Jednorazowe dziwne dźwięki i zaciśnięcie hamulca

17 Kwi 2015, 23:21

Witam,
Dzisiaj jadąc Astrą F 97' 1.4 60km miałem dziwną sytuację:

Podczas jazdy przy kole w tylnej osi usłyszałem bardzo głośny huk. Był tak głośny że myslałem, że zgubiłem koło zatrzymałem się odrazu wysiadłem i zobaczyłem co się dzieje. Zadna usterka nie byla jednak widoczna wiec chciałem odjechac dalej, ponieważ stałem w niebezpiecznym miejscu. Ruszając miałem wrażenie jakbym ruszał z ręcznego chociaż nie był zaciągnięty.

Gdy już odjechałem usterka znikła na jakies 500-1000km i poźniej znowu przy hamowaniu sytuacja się powtórzyła tylko poźniej jeszcze był odgłos jakby coś sie mocno ocierało o siebie i piszczenie. Auto postało z 30 min i gdy odjechałem usterka znikneła.

Od tej pory zrobiłem ok. 20km i nic się nie działo.

Myślicie że warto zdejmować koła tylne i zobaczyć czy coś się tam dzieje? Czy zdarzają się takie "jednorazowe wypadki" ?
ruudben
Nowicjusz

Auto: Opel Astra I
  • 18 Kwi 2015, 07:08

Bezwzględnie rozbierz koło i sprawdź hamulce ściągnij bęben zobacz czy czasami okładzina się nie oderwała.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

18 Kwi 2015, 11:57

Zdjąłem bębny i w jednym wszystko w porządku było a w drugim odpadła sprężyna i taki drucik do napinania samo regulatora (nie wiem czy poprawnej terminologii użyłem). Pozakładałem wcześniej odginając jeden koniec sprężynki by się nie zsuwał mam nadzieje że to już pomoże na dłużej.
    ruudben
    Nowicjusz

Auto: Opel Astra I
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Europejska premiera samochodu Volkswagen Jetta Hybrid
      Jetta Hybrid jest napędzana nowoczesnym silnikiem benzynowym (TSI o mocy 110 kW/150 KM) oraz silnikiem elektrycznym o mocy 20 kW – takiej samej, jak w XL1, jako skrzynia biegów montowana jest seryjnie automatyczna, ...
      Samochód z napędem alternatywnym - Hyundai IONIQ
      Hyundai IONIQ został zwycięzcą Plebiscytu Fleet Awards Polska 2017 w kategorii "Samochód z napędem alternatywnym". To kolejna w Europie nagroda dla unikatowego modelu IONIQ, który jako jedyny samochód ...