Kia Ceed - nawiew ciągle dmucha gorącym powietrzem

28 Lis 2019, 23:04

tej krzywki która jest w plastiku , samej nie mogłem siłą przestawić, była nie do ruszenia. NIE wiem jak powinna sie ona włąsciwie zachowywać
Domanck
Nowicjusz

29 Lis 2019, 09:44

Domanck napisał(a):ej krzywki która jest w plastiku , samej nie mogłem siłą przestawić, była nie do ruszenia. NIE wiem jak powinna sie ona włąsciwie zachowywać
Chodzi ci o ten biały plastik który wychodzi z osłony i odpowiada za zmianę położenia klapy?
Zobacz na zdjęciu zaznaczyłem i daj znać czy o tym mowa.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Moim zdaniem jeżeli o to chodzi to nie powinno ciężko chodzić bo jeżeli tak jest to problem może być wewnątrz układu z samą klapą mieszacza.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Lis 2019, 13:19

tak z tą częścią, nie mogłem jej siłą (taką aby nic nie połamać) przestawić .
jak sie do tego zabrać? czy wystarczy wymienić tą krzywkę?
czy coś w środku jest do wymiany.
NIGDZIE o tym nie jest napisane .
Domanck
Nowicjusz

29 Lis 2019, 15:08

Próbowałeś tam zajrzeć przez ten otwór z lewej wyżej co go widać na zdjęciu. To jesz klapa mieszacza powietrza więc tam ona raczej nie powinna mieć żadnych blokad i przekręcać się w jedną do oporu do zamknięcia i w druga do oporu do otworzenia ciepłego nawiewu.

Przez to ze chodzi z wielkim oporem lub coś ją blokuje silniczek może wadliwie działać tak jak to wygląda na filmiku który dodałeś.

Jak byś miał kamerkę endoskopową można by było tam zajrzeć i zobaczyć czy nic jej nie blokuje.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...