Jeep 4x4

28 Lis 2009, 12:37

witam
co myślicie o Jeepie Cherokee 4x4, powiedzmy z silnikiem diesla 2.5

czy warto kupić?, może ktoś ma? czy często trzeba do mechnika jeździć, jakie koszty eksploatacji?
podoba mi się ten wóz

o np. taki

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Lis 2009, 13:11

Moge ci powiedziec tylko ze koszty lania do baku sa abstrakcyjnie duze. Moj wuj ma takiego tylko 97 rok w innej wersji jakby obnizonej z silnikiem 4.0 i ten samochod potrafi na miescie mu spalic okolo 18 litrow benzyny. A jak jedzie w teren to do 22 litrow dochodzi, chodzi mi o trudno przejezde tereny pozamiejskie w parkach narodowych itd.
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

28 Lis 2009, 13:25

z tym że ja bym wolał z silnikiem diesla 2.5 powiedzmy (a i kto jest producentem tych silników? wie ktoś)

po mieście nie jeżdżę także w korkach nie stoję,
zresztą te auto się do miasta nie nadaje
jeżeli już to pod laewtkę jakąś lub w teren

a jak inne koszty eksploatacji ? mosty , części zamienne?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Lis 2009, 14:42

andrewb25 napisał(a):z tym że ja bym wolał z silnikiem diesla 2.5 powiedzmy (a i kto jest producentem tych silników? wie ktoś)

po mieście nie jeżdżę także w korkach nie stoję,
zresztą te auto się do miasta nie nadaje
jeżeli już to pod laewtkę jakąś lub w teren

a jak inne koszty eksploatacji ? mosty , części zamienne?

poczytaj w dziale terenowe tam masz wszystko na temat jeepów
jak Jeep to tylko benzyna, silniki diesla sobie odpuść w szczególności 2,5 produkcji VM jedna wielka kupa :mrgreen:
do lawety cziroki za lekki, w terenie robi dobrze po pewnych modyfikacjach :mrgreen: ogólnie najlepiej 4,0 z automatem ( najlepsze części z tego samochodu)
ogólnie Jeep jest znany z średniej wytrzymałości podzespołów jezdnych (znane są przypadki urwania wszystkich półosi na raz :mrgreen: ), nagminne problemy z elektryką w nowszych modelach Grand Cheeroki,
jak mówiłem bardzo dobre silniki benzynowe zwłaszcza rzeczony 4,0 spalanie4 w granicach 16-20l LPG w normalnej jeździe, silnik żywotny, mający nadprzeciętną tolerancję temperaturową, mający dobry moment obrotowy (a to w terenówce najważniejsze), wada brak ramy.
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Sty 2010, 17:58

o co chodz z tym brak ramy ??????
...
fanteo
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

20 Sty 2010, 18:05

fanteo napisał(a):o co chodz z tym brak ramy ??????

a kogo to obchodzi? wez sobie na necie poszukaj a nie smiecisz starymi tematami, jest osobny dzial apropos samochodow 4x4
halsky11

20 Sty 2010, 21:12

brak ramy powoduje skręcanie auta w terenie, (czasem nie można otworzyć drzwi, bagażnika) a na drodze uniemożliwia ciągani9e ciężkich przyczep
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Sty 2010, 12:57

Jeżeli chcesz tym jeździć po ciężkim terenie to zdecydowanie odradzam tak jak pisali poprzednicy przemawia tutaj brak ramy. Fakt jest taki, że auto jest fajne ale tylko do miasta oczywiście nie mówie, że wogóle nie możesz wjechać w teren. Jak chcesz jeździć po terenie to może Land Rover?
SzymasJ86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łobez