Karta pojazdu a dowód rejestracyjny

09 Gru 2012, 00:40

Na początku chciałem się przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum.
Moje pytanie jest następujące:
Zakupiłem samochód w karcie pojazdu widnieje ciężarowy 4 osoby a w dowodzie rejestracyjnym osobowy 5 osób. Czy przy przerejestrowaniu pojazdu w moim WK nie bedzie z tego tytułu problemów? Auto pochodzi z polskiego salonu gdzie zakupiła go firma, drugim właścicielem była osoba prywatna a ja kupiłem go z komisu. Na fakturze zakupu mam również samochód osobowy.
Z góry dziękuję za odpowiedź
jakubjan
Nowicjusz

Auto: nie mam

09 Gru 2012, 11:53

Przejrzyj dokładnie KP - może sa zmiany gdzieś wpisane..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

09 Gru 2012, 12:17

właśnie wczoraj ją przeglądałem - nic takiego nie ma a też byłem pewny, że powinno być
jakubjan
Nowicjusz

09 Gru 2012, 16:17

jakubjan napisał(a):Czy przy przerejestrowaniu pojazdu w moim WK nie bedzie z tego tytułu problemów?
Bądz pewny ze będziesz miał problemy bo: zapisy w DR=KP.....Wszelkie zmiany które sa zapisane w DR powinny być tez wpisane w KP a tym bardziej zmiana rodzaju pojazdu.Ja na twoim miejscu nawiązałbym kontakt z ostatnim właścicielem/jest wpisany w DR/i dowiedział się o co biega....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

09 Gru 2012, 21:44

Tak zrobię, trochę to bezie trudne bo kupiłem przez pośrednika, żadnych telefonów nie mam, ale będę próbował. Czy kontakt z WK komunikacji który wydał obecny DR /osobowy 5 osób/ będzie dobrym posunięciem?
jakubjan
Nowicjusz

09 Gru 2012, 22:11

jakubjan napisał(a): Czy kontakt z WK komunikacji który wydał obecny DR /osobowy 5 osób/ będzie dobrym posunięciem?

Bardzo dobrze kumasz.... :wink: :ok: Myślę ze tam juz mozesz się coś dowiedziec...Nie wykluczam ze zmiany te mogł zrobić pierwszy własciciel ale zacznij od ostatniego WK ktory ten DR wystawil...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodór receptą na zmiany klimatu
    Do 2050 roku rynek wodoru może osiągnąć poziom 2,5 biliona dolarów, co przełożyłoby się na redukcję rocznej emisji CO2 o 6 gigaton. To 20 procent redukcji koniecznej do tego, aby nie dopuścić do podniesienia się średniej ...
    Nowy Golf otrzymał od Euro NCAP najwyższą notę
    Nowy Golf otrzymał od europejskiej organizacji ochrony konsumentów – Euro NCAP – najwyższą notę pięciu gwiazdek. Ponadto został wyróżniony prestiżową "Euro NCAP Advanced Awards " za innowacje w dziedzinie ...

09 Gru 2012, 22:45

Bardzo dziękuję MIGI60. Trochę już się czuje spokojniejszy, w końcu na podstawie jakichś dokumentów ten DR musieli wystawić. Sprawa chyba nie jest taka trudna na jaką wygląda. Jak wyjaśnię wątpliwości dam znać
jakubjan
Nowicjusz

10 Gru 2012, 10:26

Właśnie jestem po rozmowie z panią naczelnik WK, który wydał obecny DR. KP ma być odesłana /albo przeze mnie albo WK w którym bede rejestrował auto/ w celu uzupełnienia wpisu. W CEPiK'u samochód widnieje jako osobowy 5 miejsc, więc tylko czysta formalność.
Pozdrawiam
jakubjan
Nowicjusz