REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Kao napisał(a):No ale to nie jest klasyczne skrzyżowanie wiec nie ma jak tego porównać.
Cichy77 napisał(a): Mamy na niej skrzyżowanie z drogą podporządkowaną z prawej strony i jeżeli ktoś chce tam pojechać to musi włączyć kierunkowskaz prawy
Cichy77 napisał(a):Weźmy taką sytuację, że z tej drogi podporządkowanej chce wyjechać samochód który skręca w prawo. Jak widzi z daleka zbliżający się samochód który włączy prawy kierunek (jadący od dołu w górę) będzie mógł spokojnie wyjechać bo to będzie sygnał, że tamten opuszcza drogę z pierwszeństwem.
No tak ale dla mnie kierunkiem jazdy jest jazda po łuku tak jak idzie droga z pierwszeństwem więc jak pojadę prosto to zmienię kierunek jazdy.MotoAlbercik napisał(a):Ale tam nie ma drogi w prawo. Jest droga prosto....
Ale jadąc po łuku w lewo też nie włączysz kierunkowskazu więc tak naprawdę nie wiadomo gdzie jedziesz...MotoAlbercik napisał(a):Zatem jadąc prosto nie zmieniamy kierunku ruchu i nie włączamy kierunkowskazu.
MotoAlbercik napisał(a): Zmiana kierunku jazdy - Manewr ten polega na zmianie kierunku poruszania się pojazdu w prawą lub lewą stronę względem jego dotychczasowego położenia.
Cichy77 napisał(a):No tak ale dla mnie kierunkiem jazdy jest jazda po łuku tak jak idzie droga z pierwszeństwem więc jak pojadę prosto to zmienię kierunek jazdy.
Cichy77 napisał(a):Ale jadąc po łuku w lewo też nie włączysz kierunkowskazu więc tak naprawdę nie wiadomo gdzie jedziesz...
Cichy77 napisał(a):Zresztą na tym obrazku też jest już po rozpoczęciu łuku więc jadąc w tą droga podporządkowaną musisz skręcić
Cichy77 napisał(a):Jeszcze tak patrzę na skrzyżowania i nie znalazłem takiego które by było dokładnie takie jak na załączonym obrazku przeważnie jak jest boczna droga która niby idzie prosto to zjazd na nią jest dopiero po rozpoczęciu łuku więc wtedy już normalnie skręcasz.
Kao napisał(a):No jak iść tokiem myślenia MotoAlbercika to trzeba by bylo w lewo dać kierunek bo skoro w tą podporządkowana jedziemy prosto no to po łuku skęcamy w lewo
Gradory napisał(a):Drogi nigdy nie są idealnie proste. O jaki kąt musi być zmiana, aby trzeba było włączyć kierunkowskaz?
MotoAlbercik napisał(a):No tutaj już zaczynasz się czepiać i na siłę szukasz jakieś wyjaśnienia, którego nie ma. W przepisach zasada jest prosta - jesteś na skrzyżowaniu, zmieniasz kierunek jazdy więc włączasz kierunkowskaz. A co to jest zmiana kierunku jazdy już wyjaśniliśmy. Nie ma znaczenia kąt skrętu drogi. Wspomniane 90 stopni było tylko przykładem, jak się zapewne domyślasz. Wiadomo bowiem, że żaden kierowca nie jest w stanie określić, pod jakim kątem jest skręt w prawo lub lewo. Czy jest to 49 stopni, czy 73 stopnie. Można natomiast łatwo określić kąt 90 stopni. Więc taki przykład podałem. A czy kąt jest 90, czy 45 czy 67, to nie ma znaczenia. Skręcasz, więc zmieniasz kierunek jazdy. Więc włączasz kierunkowskaz.
Gradory napisał(a):Są takie skrzyżowania, które tu zresztą linkowaliśmy, gdzie droga skręca ledwo co, a w innych przypadkach nieco bardziej skręca, a w jeszcze innych bardzo mocno skręca. Jaki kąt jest graniczny? Co na to przepisy? Wiem, szukanie dziury w całym.
no własnie i teraz sam sobie zaprzeczałeśMotoAlbercik napisał(a):Zmiana pasa ruchu to co innego, a zmiana kierunku jazdy to co innego. Ale w obu przypadkach należy włączyć kierunkowskaz.
Kao napisał(a):no własnie i teraz sam sobie zaprzeczałeś![]()
Marcel2727 napisał(a):Jeżdżąc pogrubioną linią włączamy (w zależności, w którym kierunku skręca) lewy lub prawy, a z pogrubionej na cienką nic, bo jedziemy prosto.