Pierwsza terenowka do 7tys zl....

09 Kwi 2011, 19:41

Witam.
Zawsze planowalem zakup terenowki niestety czesto robie trasy i nie moglem sobie na to pozwolic. Odlozylem sobie 7tys i chcialbym sie pobawic w 4x4 , myslalem zeby kupic Suzuki Samuraja , Daihatsu Feroza.... Nie wiem czy w tej cenie znajde cos dobrego , dlatego napisalem na forum....
Prosze o porady :)
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

09 Kwi 2011, 20:28

Witaj.

Mam podobny dylemat,z tym,ze mój budżet jest dwa razy większy.Osobiście nic Ci nie doradzę,bo jestem zielony w kwestii terenówek,ale poszukaj na tym forum,bo jest dużo odpowiedzi na Twoje pytanie napisanych przez znawców zagadnienia.

Pozdrawiam :wink:
i powodzenia
Arturos99
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
Auto: LAND ROVER DISCOVERY II TD5

09 Kwi 2011, 20:39

no ja czytalem.... tyle ze nic nie wyczytalem Daihatsu Feroza , a tak szczerze powiem ze by mi sie bardziej widzial , bo troche wieksze.... nie chce sie bawic w jakis extremalny offroad.... myslalem tylko zeby kupic opony terenowe i na poczatek sie troche pobawic....
pozdrawiam
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 21:00

na początek to zorientuj się czy w Twojej okolicy jest gdzie pojeździć. wpisałeś że mieszkasz w DE, a tam z terenami do jazdy 4x4 trudno..

7kzł to na auto i pakiet startowy? same opony to 2 tysie.. rozrząd, oleje, filtry to min. 1-1,5kzł, a jak przyjdzie jeszcze coś naprawić?
poczekaj jeszcze chwilę, doskładaj do 12kzł na auto i 5kzł na pakiet startowy i wtedy zaczynaj zabawę w O-R, inaczej tylko się sparzysz i stracisz kasę.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

09 Kwi 2011, 21:07

ogolnie to 7000 na samo auto..... jak narazie to chcialbym je doprowadzic do dobrego stanu blacharskiego..... potem kupic opony i sie bawic.... ja mieszkam w niemczech , ale samochod bylby w garazu na slasku , co 2 miesiace jestem w polsce na jakies 2 tygodnie wiec napewno mialbym gdzie jezdzic...... dlatego mowie , te auto nie bedzie ekstremalnie uzywane...... tyle ze nie potrzebuje w nim zadnych udogodnien...... od tego mam osobowke.... pisze o Daihatsu Feroza , bo akurat mi sie spodobal ten samochod..... ale nie mam zadnego doswiadczenia z samochodami terenowymi wiec pytam...
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 21:34

Z daihatsu to jeszcze Rocky może być. Ale tak jak napisał Karson, zakup to dopiero początek wydatków.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
    Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...

09 Kwi 2011, 21:51

no ja wiem , dlatego mowie ze za sam samochod moge zaplacic 7k zl . oddam go zaraz do przyjaciela w PL ktory ma warsztat , zrobi mi blache..... zakonserwuje , powymienia co trzeba..... potem opony i zabawa w 4x4
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 22:01

Jak chcesz coś robić to zacznij raczej od spodu i od środka. Blacha fajnie jak jest dobra ale najważniejsza jest rama, napendy i ogólnie bebechy. Bez dobrej opony wiele nie zdziałasz a blachę pewnie i tak niedługo powginasz i obd rapiesz :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 22:06

ja nie chce robic czegos typu malowanie i szpachlowanie jakichs wgniecen... tylko poprostu konserwacja podwozia i wyelminowanie rdzy..... wiadomo samochod do lasu :) , a jak mi sie bedzie nudzilo to sobie go pedzlem na kolor khaki pomaluje :D
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 22:11

Nie jestem specem w temacie, ale za 7k zł to chyba tylko samurai.
Nie wiem czy znajdziesz feroze w dobrym stanie za tę sumę.

Jak to ma być auto tylko do zabawy, to chyba lepiej samurai, bardziej popularny to i dostęp do części lepszy. A feroza ma chyba IFS z przodu więc teoretycznie szybciej coś strzeli przy katowaniu :wink:
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

09 Kwi 2011, 22:16

no ja wlasnie tez tak mysle.... samurai to samurai , a do ferozy nie wiadomo jak z czesciami bedzie.... jescze mam jedna mozliwosc..... sciagnac cos z UK , ale nie wiem jakie tam sa ceny terenowek... bo moglbym sam. zarejestrowac w niemczech , a tutaj mozna angliki rejestrowac....
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 22:18

No to na co czekasz? Szukaj swojego wymarzonego autka. Tylko na litość boską zwracaj większą uwagę na wnętrze niz na to co na wieszchu. Ma nie być wycieków, przekładnie mają chodzić płynnie i cicho, reduktot nie może wyć, przedni napęd ma działać itd itp... :wink:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 22:24

wiem wiem , wazne tylko zeby nie bylo dziur.... ten samochod nie ma byc dla szpanu , tylko dla zabawy....... a mogli byscie mi powiedziec na co szczegolnie zwracac uwage w samurajach???
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 22:28

Na to co zwykle. Plusem samca jest to, że zwykle ma zdrową ramę.
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 22:33

mam okazje kupic samuraja w cenie zlomu..... jedyny problem to to iz ma naped tylko na 2 kola (nie wiem co zepsute) i uszczelka pod glowica do wymiany........ , jakie moga byc koszty takiej naprawy??
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika