Kia Ceed silne wibracje od kół

18 Cze 2024, 08:26

Witam

Postaram się opisać krótko i treściwie. Wymieniłem opony na nowe w wulkanizacji oraz zostały wyważone. Po wymianie podczas jazdy na autostradzie (codziennie jeździe) odczułem wyraźne drganie auta od 120km/h w górę. Wróciłem i zrobili mi jeszcze raz wyważenie ale zwrócili też uwagę że mam już popękane pierścienie centrujące i to może być przyczyna. Drugie wyważanie nic nie dało więc wymieniłem pierścienie i obecnie jest jeszcze gorzej (pierścienie są na bank dobrze dobrane co do milimetra). Od 110km/h trzęsie autem i to jeszcze gorzej niż poprzednio. Wcześniej na upartego z tymi wibracjami dało radę jechać. Teraz już są za silne.

Co może być przyczyną? Gdzie teraz próbować? Geometria? Mechanik? Nie mam pojęcia o mechanice samochodowej i bardzo będę wdzięczny za rady.
gokusan
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...