Kia Ceed vs Honda Civic

09 Kwi 2014, 22:11

Witam przymierzam się do zakupu nowego auta do 70 tyś
Mam na oku Kia Pro Ceed 1.6 wersja M i Honda Civic IX 1.8 wersja Sport
Dziś miałem przyjemność przejechać się oby dwoma samochodami i powiem szczerze że honda mi bardziej przypadła do gustu , lecz kusi mnie ta 7 letnia gwarancja która Kia daje na swoje auta.
Jak te auta wypadają pod względem awaryjności i jak z cenami części.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
rutek1802
Obserwowany

Auto: Ford Focus mk2

10 Kwi 2014, 11:39

Kusi cię 7 letnia gwarancja? Przecież to nie gwarancja ,tylko przywiązanie do ASO na 7 lat pod groźba utraty gwarancji... Policzyłeś ile wydasz na np. oleje i paski itd przez 7 lat w ASO Kii..? No to ja ci powiem,że 1/3 wartości auta..! poza tym doczytaj najpierw czego dotyczy konkretnie gwarancja w Kii,a później złapiesz się za głowę jak prawie dałeś się omamić..!
Nie mówię,że Ceed to złom,wręcz przeciwnie ale...na pewno nie jest to auto aż tak bezawaryjne,że bije inne marki które dają "tylko" 2 lata gwarancji. :)
Ta gwarancja to chwyt marketingowy. :ok: Zgodnie z powyższą logiką,to pewnie Honda jest bardziej awaryjna,bo ma o wiele krótszą gwarancję od Kia...
Podobała ci się Honda? No to się nie wahaj!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Kwi 2014, 11:43

te 7 lat gwarancji jest na silnik, skrzynię biegów i elektrykę ale na takie rzeczy jak akumulator czy amory masz już tylko 2 lata.
Kia i Honda będzie bardziej bezawaryjna od marek co dają 2 lata z prostego powodu - nie bawią się w te gówniane turbo kosiarki pokroju TSI, Tce czy HTP
Ja brałbym Hondę jakbym patrzył na dynamikę silnika i spadek wartości, a Cee'da jakbym patrzył na wykończenie i wyposażenie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Kwi 2014, 15:20

Obydwa auta są dobre, alternatywa to Hyundai i30 oraz Mazda 3 :ok: Też bardzo dobre auta
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...