Nie wygląda to za ciekawie ;/
Generalnie o kablach nie słyszałem ale o świecach że występują podróbki w NGK już tak. Czytałem trochę w necie informacji i np. spory problem mieli ze świecami użytkownicy skuterów którym potrafiły się one urwać przy dokręcaniu
Kolejna sprawa to świece żarowe i tu też słyszałem że odradzają ich montaż. Rozmawiałem ostatnio z osobą która prowadzi warsztat i powiedziała że często się zdarza przy wymianie świec żarowych że właśnie one nie wytrzymują. Ciekawostka jest taka że te świece były zamontowane w samochodzie przez 1,5 roku po czym jedna padła i trzeba było ją wymienić (przy montażu zastosowana pasta ceramiczna) robił to ten sam warsztat co wcześniej wymieniał te świece i co? Urwała się przy próbie odkręcenia.
Klient miał do wyboru jeszcze innej marki świece ale te były najtańsze i stwierdził że jednak te chociaż znał sytuację i otrzymał informację o tym że mogą wystąpić później problemy tego typu.
Wracając do tematu kabli zastanawiam się czy w tym przypadku kable NGK nie mają większego oporu skoro ich rdzeń jest tak cienki i czy przez to np. świeca może mniej wydajniej pracować?
Jak wiadomo im cieńszy kabel tym większy opór na tej samej długości.