym roku swój największy model "Crafter 4MOTION" w napęd na wszystkie koła. Duża masa Craftera z ładunkiem wymagała zastosowania specjalnej konstrukcji napędu. Skorzystano ...

18 Sie 2011, 19:38

Może się ktoś jeszcze wypowie odnoście mojego przedostatniego postu. Dziękuję i pozdrawiam.
arbeiten92
Nowicjusz

18 Sie 2011, 21:03

arbeiten92 napisał(a):A musze to gdzies zglosic czy moge po prostu wsiasc, wziac dokuwenty i jechac?

Spokojnie możesz jeździć i nie masz się czym obawiać sam tak śmigałem zaraz po zdaniu prawka samochodem ojca.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sie 2011, 12:21

Arbeiten92, ubezpieczenie OC wykupywane jest na samochód, nie na jego użytkownika. Spokojnie możesz korzystać z tego auta, jednak skutki jazdy z nadmierną prędkością lub innych wykroczeń drogowych ponosisz w całości Ty, nie Twój tata - do Twojego konta zostaną dopisane punkty karne i Ty zostaniesz obciążony mandatami. Jeśli zamierzasz często korzystać z tego samochodu, radziłbym dopisać Cię do dowodu rejestracyjnego. Dzięki temu, wspólnie z Twoim tatą unikniecie konsekwencji wyjaśniania spraw związanych z rozwiązywaniem szkód. Plusem tego rozwiązania jest możliwość zbierania przez Ciebie zniżek na ubezpieczenie.

W przypadku dodatkowych pytań, zachęcam do kontaktu poprzez mój oficjalny blog.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

22 Sie 2011, 12:22

Arbeiten92, ubezpieczenie OC wykupywane jest na samochód, nie na jego użytkownika. Spokojnie możesz korzystać z tego auta, jednak skutki jazdy z nadmierną prędkością lub innych wykroczeń drogowych ponosisz w całości Ty, nie Twój tata - do Twojego konta zostaną dopisane punkty karne i Ty zostaniesz obciążony mandatami. Jeśli zamierzasz często korzystać z tego samochodu, radziłbym dopisać Cię do dowodu rejestracyjnego. Dzięki temu, wspólnie z Twoim tatą unikniecie konsekwencji wyjaśniania spraw związanych z rozwiązywaniem szkód. Plusem tego rozwiązania jest możliwość zbierania przez Ciebie zniżek na ubezpieczenie.

W przypadku dodatkowych pytań, zachęcam do kontaktu poprzez mój oficjalny blog.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

01 Wrz 2011, 09:25

Możesz jeździć pożyczonym samochodem bez woli. Policja nie spisuje ile razy jedziesz za kółkiem nie swojego auta.
TopRider
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Golf 3, 1.6 75KM

17 Lut 2012, 09:56

Oczywiście, że tak. W katalogu punktów karnych nie ma uwzględnionego takiego przypadku.
driver13
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Honda