Jeep Grand Cherokee WJ

14 Kwi 2011, 18:06

Witam. Jako że ostatnio copraz bardziej kocham błotko, to zastanawiam się nad większymi oponami, coby autko poszło do góry. Obecnie mam opony seryjne Hankook Dynapro RT03 . Mam też lift2 ( na podkładkach ).
No ale jak się to mówi apetyt rośnie w miarę potrzeb i przydałyby się jakies większe oponki. Mają one jakieś inne oznaczenia ( np. 32x9.5r16 ), ale na tym się już absolutnie nie znam :sad: Przybliżcie mi o co chodzi z tą rozmiarówką, jakie opony pasowałyby do mojego autka i czy trza zmieniać felgi na większe, czy mogę pozostać na tych 16.

Oczywiście skorzystałem z kalkulatora zamieszczonego na forum i wyszło mi 28x5r16
Nie wiem, czy dobrze obliczyłem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Kwi 2011, 19:14

rozmiarówka w calach
pełna wysokość x pełna szerokość x wielkość felgi
po inszemu to coś 235/85R16 ale 32 cale do +2 cali liftu będzie tarło, miejsca w nadkolach braknie,
a większy lift to już koszta, inna sprawa że 2 cale na podkładkach to trochę lipa bo daje tylko wyższe auto nie zmieniając nic w zasadzie, dodatkowo jeśli nie masz dłuższych amorów te co masz wkrótce mogą powiedzieć dowidzenia

te oponki któ¶e wybrałeś to powiedzmy jakością są średnie ;) do jazdy normalnej będą nienajlepsze, wiem są tanie, to ich zaleta, dobre opony w rozmiarze który podałeś są o 100-200 PLN droższe (na sztuce)
jeśli chcesz je na osobnych felgach i zakładać raz na jakiś czas do pojeżdżenia w terenie to ok, ale na codzień kup jednak coś o wiele lepszego, choćby ze względu na możliwość zatrzymywania się na światłach :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Kwi 2011, 19:31

Jeżeli masz na myśli Hankooki, to muszę powiedzieć, że są całkiem dobre - na mokrym asfalcie z hamowaniem ani z przyśpieszaniem nie ma problemu. Aquapling - zerowy - wogóle nie ma. W plaskaczu w tych miejscach to zawsze jak jest woda to mi kierownicę ściąga. A w Jeepie nic. Po większym błocie jeszcze nie miałem okazji jeździć, ale widziałem co te oponki potrafią w tym samym samochodzie - kolega ma. Dają sobie nawet całkiem nieźle radę w śniegu. Kumpel jeździ na nich cały rok. Po 20 tyś km bieżnik starł mu się o 2mm. A jeździ na nich i po asfalcie i po terenie. Z kolei na suchym asfalcie nie są zbyt głośne, więc nie mogę nic złego o nich powiedzieć. A na początku zastanawiałem się nad KL71. Lift2 musiał być, bo Hankooki tarły mi o nadkola.
Co do amorków - są zrobione oczywiście przedłużenia. Bez nich w terenie tak jak piszesz szybciutko by mi poszły. Tak więc na temat opon to mogę powiedzieć, że są naprawdę ok. Oczywiście mogą być dobre w moim aucie, a z kolei w innym już nie.
Co do tych wiekszych opon, to cholerka nadal nie umiem zatrybić :cry:
Jak teraz mam 245/70R16, to chcąc mieć wyżej całe auto, to jakie największe opony by mi pasowały na moje felgi. Jak założyłem Hankooki, to auto poszło mi w górę o 1 cm ( zimówki miały 0,5mm, a Hankooki mają 1,5 cm bieznika ). A co do budy, to oczywiście, że trzeba ją wtedy podnieść. I tu kolejne pytanie - na czym podnieść najlepiej waszym zdaniem?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Kwi 2011, 19:45

ogólnie do WJ żeby włożyć 32 cale to trzeba by 4 calowy lift zrobić, a żeby to miało ręce i nogi to trzeba sobie kupić cały kit zawieszenia, przy czym i tak będzie trzeba wymodelować kątówką zderzak i przy klapnięciu zawiasu mogą zacząć obcierać
Mówimy tu o oponach
235/85R16
255/80R16
265/75R16
co do prowadzenia masz swoje zdanie ja pozwole sobie zostać przy swoim MT nie prowadzi się dobrze zwłaszcza tego typu MT
kumho prowadzą się o niebo lepiej w każdych warunkach :wink: do tego mają boczny bieżnik który się bardzo przydaje
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Kwi 2011, 20:22

Dzięki za zainteresowanie tematem. Ja ma MT-ki Hankooka i sobie je chwalę, bo co mam robić :wink: A i ja też mam boczny bieznik. Podobno przydaje się w błocie?
Hmmm lift4...Jak na moje obecne obycie z terenem, to za dużo. Może kiedyś :wink:
A jakby miała się sprawa z liftem3 - jakie oponki największe by dało rady wrzucić i co by trza wymienić?
Sorki za takie pytania, ale dopiero próbuję to wszysko jakoś ogarnąć :wink: Za pierwszym razem w błocie zostawiłem zderzak przedni :razz:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Kwi 2011, 21:10

http://www.jeep.org.pl/forum/
do liftu +3 trzeba prawie tyle co do +4 po co wydawać kase 2 razy?
zresztą więcej niż 32 cale do WJ bez mega rzeźby nie wsadzi
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...
    Kia Sorento po zmianach
    Odświeżona linia i zmodernizowana konstrukcja skorupy nadwozia, nowy silnik benzynowy 2.4 GDI o niższym zużyciu paliwa i emisji spalin, wyższy komfort podróżowania i lepsze własności jezdne – to tylko niektóre ...

14 Kwi 2011, 22:04

No jeżeli sprawy tak się mają, to masz rację - po co wydawać kasę dwa razy i robić tą samą robotę. Muszę więc pomyśleć o lifcie4. Ale to za jakiś czas, bo narazie to mi 2 wystarcza jak na moje doświadczenie w terenie.
Dzięki za pomoc.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika