Kabriolet do 15.000

15 Mar 2013, 04:53

Hey, jaki kabriolet w cenie do 15.000 zł. polecielibyście? Zależy mi przede wszystkim na:

- hardtopie, bo zamierzam użytkować go cały rok
- wydatkach na paliwo max. 60 zł/100 km.
- tu największy problem... bo jednak potrzebuję 4 miejsca w autku... :< a za dużego wyboru tu niestety nie ma...
- od rocznika 2000
- zadziorny, jestem młody i szukam młodzieżowego samochodu
- tanich częściach, ewentualnie droższych, ale żebym nie musiał latać z tym samochodem do warsztatu co miesiąc...
- no i jakieś bajery mile widziane - klima, elektryczne szyby, komputer, podgrzewane fotele...

Bardzo podoba mi się Mercedes SLK 200, ale niestety jest on 2-osobowy... :x Choć nie eliminuję go tak do końca. Pod uwagę brałem jeszcze Toyotę MR2, ale ona też jest 2-osobowa... :( No i samochód, którym w sumie zainteresowałem się dopiero wczoraj to Peugeot 206 CC. Nie za duży, 4 miejsca, hardtop, no ale czuję niedosyt. Miałem okazję jeździć tym samochodem, bo moja ciotka ma go, ale z wyglądu o wiele bardziej podoba mi się Merc, czy ta Toyota...

A może jakieś inne propozycje? Może przegapiłem jakiegoś wartego uwagi 4-osobowego kabrioleta? Dzię-ku-ję! :)
paran0rma
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Mar 2013, 11:59

Renault Megane Cabrio
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

15 Mar 2013, 19:52

Meganki też oglądałem, ale średnio mi się podobają... :/ No i chyba części są drogie prawda?

A z tych trzech, który byłby najlepszym wyborem? Uwzględniając koszty utrzymania, wyposażenie i wygodę jazdy? Szczerze, to jakbym miał kierować się emocjami, wybrałbym Mercedesa, rozsądkiem to jednak Peugeota, bo ma te 4 miejsca... :P
paran0rma
Nowicjusz

15 Mar 2013, 20:05

Nie, są najtańsze obok 206.
To dwa proste i niedrogie auta popularne tyle, że bez dachu.
Mechanika w SLK bazuje na W202 gdzie też nie jest drogo, co do MR2 nie mam pojęcia aczkolwiek szybki na pewno zaraz Ci wytłumaczy, że jest nieporównywalnie lepszy i trwały jak skała.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2013, 20:34

Jasiek90 napisał(a): szybki na pewno zaraz Ci wytłumaczy, że jest nieporównywalnie lepszy i trwały jak skała.

EEtam wystarczy że mniej będzie sie sypał a reszta jest bez znaczenia :D

W przypadku wytypowanych przez Ciebie aut nie ma wielkiego problemu ponieważ zazwyczaj małe mają przebiegi i kupowane są do sprawiania frajdy a nie tyrania.

P.S.

Jasiek90
sprawdź jak wyglądała motoryzacja JDM z lat 90 w JP i porównaj do pimpowanych przez Ciebie marek, gdzie 16V było wyczynem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Mar 2013, 02:10

Zdrowy rozsądek chyba jednak weźmie górę i zdecyduję się na tego Peugeota 206 CC. Z Meganki zrezygnuję, bo z tego co czytałem, to ma gorsze wyposażenie od 206.

Jasiek90 widzę, że polecasz 206 CC? A na co zwracać uwagę przy zakupie tego modelu? Jakieś charakterystyczne usterki, z którymi borykają się te samochody? Sprawdzić korozję nadwozia, dach, to oczywiste, ale coś jeszcze?
paran0rma
Nowicjusz

16 Mar 2013, 02:44

206 CC przed zakupem sprawdź :
tylny zawias ponieważ jest dosyć często wytłuczony
mechanizm otwierania dachu czy działa prawidłowo
uszczelki dachu ponieważ często przeciekają
elektronika czy nie palą się lampki bez powodu

Jeżeli masz wybierać wersje silnikowe to raczej 2,0 ponieważ 1,6 pali jak smok i nie jedzie a 2,0 pali tyle samo i udaje że jedzie. Generalnie spalanie w tych autach nie odwzorowuje osiągów.

Usterki o których pisałem musisz koniecznie zweryfikować bo są normalne dla CC a usunięcie ich kosztuje kupę kasy co przy budżecie 15k mogłoby Cię zbliżyc juz do takich aut jak Colt cabrio 1,5T przy którym parametry 206CC są troszku mizerne.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Mar 2013, 02:50

szybki dzięki wielkie za rady. :) Pewno i tak pojadę z nim na przegląd, bo wolę wydać te 2. stówki i być pewnym niż potem wyrywać sobie włosy z głowy.
paran0rma
Nowicjusz

16 Mar 2013, 15:49

Też można się rozejrzeć za Astrą Bertone Cabrio.
PanMaciej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Omega B
Silnik: 2.0 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994